Staart en maneneczeem oftewel zomereczeem behandelen

Door: Yvonne van Dijk

Na de vraag wat de oorzaak kan zijn van de jeuk bij je paard, ga je nadenken over de behandeling hiervan. In deze blog informatie over hoe krijg je een ‘schoon’ paardenlijf en wat is MLD. In deel 2 schrijven wij over de diverse huidverzorgende producten die er op de markt zijn.  [expander_maker id=”1″ more=”Lees meer” less=”Minder”]

Drainage kuur als behandeling van zomereczeem

Zoals ik in eerdere blogs al schreef adviseer ik een drainage kuur te geven, liefst vroeg in het voorjaar. Denk aan februari / maart. Met een drainage kuur worden alle afvalstoffen die het immuunsysteem belasten uitgescheiden. Maar je kan ook een MLD therapeut vragen of zij je paard wilt behandelen. Wat is MLD vraag jij je misschien af? MLD staat voor Manuele Lymfe Drainage. Een opleiding die ik jaren geleden heb gevolgd.  Maar het is vooral belangrijk dat je paard een  zo ‘schoon’ mogelijk lichaam heeft voordat de mugjes en het jonge gras er weer zijn.

MLD en zomereczeem bij je paard

Wat is MLD dan? Ik zocht hoe MLD door Natascha Bos wordt omschreven. Zij is degene die de opleiding tot MLD therapeut geeft.  Hierbij de letterlijke tekst van haar website (www.paardenlymfedrainage.nl):

Manuele Lymfe Drainage, kortweg MLD, is een speciale massage techniek waarbij je direct werkt op het lymfesysteem. Het is een hele subtiele manier van masseren die door paarden (en mensen) als erg prettig wordt ervaren. Manuele Lymfe Drainage heeft direct invloed op meerdere orgaansystemen in het lichaam, waardoor het een prachtige interventie is die breed ingezet kan worden. Bovendien heeft het geen ongewenste of vervelende bijwerkingen. MLD heeft een parasympatisch (ontspannend) effect op het paard.

Om MLD toe te passen is een gedegen kennis van het gehele lymfesysteem en haar specifieke werking een absolute voorwaarde.  Een onjuist uitgevoerde Manuele Lymfe Drainage kan namelijk schadelijk zijn.

Paarden Lymfe drainage

Lymfe drainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogt de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogd worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam en treedt er o.a. minder verzuring op in het lichaam. Het heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Denk hierbij aan de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft als taak het interne milieu constant te houden en de werking van de organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Dit gebeurt door middel van twee regelsystemen namelijk de sympaticus en de parasympaticus.

De sympaticus zorgt voor de aanpassing van het lichaam aan inspanning en situaties van stress. De parasympaticus is verantwoordelijk voor rust, ontspanning, opbouw en ….. zéér belangrijk: het herstel!  Een paard kan alleen optimaal herstellen (van zowel inspanning, blessures als van een wond) als zijn parasympatische zenuwstelsel actief is.

Manuele Lymfe Drainage spreekt het parasympatische systeem van een paard aan waardoor hij sneller en beter zal regenereren, herstellen en helen.

Samenvatting

Kort samengevat heeft lymfe drainage een drieledige werking: het verhoogt de afvoer van afvalstoffen en het verbetert het herstel en de algehele afweer.

Paard met jeuk en MLD behandelen

Binnenkort plaatsen wij een blog van een MLD therapeut die paarden met jeuk behandelt. Ik doe dit omdat ik kennis delen erg belangrijk vind. Daarbij leren wij van elkaar. Samen ben je sterk en als er 1 paard minder last van zomereczeem heeft door kennis te delen, dan is mijn missie al geslaagd.

Blog geschreven door Yvonne van Dijk, november 2018.

[/expander_maker]

 

 

Meer blogs