Zadelpasservice voor paarden met korte ruggen

Door: Yvonne van Dijk

Zadelpasservice

Wij bieden zadelpasservice voor paarden met korte ruggen. Maar wat kan je verwachten, Hans van Dijk, gediplomeerd zadelpasser / zadelmaker legt uit:

Anamnese

De anamnese bestaat uit informatie die de eigenaar geeft over het paard en zichzelf. Dit kan informatie zijn over eventuele problemen bij het rijden, gebreken die het paard gehad heeft en over het rijden.  Ook belangrijk te weten, is er één ruiter voor het paard of is er een bijrijder? 
Vervolgens wordt het signalement en conformatie(bouw) van het paard genoteerd, omdat eventuele conformatie afwijkingen van belang kunnen zijn bij het aanpassen van het zadel.

Onderzoek

Vervolgens vindt er een globaal onderzoek van het paard plaats op eventuele zicht- of voelbare kwetsuren of wondjes. Vooral bij de singelgroef, en middels palpatie worden schouder, rug en de wervelkolom op onderzocht. Soms wordt er ook gevraagd om het paard op een rechte lijn te stappen en te draven zodat bijzonderheden in het bewegingspatroon goed zichtbaar worden. 

Templates

Daarna worden er een 3-tal templates (afdrukken) m.b.v. een flexicurve van de rug van het paard gemaakt. En één voor de schouders bij het kopijzer van het zadel. En de laatste bij de 18e rib en van de schoft. Deze templates dienen enerzijds om eventuele afwijkingen bij deze plaatsen te kunnen vaststellen en anderzijds als referentiepunt bij latere bezoeken. 

Zadelpassen

Als alles besproken en genoteerd is start het zadelpassen, waarbij rekening wordt gehouden met de resultaten uit het onderzoek en de wensen van de ruiter. Enkele voorwaarden welke van belang zijn bij het aanpassen van een zadel:
  • Zorg dat het paard in een voor hem “normale” conditie verkeert.
  • En dat je paard lichamelijk in orde is, zodat je in alle gangen het zadel kunt beoordelen
  • Als je een zadel wilt aanschaffen voor een jong paard, zorg dan dat het dier voldoende zadelmak is, zodat je wel kan draven of tölten.
  • En het is handig als er een recht stuk is, met een vlakke harde ondergrond waar het paard kan worden opgesteld en bemonsterd. Maar ook een rijbaan is fijn, zodat je kunt rijden en het zadel en/of meerdere zadels kan proberen. 

Welk zadel past bij mijn paard

Daarover schreven wij al eens een blog. De basis ligt bij het zadel zelf, nieuwe zadels moeten vooral passen op je paard. Maar heb je een gebruikt zadel gevonden voor je paard, kijk dan of de kussens recht en gelijk gevuld zijn. Zijn de singelstoten nog veilig, is de zadelboom niet getordeerd? En niet geheel onbelangrijk, past jij er als ruiter goed in?

Een fijn zadel is immers belangrijk voor de ruiter, maar vooral voor het welzijn van het paard. Ook als je een jong paard gaat inrijden, is het belangrijk te starten met een goed passend zadel. 

Review zadelpasservice

Janneke Vedder-Sala schreef op Facebook bij de vraag naar ervaringen met zadelpassers: 100% Hans van Dijk! Na een jarenlange zoektocht met verschillende zadelpassers eindelijk een passend zadel voor paard en voor mij. Hans doet geen consessies en dat maakt het verschil met de passers die ik al heb gehad. Ik zie hier in de opmerkingen ook een naam tussen staan waarvan ik weet dat die wel consessies doet. En dat wil je gewoon niet.

Manon Ledegang: En Hans van Dijk van Atorka is een grote aanrader. Hij komt met diverse zadels van verschillende merken bij je paard langs, neemt ruim de tijd en is echt kundig.

En een Belgische klant schreef:

“Via deze weg wilde ik Hans graag nogmaals bedanken voor de fijne zadelpas sessie van afgelopen zaterdag. Hij nam de tijd voor de afspraak, heeft goed uitgelegd wat hij deed en was daarnaast zowel paard- als klantvriendelijk. Ik zal anderen van harte aanraden bij jullie een zadel af te nemen.” 

Wie is Hans en wat is zijn werkgebied

Hans is een gediplomeerde zadelpasser, met veel ervaring. Niet alleen met IJslandse paarden overigens, hij heeft ook passende zadels gevonden voor Spaanse paarden, Fjorden, Tinkers, Rocky Mountain, Arabieren en nog tal van andere rassen. Zijn werkgebied is vanaf de eilanden in Nederland t/m de Nederlandse grenzen. Maar hij is ook regelmatig in België en Duitsland te vinden.
Heb je vragen n.a.v. dit artikel of wil je een afspraak maken? Bel Hans dan, zijn telefoonnummer is +31 (0) 628713577 of stuur een mailtje naar hans@atorka.nl
Wij wensen je veel plezier met je paard en het passende zadel.
Team Atorka

Meer blogs

Lymfestelsel

HELTIE Lymfe

Een nieuw HELTIE product Er is weer een nieuw HELTIE product binnengekomen. Dit keer de HELTIE lymfe en daar zijn we erg blij mee.  Het

Lees verder >