Je paard detoxen

Je paard detoxen!

Het voor- en najaar zijn dé momenten waarop paarden vele veranderingen ondergaan. Niet alleen staat het verharen centraal, ook de verandering van daglengte (licht), de temperatuur én ook de voeding van je paard veranderen. Dit heeft effect op de hormoonhuishouding en stofwisseling van je paard.   Het voor- en najaar zijn intensieve periodes voor de lever en nieren. Het lichaam produceert veel vrije radicalen (afvalstoffen), die door de lever moeten worden afgebroken. De ideale periode voor een detox kuur, afvoeren van afvalstoffen en optimale stofwisseling voor ieder paard!  

Tijd voor actie! Wij adviseren in het voor- en najaar is een detox kuur voor je paard. Dit is niet alleen aan te raden bij paarden met klachten, voor ieder paard kan het goed zijn om het lichaam eens goed te reinigen.

Waarom Detox kuur?

Staart en maneneczeem behandelen

Francien Kamp van Anibalance vertelde: “In de natuur zorgt het paard zelf voor zijn detoxkuur door middel van kruiden. Helaas worden onze paarden niet natuurlijk gehouden ook al doen we zo veel mogelijk ons best om de natuur na te bootsen. Daarnaast krijgen de hedendaagse paarden via stress, milieu, voeding, medicatie, vaccinaties, ontwormingen, stralingen etc. gifstoffen binnen die het paard in eerste instantie zelf probeert te verwijderen via de lever en nieren. De meeste toxines zijn niet natuurlijke en worden opgeslagen in het lichaam. Op den duur kan dit zeker wel problemen in het lichaam veroorzaken.  Een voor-en najaarskuur is aan te raden en is zeker geen verkooppraatje naar mijn idee maar juist een onderdeel van het nabootsen van de natuur”.

Verder vertelt Francien: “Het is wel belangrijk als je gaat detoxen daar wel verstandig mee om te gaan. De conditie ( voornamelijk gezondheid en voedingsconditie) is de graadmeter hoe je gaat detoxen. Bepaalde middelen, ook al zijn ze natuurlijk, kunnen heftige reacties veroorzaken wanneer het paard bijvoorbeeld niet zo lekker in zijn vel zit. Sowieso kunnen er reacties ontstaan maar dat is de weg van de giften die naar buiten komen. Ga er dus verstandig mee om en vraag advies als je twijfelt. Liefst bij een natuurgeneeskundig therapeut. Die zijn er voor opgeleid om holistisch naar het paard te kijken en op die manier een diergerichte behandeling in te zetten.”

Eczeemklachten

Bij eczeemklachten is het belangrijk om het systeem van je paard zoveel mogelijk ‘schoon’ te houden. Door het lymfesysteem te stimuleren, worden opgehoopte afvalstoffen beter en sneller afgevoerd. Manuele Lymfe Drainage – een specialistische massagetechniek om de lymfebanen soepeler te maken zodat het lymfevocht beter afgevoerd kan worden – zou hierbij kunnen helpen. Daarnaast  bestaat er ook een detox kuur. Dit zijn kruidenpreparaten, die het proces van detoxen ondersteunen. Helaas is slechts naar weinig serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan. Van slechts drie kruiden bestaat voldoende bewijs dat het iets doet: mariadistel – geelwortel – kappertjesplant. De eerste bevat stoffen die volgens onderzoek helpen de lever te ontgiften (ook onder de naam van het extract silymarine). Kurkuma/geelwortel is een krachtige ontstekingsremmer die misschien zelfs een rol heeft bij het voorkomen van kanker. Kappertjes en de kappertjesplant bevatten krachtige antioxidanten zoals quercetine, die helpen bij het opruimen van (ontsteking)schade in het lichaam. Voor de effecten van overige kruiden bestaat weinig wetenschappelijk bewijs, wat overigens niet wil zeggen dat ze niet zouden werken. 

T W E E  O P T I E S 

PUUR Detoxi-Drainage

Puur detoxiJe kan je paard detoxen met PUUR Detoxi-Drainage, dit wordt gegeven als reinigingskuur/ drainagekuur voor paard en pony. De duur van de behandeling is ongeveer 3 à 4 weken. Dit is ter ondersteuning van het immuunsysteem van het paard.

De maanden februari/maart en september/oktober zijn hiervoor zeer geschikt. In een acute situatie is de duur van de behandeling relatief kort. Dit kan variëren van enkele dagen tot 3 weken. De PUUR Detoxi kuur is vloeibaar en dien je toe via een spuitje, direct in de mond. Voor paarden 20 druppels en voor pony’s 15 per keer, 1 tot 3 keer daags.  Alle informatie over de PUUR Detoxi kun je hier vinden.

VITALstyle DetoxMix

DetoxMix is een krachtige kruidenkuur met 95% kruiden die je maximaal 2-3 weken geeft. De DetoxMix heeft als ingrediënten o.a. brandnetel, fenegriek, mariadistel, jeneverbes en berkenblad. Maar ook tarwegries, moutkiemen en gist. 

Een kuur geef je zoals Francien al vertelde aan een paard wat niet goed in zijn vel zit. Daarnaast hebben ook paarden met zomerkriebels baat bij een dergelijke kuur, de goede afvoer van afvalstoffen is erg belangrijk. Deze mix is te combineren met OerBalans. Geef jij al langere tijd het hele jaar door OerBalans, dan is een extra detox kuur niet nodig.  

Wil je een paard detoxen van 600 kilo dan geef je 60 gram per dag. Deze kuur kun je veilig aan drachtige merries geven.  Hier vind je meer informatie over DetoxMix en OerBalans

Vragen

Naast deze twee opties zijn er meer producten die je kunt inzetten om te detoxen /ontgiften. Bijvoorbeeld  van Phytonics en Hilton Herbs. Wat kun je nog meer doen als je paard zomereczeem / zomerkriebels / SME heeft? Dat lees je in ons E-book over zomereczeem, dit E-book is vanaf media januari 2021 te downloaden. Maar ontvang je onze Zomereczeem Nieuwsbrief? Dan ontvang je automatisch ook ons E-book.  

Zomereczeem bij paard en pony

Zomereczeem Nieuwsbrief

Ja ik meld mij aan voor de Zomereczeem Nieuwsbrief, ik ontvang regelmatig informatie, blogs, en het E-book.
Scroll naar top