Zomereczeem paard herkennen

Door: Yvonne van Dijk

Zomereczeem paard herkennen

Oorzaken van zomereczeem bij paarden, ongetwijfeld vraag jij je ook af wat de oorzaak kan zijn van de huidproblemen / zomereczeem bij je paard? Zeker als je paard jaarrond huidproblemen heeft. Herken jij zomereczeem to.v een andere soort allergische reactie? Wij zijn regelmatig in gesprek met artsen en leveranciers om onze klanten zo goed mogelijk te informeren.

Heeft mijn paard echt zomereczeem

Herken jij de symptomen van zomereczeem? Weet je zeker dat je paard dit heeft? Hoe ga je dit dan onder controle krijgen. Ik denk dat dit eerste vraag zal zijn van veel paardeneigenaren. Meestal krijg je als antwoord van de dierenarts of je stalgenoten dat het cullicoïdes mugje de één van de oorzaken van zomereczeem bij paarden is. Deze mugjes steken je paard. Sommige paarden zijn allergisch voor de eiwitten in het speeksel van het mugje. Dit is in veel gevallen één van de oorzaken. Ik ben van mening dat alleen het mugje niet de oorzaak is. Daarvoor zie ik te vaak verbeteringen bij paarden wanneer men wat kritischer kijkt naar het rantsoen. Maar ook zien wij verbetering als je aan het begin van een eczeemseizoen een drainage kuur geeft bijvoorbeeld.

Welke paarden zijn gevoelig voor zomereczeem?

Ik denk dat met name de sobere rassen gevoeliger zijn voor dit probleem. Wij verkopen veel eczeemdekens en dan vooral aan de IJslanders, Belgische trekpaarden, Friezen, Shetlanders,  Haflingers en Fjorden. Maar steeds vaker wandelt er een warmbloed paard tussendoor.

Symptomen van zomereczeem

  • Jeuk bij staart en manen
  • Kale plekken
  • Open wonden
  • Schuren aan de buiknaad
  • Schuren en jeuk bij de koker
  • Afgebroken manen en haren van de staart
  • Verdikte manenkam
  • Soms ook slechte mest

Image result for zomereczeemZomereczeem opgelost met voeding?

Nee, zo makkelijk is het ook niet. Maar de jeuk kan wel minder worden als je kijkt naar bijvoorbeeld het rantsoen van je paard. Jaren geleden schreef Nicolette Hebing al een boek over zomereczeem en voeding. Ook zij ontdekte net als ik, dat in veel gevallen voeding van invloed is op het krijgen van jeuk. 

Ik volgde diverse workshop en cursussen over voeding en paarden. O.a. de workshop van Natascha Bos over het voer van je paard, leverde een soort ‘bewijs’ dat voeding met suikers, granen, soja en zetmeel niet altijd geschikt zijn voor je paard. Sinds ik structureel geen suikers, soja of zetmeel voer aan mijn paard, is de jeuk minder. Dus ook geen kilo’s appels en peren; een wortel af en toe krijgt mijn vriend wel. Brood is ook uit den boze. En zorg voor goed werkende darmen! 

Gezonde paardendarm

Ja zult het geloven of niet, maar veel paarden hebben geen optimaal werkende darmen. Ook hierdoor kan jeuk ontstaan. Sinds de komst van Happy Belly Solid is dit nog duidelijker. Niet alleen paarden met slechte mest hebben problemen. Ook al heeft je paard goede mest, dan hoeft het zeker niet zo te zijn dat de darmen van je paard goed functioneren. Het bewijs hiervoor zijn de klanten die ons bellen en vertellen hoeveel beter het gaat met hun paard, terwijl ze geen verbetering hadden verwacht. 

Gras en staart- en maneneczeem bij paarden

Ook de hoeveelheid gras bepaalde hoe ernstig de jeuk bij mijn paard was. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn in te hoge mate belastend voor de lever. Het gebruik van een graaskorf voorkomt dat het paard te snel en te veel gras opneemt. 

Meerdere oorzaken van zomereczeem bij paard

Er zijn diverse factoren die zomereczeem of jeuk verergeren bij je paard of pony. Denk hierbij aan stress. Je paard zal maar verplicht vriend moeten worden van een ander paard. Poeh wat een stress kan dat geven als dit niet goed gaat. Tel de voeding/gras inname en het speeksel van de mug hierbij op. Ook dit kan een oorzaak zijn waardoor je paard spontaan jeuk krijgt. Maar door de jaren heen zijn er tal van oorzaken bekend geworden.

Zomereczeem paard herkennen

Misschien heb je nog wel vragen naar aanleiding van deze blog zomereczeem paard herkennen? Stuur dan een mailtje aan info@atorka.nl wie weet kunnen wij of anders de mensen uit ons netwerk je helpen. Wil je een goed advies? Bellen mag ook,  het telefoonnummer is 0348446168 ons team helpt je graag!

Zomereczeem paard herkennen
Zomereczeem paard herkennen?
Happy Belly Solid
Zorg voor een gezonde paardendarm

Meer blogs