Help mijn paard heeft jeuk – de paarden

Door: Yvonne van Dijk

Help mijn paard heeft jeuk – de paarden

Begin januari 2024 zijn wij gestart met een traject, wij gaan paarden en eigenaren helpen. Onze kennis en ervaringen delen, met als doel deze paarden met zo min mogelijk jeuk de zomer door te helpen. Samen gaan we aan de slag en stellen de paaraden hier aan je voor. 

Otis de Fjord van 5 jaar

De eerste deelnemer is Otis, hij staat op een gezellige kleinschalige stal, in een zandpaddock in een groep van 5 ruinen. Z’n groep is stabiel en rustig, soms spelen ze met elkaar. Hij staat goed in de groep, In de zomermaanden staat hij dag en nacht buiten, in de wintermaanden ’s nachts in een buitenstal. Ze krijgen onbeperkt arm hooi. Otis krijgt meestal in de lentemaanden last van zn kriebels. Dit duurt dan tot ongeveer oktober. 

Otis wordt recreatief gereden, hij houdt erg van lekkere duin/ bos en strandritten en is erg braaf. Hij kan wel eens enthousiast worden. Daarnaast rijdt mn dochter dressuur, ze zijn dit jaar gestart met de B, maar heel rustig aan. Ook gezien zn leeftijd doen we rustig aan met rijden. We staan in Heemskerk, dichtbij zee, dit doet zn eczeem ook goed. We hebben ook nog een leuke IJslander.

Haflinger Abby

Abby wordt begin mei 5 jaar en is bij mij geboren. Ze wordt gehouden met mijn twee andere paarden. Haar eerste levensjaar stond ze op een pensionstal, daarna is ze verhuisd naar mijn ouders aan huis waar ze na verloop van tijd in de zomer alle drie dag en nacht buiten bleven. Daar waar ze in de lente van 2021 lichte jeuk kreeg ging het halverwege 2021 helemaal mis. 

Abby kreeg extreem veel jeuk aan manen, staart, buik en rondom de tepels. Ze zat dagelijks als een hond op de grond zodat ze zichzelf kon bijten rondom de tepels, schuurde meerdere malen per dag minuten lang met haar buik over de rand van de hooi of waterbak en in de stal schuurde ze staart en manen dusdanig hard dat ze meermaals een staldeur krom heeft geduwd. Wel heeft ze dit jaar gewoon een eczeemdeken om gehad en waste ik de aangedane plekken eens in de week met betadine, teer of tea tree shampoo en heb ik allerlei smeerseltjes geprobeerd, waaronder Helmosan, sudocreme en neemolie.

Jefke de Shetlander

Jefke is een 15 jarige shetlander hengst met zomereczeem. Ik heb hem al sinds zijn 5 jaar en pas na enkele maanden begon ik zijn zomereczeem op te merken. Als onwetende tiener probeerde ik enkel met een eczeemdeken, maar hiervoor was het al te laat. Verschillende eczeemdekens hebben deze terrorpony niet overleefd. Hij schuurde tot bloedens toe zijn staart en manen, die ik behandelde met isobetadineshampoo. Momenteel is het redelijk onder controle doordat ik zijn eczeemdeken erg vroeg in het voorjaar opleg. Echter merk ik dat de kriebels blijven zodra ik hem eens zonder eczeemdeken in de weide plaats. Ik heb al verschillende middeltjes en kruiden geprobeerd, maar niets lijkt voorlopig echt te helpen. 
Buiten zijn zomereczeem is Jefke een erg gezonde en leuke pony. Momenteel staat hij jammer genoeg nog alleen, maar ik ben volop op zoek naar een vriendje voor hem. Qua voeding krijgt hij in de wintermaanden een klein handje brok en hooi. Enkel als hij gewerkt heeft krijgt hij slobber, de Vitalbix NutriMash. We mennen recreatief, waar we samen echt van genieten.”

Yfke de Fries

Yfke staat altijd met andere (1 wpn merrie en een welsh pony) in grote loopstal met indien mogelijk deur open naar de wei. Van schemer tot donker staat zij altijd in de loopstal. Zij krijgt indien er niet voldoende gras is, onbeperkt hooi, afhankelijk naar het werk wat zij doet 1 tot 1, 5  kilo onderhoudsbrok. Zij krijgt ook dagelijks ekyflex mobility voor een lichte artose. Zij wordt recreatief gereden in het bos onder de man en aangespannen, ze is M dressuur en M vaardigheid aangespannen. Dit doen wij slechts een 2 keer per jaar. In 2 span loopt zij ook.

En Skoti de IJslander

Skoti is een 14 jarige IJslander. Hij is op 4 jarige leeftijd vanuit IJsland naar Nederland geïmporteerd. Skoti is een grote 5 ganger en heeft een introvert karakter. Hij staat in een kudde van 6 IJslanders. Met het natte weer van de laatste tijd staat de kudde veel op de paddock, maar als het weer het toelaat dan staan ze overdag op het gras. ’s Nachts krijgen ze in plastic verpakt hooi/voordroogkuil. Verder krijgt hij een schep EasyPower van Pavo.
Als importpaard heeft hij (uiteraard) last van zomereczeem. Daarom staat hij zomers in een eczeemdeken. Het afgelopen jaar heeft Skoti geen wedstrijden gelopen, maar in 2024 zal hij westrijden gaan starten met een jeugdruiter. Op dit moment verricht hij regelmatig (4 a 5 x per week) lichte tot middelmatige arbeid.

Amber de Fjord

Amber is een nuchtere, vrolijke ruin van 20jaar. 10jaar geleden is hij bij ons gekomen. Super dik en eigenlijk een jaar later is hij extreem begonnen te schuren aan staart, manen en buik tot bloedens toe. Alles proberen en niet veel hielp of het ging slechter. Toen Derma Puur gevonden en daar reageert hij fijn op. Niet meer tot bloedens toe, maar nog zeker jeuk. Elk jaar wisselend hoe erg het was en nu begint hij steeds eerder in het jaar. Hij wordt goed in vorm gehouden en dat helpt. We wisselen heel veel af, maar hij beweegt zeker 4 a 5x in de week. Niks is voor hem te gek. Dressuur, springen, eventing, mennen, relaxede bosritjes. Alles doen we. Lol met je knol. Sinds 2 jaar staat hij zomers onder een eczeem deken + zacht vliegenmasker (hij krijgt enorme zwarte plekken rondom zijn ogen) en elke dag Gluco Balance + druppels van Derma Puur. Hier doet hij het super op. 
Hij staat 24/7 buiten in een bosgebied midden in Nederland met 2-3 weidegenootjes, fjorden/haflingers. Ze krijgen naast het korte gras, ook het hele jaar door hooi bijgevoerd. Daar hebben we niet altijd grip op. Dus deze herfst/winter was het hooi helaas te rijk en was ik ook gestopt met Gluco Balance. Dus ondanks dat het winter was ging hij weer schuren. Gelukkig nu weer armer hooi en gaat het weer top. 

Vragen over het traject “Help mijn paard heeft jeuk”

Mail die dan naar klantenservice@atorka.nl want  wij willen zoveel mogelijk paarden helpen om een gezond en jeukvrij bestaan te geven.

Lezingen in het land

We gaan ook “On Tour” om met zoveel mogelijk paardeneigenaren onze kennis en ervaringen te delen. Meer hierover in de aankondiging.

Meer blogs