Spijsvertering en verminderde weerstand paard

Door: Yvonne van Dijk

Spijsvertering en verminderde weerstand paard

Sinds begin 2024 verkopen wij ook de producten van HELTIE Horse. Hier zijn we super blij mee en ook met alle blogs en kennis die zij delen. Bijvoorbeeld over de spijsvertering. Lees je mee?

Als de spijsvertering van een paard niet goed is, de darmflora verstoord is of als een paard regelmatig slechte mest heeft, dan kan het paard minder goed voedingsstoffen opnemen. Dat zagen we jaren geleden al bij onze eigen paarden. Fijn dat er zoveel aandacht voor is en dat HELTIE zo goed uitlegt wat er aan de hand is. 

Er is dan namelijk geen sprake van een goede vertering waardoor niet alle voeding wordt omgezet tot bruikbare voedingsstoffen. Het paard krijgt dan minder voedingsstoffen in de bloedbaan waardoor het lichaam niet alles binnen krijgt om optimaal te kunnen functioneren. En daar tegenover staat dat er meer afvalstoffen overblijven, onverteerd voedsel, slechte bacteriën, etc. Dit zorgt voor meer gifstoffen die de darmwand kunnen beschadigen en waardoor de darmcellen iets uit elkaar gaan staan (lekkende darm) waardoor te grote voedseldelen in de bloedbaan terecht komen. De lekkende darm kan ook verzoorzaker zijn van jeuk bij paarden, wij vertellen dit al jaren aan eigenaren waarvan de paarden de diagnose zomereczeem hebben gekregen van de dierenarts.

Lekkende paardendarm

Hierdoor ontstaan er ontstekingen in het lichaam en deze ontstekingsreacties brengen de algehele weerstand naar beneden. Hierdoor ga je in een neerwaartse spiraal komen! Want het lichaam heeft meer voedingsstoffen nodig om de ontstekingen te lijf te gaan, maar de darmen produceren meer gifstoffen en ga zo maar door. Om de darmen te ondersteunen, adviseren wij de Happy Belly Solid. 

In dit geval is een verminderde weerstand een symptoom, alleen de weerstand willen boosten zal dus niet de oplossing kunnen zijn. Neem daarom goed de voeding en huisvesting onder de loep en zorg ervoor dat dit zo min mogelijk verstorend en verzurend is voor het lichaam.

Weerstand boost voor je paard

Voor het boosten van de weerstand kun je HELTIE Brandnetel in zetten. HELTIE Horse Brandnetel is bloedzuiverend, ondersteunt het immuunsysteem en bevordert een goede darmflora. Huisvesting onder de loep nemen, iets wat je prima zelf kan doen. Bekijk vooral de kwaliteit van je ruwvoer, eventueel laat je het eens testen. Dan zie je of je ruwvoer de kwaliteit heeft die je dacht te hebben. 

Goed ruwvoer is immers de basis van ieder rantsoen, in veel gevallen is aanvullen met Daily Complete van Vitalbix al voldoende. Vanaf februari 2024 gaan we ook paardenvoer van Florian Horsefood aanbieden in onze shop. Meer hierover lees je in de Atorka Nieuwsbrieven, wil je niets missen meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.

Brandnetel vloeibaar

Wil je brandnetel geven vanwege de geneeskrachtige werking en is een snelle werking gewenst, dan heeft het de voorkeur om de vloeibare variant te kiezen. Deze kan ook heel handig worden toegepast in bijvoorbeeld een mineralenbuffet! Wil je het geven ter afwisseling of voor de lekkere snack, dan kan je daar zeker de verse en gedroogde versie voor gebruiken.

Pluk je zelf brandnetel voor jouw paard? Wees dan wel kieskeurig waar je het plukt om zo te voorkomen dat jouw paard vervuiling binnen krijgt door urine van honden of uitlaatgassen. 

Vragen over spijsvertering en verminderde weerstand paard?

Heb jij meer vragen over dit onderwerp of een paard dat op dit moment een lage weerstand heeft? Neem dan gerust contact met ons op voor een eerlijk persoonlijk advies! Wij helpen jou graag. En kunnen wij je niet helpen, dan zoeken wij in ons netwerk naar iemand die het wel kan. 

Heltie horse brandnetel
HELTIE brandnetel voor boost van immuunsysteem en darmflora
Hay Playbag slowfeeder
Ruwvoer in de slowfeeder voor een betere spijsvertering
Happy Belly Solid
Happy Belly Solid voor ondersteuning van paardendarm.

Meer blogs