Happy Belly voor een paard met SME

Door: Yvonne van Dijk

Wat kan Happy Belly doen voor een paard met SME?

SME ook wel zomerkriebels of zomereczeem of sweet itch genoemd. Je paard heeft jeuk en deze jeuk is de directe oorzaak van de beet van de knut en de allergische reactie is het gevolg. Daarnaast kan darmgezonheid ook een rol spelen. 

De ervaring van Jantine

Jantine Stuiver is al 3 jaar bezig met de Happy Belly. Eerst gaf ze af en toe wat Belly door het voer, niet ieder paard is fan van de Belly. Het was soms wat zoeken naar de juiste manier om de Belly te laten eten. Vorig jaar gaf ze al regelmatiger de Belly en dit jaar consequent iedere dag de Happy Belly door het voer bij 2 van de 10 paarden. Deze twee hebben behoorlijk last van SME, jeuk dus en zaten niet goed in hun vel.

Ze schreef op social media: ik ben absoluut fan van Happy Belly en Happy Skin. Ik geef mijn ijslanders 2 schepjes Happy Belly door het voer en spray 2x per week met de Happy Skin Buzz Off. De Happy Skin Huidspray heb ik nog helemaal niet hoeven te gebruiken dit jaar. Ze staan voor de zekerheid in een deken, maar ze zien er echt veel beter uit dan andere jaren. Ze hebben beiden alleen een kaal plekje op het voorhoofd, maar zijn nergens kapot..

Jantine d’r paarden staan in Drenthe tegen de bosrand aan, de druk van insecten is vrij hoog in dat gebied. 

Over de darm

Heeft je paard heeft een verstoorde darmwerking, bijvoorbeeld door een minder goed passend rantsoen, of door stress, of door maagzweren? De kans op een allergische reactie kan hierdoor groter worden. Er zijn meerdere reden te bedenken voor een verstoorde darmwerking, maar deze 3 komen wij veel tegen in de gesprekken met onze klanten. 

Een gezonde darm, de basis voor een gezond paard is ons uitgangspunt. 

Ons stappenplan

  • Zorg voor een passend rantsoen
  • Fijne plek en minder stress voor je paard
  • Consequent Happy Belly door het voer
  • Aanvullen met Happy Skin Huidspray of Buzz Off
  • Happy Skin Huidgel op de plank, voor op de kaken en de oren bijvoorbeeld

Het verschil tussen de Happy Skin Buzz Off en de Happy Skin Huidspray is simpel. De Buzz Off houdt insecten op afstand. De Huidspray houdt vooral de knutten/ mug op afstand en is tevens verzorgend. Heeft je paard al wondjes van het schuren, dan eerst de Huidspray gebruiken.

Verschil tussen Skoti en Hreimur

Dit zijn foto’s van Skoti, één van de paarden van Jantine. Hij krijgt sinds 1 januari de Happy Belly door zijn voer. Skoti draagt nog wel een deken, maar staat ook deels zonder deken. Hij staat in een stabiele kudde, wordt regelmatig gereden, een groot aantal uur op het gras en ’s nachts in de paddock. 

Dit zijn foto’s van Hreimur.  Hreimur staat op dezlfde plek als Skoti, heeft hetzelfde rantsoen als Skoti en wordt ook regelmatig gereden. Maar hij krijgt geen Happy Belly of Happy Skin Buzz Off. Jantine wilde graag het verschil zien. Ook Hreimur krijgt inmiddels Happy Belly door zijn voer. Deze blog wordt vervolgd dus. 

Happy Belly voor een paard met SME

Hoe snel kan ik resultaat verwachten van de Happy Belly Solid?

De werkzame stof in de Happy Belly Solid, heeft ongeveer 3 tot 4 weken nodig om zijn werk te doen in de darm. Dit is per paard verschillend, heeft een paard al jaren een slecht rantsoen bijvoorbeeld, dan duurt het langer voordat je iets kan merken.

Je start met 1 maatschepje om de paarden aan de smaak te laten wennen. Binnen een week kun je de gewenste dosering geven. Voor het beste resultaat raden we aan om  Happy Belly Solid gedurende het hele jaar te voeren, ook in de wintermaanden. Zo behoudt je de zogenoemde ‘spiegel’ in de darm, uiteraard kun je in de wintermaanden wel de dosering wat naar beneden aanpassen.

Mijn paard is een slechte eter, wat voor tips zijn er om de Happy Belly Solid te voeren?

De meeste paarden eten Happy Belly Solid zonder problemen als je het door hun dagelijkse voer geeft. Mocht je een kieskeurige eter hebben dan zijn er de volgende tips:

*  Als je begint met Happy Belly Solid is het belangrijk om niet direct de volledige aanbevolen dosering te geven, voer dit langzaam op zodat het paard kan wennen aan de smaak.
* Verstrek jij Happy Belly Solid via slobber? Belangrijk is het niet laten weken of heet water te gebruiken, want dan lost de coatingslaag op en komt het belangrijke calciumbutyraat niet in de darm terecht.
* Voeg bij de slobber of krachtvoer een paar stukjes wortels of appels toe om de smaak van de Happy Belly Solid te neutraliseren of gebruik appelmoes.
* Voer je geen brokken? Ons advies is dan om de Happy Belly Solid tussen 2 stukjes brood te strooien die je insmeert met bijvoorbeeld appelstroop.

Advies nodig over SME?

Ben je benieuwd of Happy Belly Solid ook iets voor jouw paard kan betekenen? Wil je overleggen over de aanpak hiervan? Bel of mail ons gerust, wij helpen graag.

Wij zijn geen dierenartsen of therapeuten, maar ervaringsdeskundigen. Al jaren hebben of kennen wij paarden met allergische klachten. Daardoor hebben we veel kennis in huis. En kunnen wij je paard niet helpen? Dat gebeurt ook weleens, dan verwijzen we je door hoor. Want de gezondheid van jouw paard is ons meer waard, dan de omzet van onze producten. 

Ons telefoonnummer is 0348446168 en het mail adres is klantenservice@atorka.nl

Happy Belly Solid
Happy Belly Solid
Happy Skin Huidspray
Happy Skin Huidspray
Happy Skin Buzz Off
Happy Skin Buzz Off
Happy Skin Huidgel
Happy Skin Huidgel

Meer blogs

FAGER TESTBITTEN

Fager bitten testen

Kan ik een Fager bit eerst testen? Die vraag krijgen wij vaak! Vind je het moeilijk om de juiste keuze te maken? Fager heeft een geweldige bit-quiz

Lees verder >