Stalbezoek Vitalbix

Door: Yvonne van Dijk

Een aantal maanden geleden is het paard van Maureen verhuisd naar een nieuwe stal. Davie staat nu op eenDavie pensionstal met 15 paarden. Het viel de eigenaren op hoe goed Davie eruit zag. Hij was ook snel gewend op de nieuwe stal en hij ging er alleen maar beter uitzien. Tussen de bovenste en onderste foto’s zit slechts enkele weken verschil. Hij voelde zich duidelijk op zijn gemak en de trainingen gingen ook erg goed! Zijn vacht glom ontzettend en men werd nieuwsgierig naar het voer van Davie. Hij kreeg namelijk speciaal voer, uit zijn eigen voerton… Vitalbix!

Vitalbix

Sinds september 2019 kreeg hij dit voer. Maureen is dit gaan voeren omdat de oude pony op stal kwam te overlijden aan zandkoliek. Dat was ontzettend schrikken! Ze besloot om haar eigen paard verantwoord, natuurlijk en gezond te gaan voeren. Na de overstap was direct al verschil te merken. Na de winter was hij echter wel te mager en hij kwam niet goed door zijn vacht. In april verhuisde het paard en in combinatie met beter ruwvoer en meer training knapte hij heel snel op. De interesse van de stalgenoten werd gewekt. Na een korte uitleg en het beantwoorden van wat vragen, leek het ons tijd om een stalbezoek en voeradvies van Vitalbix te plannen. Ieder paard is immers anders en er zijn zó veel soorten voer op de markt. Stalbezoek Vitalbix   

Voorafgaand aan het stalbezoek vulden alle eigenaren een schema in. Op deze manier konden de dames van Vitalbix zich voorbereiden en de paarden vast een beetje leren kennen. Op stal aangekomen werden alle paarden uitgebreid bekeken. De eigenaren leerden hoe je de body condition score van je paard kunt bepalen. Het is hierbij niet alleen belangrijk om goed naar je paard te kijken, maar vooral om goed te voelen. Voel eens bewust aan de hals en de manenkam van je paard. Is deze hard of zacht? Voel ook goed aan de ribben van je paard. Zit er een laag(je) vet op? En hoe was dit een maand geleden? De eigenaren kregen veel tips om dit te beoordelen en leerden meer over de plekken waar een paard vet opslaat bijvoorbeeld.

Vervolgens werd er gekeken naar de training van het paard. Wordt hij elke dag gereden? Loopt hij hoog in de sport? Heeft hij teveel of te weinig energie? Allemaal factoren die bepalend zijn voor het voeradvies. Ook hebben we samen het ruwvoer beoordeeld. Welk type ruwvoer is geschikt voor welk paard? En hoeveel geef je eigenlijk? Er werd meteen besloten om met hooinetten te gaan werken en de porties te wegen. Op deze manier kunnen de te zware pony’s gecontroleerd afvallen. De te magere paarden mogen meer ruwvoer hebben, dit is immers de basis van een gezond rantsoen!Vitalbix

Om de paarden te voorzien van voldoende vitaminen en mineralen krijgen ze vrijwel allemaal Daily Complete aangeraden. Je geeft hiervan maar een kleine hoeveelheid per dag. Van de Dailycomplete, een balancer, geef je aan een paard van 500kg wat normale training krijgt, gemiddeld 350gr per dag. Van de muesli, Active+ geef je gemiddeld 1,5kg per dag. Dat is veel minder dan veel andere soorten voer. Toch ben je er zeker van dat het paard alles binnen krijgt wat hij nodig heeft. Daarbij krijgt hij niets binnen wat hij níet nodig heeft! Het is voor veel eigenaren wel even wennen om zo weinig te voeren. Samen hebben we nog even gekeken naar de samenstelling van de basisbrok die op dit moment gevoerd wordt. Hier zitten weinig vitaminen en mineralen in. Ook zitten er niet voldoende aminozuren in. Er ontbreken een aantal essentiële ingrediënten. VitalbixDaarbij moet je vrij veel (kilo’s) geven om je paard in zijn behoeftes te voorzien. Dat heeft echter als nadeel dat de basisbrok onder andere veel suiker bevat. Hierdoor is de basisbrok als enige aanvulling op het ruwvoer eigenlijk niet geschikt voor de meeste paarden. Ze komen voedingsstoffen tekort en/of krijgen teveel suiker binnen.

Stalbezoek VitalbixDe paarden die veel bereden worden en/of achter blijven in de bespiering krijgen de Active+ muesli. Dit geeft langzaam vrijkomende energie en bestaat voor een deel uit de vitaminen en mineralenbrok. Voor sommige paarden wordt ter aanvulling de luzerne en/of lijnzaadolie aangeraden. De Nutrimash slobber is een gezonde traktatie voor na het rijden. Ook is dit een fijn product voor de paarden die snel te mager worden. Wederom een gezond en verantwoord product, wat je met een gerust hart kunt geven.

Na een gezellige maar vooral leerzame middag op stal zijn alle vragen over voeding beantwoord. Het was super fijn om specifieke vragen over alle paarden en de soorten voeding te kunnen stellen. Ook is er vast vooruit gedacht: wat ga ik in de winter voeren? Wat als mijn paard toch te weinig of teveel energie krijgt? De dames van Vitalbix hebben veel kennis in huis en delen deze graag met de eigenaren. Alle informatie was goed te volgen voor iedereen. Na afloop kreeg iedereen wat proefzakjes om te kijken of de paarden de Vitalbix lekker vinden!

Enkele dagen later ontvingen we een ontzettend uitgebreid verslag in de mail. Voor ieder paard is heel duidelijk beschreven wat het voedingsadvies inhoudt. Ook worden alle producten nog eens duidelijk toegelicht. Voor sommige paarden zijn er meerdere opties qua voedingsschema en ook dit wordt duidelijk uitgelegd. Inmiddels is een aantal eigenaren overgestapt op de nieuwe voeding. Een aantal andere eigenaren is eerst aan de slag gegaan met de tips. VoeradviesZo wordt al het ruwvoer gewogen en er wordt fanatiek getraind om de pony’s die dit nodig hebben, te laten afvallen. Wat ook heel fijn was, is dat er naar het complete management van het paard gekeken werd. Zo krijgen een aantal paarden op dit moment een detoxkuur om de afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Alle veranderingen in het rantsoen hebben natuurlijk even tijd nodig om te gaan werken, maar alle eigenaren gaan met een goed gevoel de winter in!

Wij willen de dames van Vitalbix bedanken voor de gezellige en leerzame middag! Wil je ook een stalbezoek plannen? Of wil je een voedingsadvies per mail ontvangen? Dit kan eenvoudig online, neem contact op via de knop hieronder. Dit is ook mogelijk voor kleinere stallen of eigenaren van 1 paard. Het team beantwoord graag al jouw vragen. Ga snel naar de site van Vitalbix voor alle informatie!

Afbeeldingen: vitalbix.com & Maureen

Meer blogs