Hoe kan jij je paard laten wennen aan gras

Door: Yvonne van Dijk

Het is voorjaar, je paard mag bijna het gras op, laat je paard wel wennen aan deze overgang.

Een veelgestelde vraag, zeker bij de paarden die huidproblemen krijgen mede hierdoor. We gingen op zoek en vonden een aantal goede tips. Want het voorjaar is weer aangebroken, al merk je dat nog niet echt!  Wat is het koud en nat, ondanks die nattigheid zijn er ook enorm veel muggen. 

Binnenkort zullen de paarden echt de wei in mogen. Er staat heel veel gras, dus denk goed na over het laten wennen aan het gras van je paard. Ligt er een graasmasker klaar? En niet te vergeten zorg voor een goede darmflora en ondersteuning van de stofwisseling. 

Over gras

Gras begint te groeien wanneer de bodemtemperatuur tussen 5°C en 8°C wordt. De grasgroei is optimaal tussen een bodemtemperatuur van 12°C en 20°C. Wanneer de bodemtemperatuur hoger dan 25°C wordt, stopt het gras tijdelijk met groeien. Een zacht en vochtig voorjaar is dus optimaal voor grasgroei. 

Rantsoen overgang

Als je paard in de winter niet op het gras staat, is de switch naar weidegang behoorlijk ingrijpend voor het spijsverteringsstelsel. Van een dieet van droog hooi naar sappig en suikerrijk gras is echt even wennen voor de bacteriën en gisten die in de dikke darm alle vezels verteren. Deze micro-organismen moeten zich aanpassen aan de nieuwe voedingssamenstelling. Zorg daarom altijd voor een geleidelijke overgang van hooi naar gras. Anders krijgt je paard diarree of zelfs koliek. 

Overgewicht en hoefbevangenheid voorkomen

Wanneer een paard rijk gras met een hoog suikergehalte ter beschikking heeft, liggen overgewicht en hoefbevangenheid op de loer. Vooral bij koudbloeden zoals tinkers, haflingers, ijslanders en shetlanders is dat een risico. 

Maar ook bij warmbloeden, pony’s en Friezen is het goed om op de samenstelling van het weiland te letten. Om de overgang naar weidegang zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je beginnen met een klein uurtje op het gras. Gevoelige paarden zet je in het begin zelfs maar een half uurtje op de weide. Voer het grazen langzaam op en blijf heel goed naar je paard kijken. Slappe mest of iets warme hoeven zijn tekenen dat je te snel gaat. Schroef de duur van je weidegang dan onmiddellijk terug. Om te voorkomen dat je paard heel snel heel veel gras gaat eten als hij in de wei staat, geef je ook vooraf wat droog hooi, zodat hij niet met lege maag de wei in gaat. Op dagen dat er veel suiker in het gras zit, kan je je paard ook wat langer in de paddock laten, met hooi. Dit is bijvoorbeeld op zonnige ochtenden na koude nachten. In sommige gevallen kan een graasmasker nuttig zijn.

ViMi Care Balancer van Florian Horsefood is een korrel met een hoge dosering vitaminen, mineralen en spoorelementen die in kleine hoeveelheden wordt gevoerd en een perfecte aanvulling is voor je paard op de wei.

Tips voor een soepele overgang naar de wei

Een rustige overgang naar vers gras in de weide is heel belangrijk om je paard gezond te houden. Onze tips:

  • Gebruik weidemineralen om het weiland gezond te houden
  • Geef je paard altijd eerst wat hooi te eten voordat hij aan het gras gaat wennen
  • Bouw de weidegang langzaam op
  • Gebruik een graasmasker indien nodig
  • Overweeg een supplement om de darmflora te optimaliseren
  • En ken je de fructaan index al? Super handig, het hele jaar door.

Hoe kan jij je paard laten wennen aan gras

Misschien heb jij nog een vraag, neem dan contact op met onze klantenservice hoor. Kennen wij het antwoord niet? Dan is er vast wel iemand in ons netwerk die het antwoord kent en brengen wij je met hem of haar in contact. Ieder paard verdient een soepele overgang naar het weideseizoen, zonder darm- en hoefproblemen. Wij danken Marjolein van HELTIE Horse, Natascha van De Blauwehengst en Steven van Florian Horsefood voor hun kennis en ervaring. Steeds weer leveren we nog bij. De Blauwe Hengst heeft een interessante online training  over natuurlijk voeren van onze paarden.

Graaskorf Muzzle Air
Graasmasker
Florian ViMi Care Balancer
ViMi balancer
Happy Belly Solid
Darmwerking
Heltie horse triphala
Ondersteuning

Meer blogs