Je paard heeft jeuk maar het is geen zomereczeem seizoen

Door: Yvonne van Dijk

Je paard heeft jeuk in staart en manen, maar het is geen zomereczeem seizoen . Het is zelfs winter, maar een zachte natte en soms zelfs warme winter.

Jeuk bij je paard in de winter

Het is vochtig en relatief warm weer. We zien dat de vraag naar eczeemdekens en verzorgingsproducten nog altijd doorloopt. Daarnaast krijgen we volop vragen hierover. Voor een goed advies hebben wij een vragenlijst gemaakt. Beantwoord de vragen en stuur ze aan de klantenservice van Atorka. Wij zullen je binnen 3 – 5 werkdagen een advies op maat geven. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Vragen m.b.t. jeuk buiten eczeem seizoen

 1. Wat is de leeftijd, ras, geslacht, conditie score? Conditie score van 1 – 5 waarbij 3 betekent dat je paard netjes op gewicht is. 1 is erg mager en bij 5 is je paard echt veel te zwaar.

 2. Heb je een ijslander,  is het een import paard? Hoe lang heb je dit paard?

 3. Hoe lang heeft je paard  jeuk? Hoeveel weken, dagen, maanden, jaren?

 4. Heeft je paard opeens jeuk gekregen, of is dit geleidelijk erger geworden?  

 5. Waar bestaat het rantsoen uit:

 • Hoeveel kg hooi of voordroog of kuil geef je? Hoe is dit verdeeld over de dag, gebruik je slowfeeders? Wat is de kwaliteit van het ruwvoer?

 • Wat voer je nog meer? Muesli, luzerne, krachtvoer? Mineralenbrokje?  Of voer je alleen ruwvoer?

 • Veel paarden hebben 24/7 op het land gestaan en komen nu op stal of op een paddock vanwege het natte land. Is de voerovergang geleidelijk gegaan – van gras naar hooi?

 • Krijgt het paard tussendoortjes die suikers bevatten? Denk aan appels, brood of paaardensnoepjes.

 • Krijgt het paard supplementen bijgevoerd, zo ja welke en waarom?

 • Hoe is huisvesting, heeft je paard een schuilstal, gebruik je regendekens? Of heeft je paard nog altijd een eczeemdeken op.

 1. Is het gedrag van het paard veranderd, zo ja sinds wanneer, rustiger of juist erg onrustig? Is je paard verhuisd, is er stress of zijn er stressvolle omstandigheden? Staat het paard in een kudde? Verveelt het paard zich?

 2. Hoe is de conditie van de vacht, staart en manen? Schuurt het paard zich tot er wonden ontstaan? Stuur ons foto’s. Graag in de bijlage, niet midden in een bericht, 

Wondverzorging

Heeft je paard nu nog altijd worden, dan beginnen met HappySkin Huidgel. Dit verzacht en de wondjes genezen snel. Kenmerken van de huidgel zijn:

 • Vermindert jeuk, los van de oorzaak
 • Antibacterieel
 • Onderdrukt heftige reacties van immuunsysteem
 • Verzacht de huid
 • Versnelt wondherstel

Paard met jeuk maar het is geen zomereczeem seizoen?

Kortom heeft je paard jeuk maar het geen zomereczeem seizoen, dan is er genoeg om uit te zoeken, vandaar onze vragen. Het Atorka team gaat samen met deskundigen van o.a. Greenvalley en Feralhorse advies geven. Tenslotte zijn we samen sterk! 

 

Meer blogs