Gezonde aanvullende olie voor paarden

Door: Yvonne van Dijk

Wat voer jij? Wat eet jouw paard allemaal op een dag? Ruwvoer, brokjes, wortels, snoepjes? En geef je hem ook wat olie over zijn voer? Is dit noodzakelijk en wat zit er eigenlijk in die olie? In deze blog lichten we het geven van olie aan je paard even toe.

Wanneer ga je Omega-3 geven?

Kijk naar je paard! Als een paard slechter in zijn vacht gaat zitten en de huidconditie achteruit gaat, wees dan alert op een disbalans in de verhouding Omega-6 en Omega-3 in het lichaam. Ook een verminderde weerstand en stramheid in beweging zijn alarmsignalen van een tekort aan Omega-3.

Omega vetzuren

Het is zo ver, de R zit in de maand, de bomen kleuren geel en het wordt kouder buiten. De herfst komt eraan! De paarden beginnen met het aanmaken van de wintervacht.  Dit verharen kost veel energie. Om je paard te ondersteunen kun je hem wat olie geven. Juist nu aan het eind van de winter kan het goed zijn dat je paard hier behoefte aan heeft. Vers gras bevat een kleine hoeveelheid vet (ca. 4-6%), echter het vet dat erin zit bestaat voornamelijk uit omega-3 vetzuren (vooral ALA) en bevat minder omega-6 vetzuren. Aangezien paarden als grazers zijn geëvolueerd, zijn ze aangepast aan een dieet dat rijk is aan omega-3 vetzuren. Wanneer gras gedroogd wordt tot hooi gaat het grootste deel van de omega vetzuren, net als vitamine E, verloren. Bij veel paarden (zeker in de wintermaanden) bestaat het dagrantsoen voor het grootste deel uit hooi en een laag aandeel vers gras. Een aanvulling met omega vetzuren is dan een must.

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie omega 3 bevordert het spijsverteringstelsel, de darmwerking, en draagt bij aan een gezonde huid- en vacht. Het paard zal minder moeite hebben met het verliezen van de wintervacht en zal mooi gaan glanzen.

Dit product bestaat uit 100% koudgeperste lijnzaad waarbij alle natuurlijke werkzame stoffen intact zijn gebleven. De lijnzaadolie is te bestellen vanaf  €8,45 voor een verpakking van 1 liter. Een andere fijne olie is de Vitalbix Linseed Oil + Vitamine E. Deze olie bestel je vanaf €14,95 voor een verpakking van 2 liter. Deze olie is uitermate geschikt bij beperkte weidegang, een verminderde weerstand, moeilijk verharen / in de ruiperiode en bij spijsverteringsproblemen. Maar ook bij zomereczeem, artrose, kreupelheid, spierproblemen (o.a. stijfheid, PSSM en HYPP) en stofwisselingsproblemen (o.a. insulineresitentie en hoefbevangenheid). De omega-3 vetzuren en vitamine E hebben o.a. een ontstekingsremmende werking en een positief effect op de algehele gezondheid. 

Omega-3 Olie

Naast de lijnzaadolie hebben we ook een visolie in het assortiment. Omega-3 Olie van het merk Icelandpet, met ansjovis en sardientjes uit de zuivere, koude wateren rondom IJsland. Icelandpet Omega-3 heeft een hogere concentratie EPA en DHA dan de Icelandpet Cod oil. Door deze hogere concentratie heeft Icelandpet Omega-3 een therapeutische werking. Het is beter om voor deze variant te kiezen als er daadwerkelijk  at aan de hand is met je dier. Een fles van 1 liter kost €32,95 en je geeft hier 20-50ml per dag van. Onze eigen Fákur is er dol op en ziet er geweldig uit. Hij zit goed in zijn vacht, en hij is zonder eczeemdeken de zomer doorgekomen. Is zeker niet alleen te wijten aan deze olie hoor, is een combinatie van factoren. Maar het geeft wel aan dat hij erg goed in zijn vel zit.

Wat doet EPA en wat doet DHA?

EPA heeft een:

  • zeer positieve invloed op vacht en huid. Het werkt ontstekingsremmend en ondersteunt huid en vacht bij droogheid, doffe haren, schilfers en jeukende rode huid. 
  • gunstig effect bij allergieën.
  • ontstekingsremmend effect. Dit helpt daarom bij huidontstekingen, gebitsproblemen, bewegingsproblemen als artrose, artritis, spondylose etc.
  • beschermende werking bij nierziekten, epilepsie, hartaandoeningen en kanker.

DHA heeft een gunstig effect op de hersenen en is daarom met name van belang bij zwangere-, jonge- en oude dieren.

Er zijn veel oliën op de markt met een lage verhouding EPA en DHA. (Let maar eens goed op! Vaak staat het percentage DHA en EPA niet eens vermeld op het etiket, dan kan je je al afvragen wat de kwaliteit van de olie is). 

Bron deels NML Health.com

Vragen?

Heb je nog vragen over het gebruik van olie? Neem dan contact op met de Atorka Klantenservice.

Meer blogs