Wat zijn symptomen van darmproblemen paard

Door: Yvonne van Dijk

Wat zijn symptomen van darmproblemen paard

Wat zijn symptomen van darmproblemen paard? Hierbij denk je vast direct aan dunne mest of een bolle buik en water bij de mest. Dit zijn zeker herkenbare symptomen. Maar er zijn er veel meer. 

Bijvoorbeeld:

  • Paard oogt minder fit
  • Paard is sneller moe
  • Doffe vacht en/of moeilijker door wintervacht komen
  • Wisselende consistentie van de mest (waterig/vast)
  • Veel gas of een bolle buik
  • Lichte diarree of kramp /koliek
  • Allergische reacties, als jeuk of hoesten

Ja ook allergische reacties kunnen symptomen zijn van darmproblemen bij je paard. Deze symptomen zie je soms los van elkaar, maar soms gaan ze ook samen.  Henk Faassen, de dierenarts van Greenvalley in Wageningen vertelde er het volgende over.

Goed werkende paardendarm van levensbelang

De darm is een orgaan dat een belangrijke, maar complexe taak vervult, namelijk het zorgen voor de opname van voedingsstoffen. En daarnaast  het blokkeren van de opname van schadelijke stoffen en bacteriën. Om deze functie goed te vervullen, moet de darmwand goed werken. Vooral het tegenhouden van schadelijke stoffen en bacteriën is belangrijk en vraagt veel energie. Bij ontsteking in de darm lekken de schadelijke stoffen naar het bloed en geven ernstige problemen. Calciumbutyraat, een verbinding van calcium en boterzuur, is een goede energiebron voor de darm en versterkt de afdichting van de darm waardoor problemen worden voorkomen. Het onderdrukt bovendien slechte bacteriën en bevoordeelt goede bacteriën. 

Darmklachten en koliek

Paarden en pony’s hebben een gevoelige darm en we spreken van (ware) koliek als er buikpijn optreedt door problemen in het maagdarmstelsel. Dit kan komen door kramp, verstopping en gas- of zandophoping. Het is belangrijk om de dierenarts in te schakelen bij ernstige koliek. Bij lichte koliekproblemen en chronische darmproblemen met vaak wat dunnere mest, kan Happy Belly Solid uitkomst brengen. Het versterkt de darmfunctie, verschuift de balans naar goede bacteriën en reguleert bovendien het immuunsysteem in de darm.

Samenhang met huidproblemen

Ook zien wij bij paarden met huidproblemen vaak darmklachten. Daarom raden we bij behandeling van de huid met Happy Skin Huidspray aan om daarnaast Happy Belly Solid te gebruiken als ondersteuning van de darmen.

Over Happy Belly Solid

Samenstelling
Calciumbutyraat (calciumzout van boterzuur), gecoat met vet in de vorm van een matrixcoating.

Koliek

Heb je het vermoeden dat je paard koliek heeft? Schakel dan direct de dierenarts in.  Koliek is een uiting van (buik)pijn. Zo kan het paard door de buikpijn eetlust verliezen, schrapen met de voorbenen, flink zweten, regelmatig rollen, afwisselend gaan staan en liggen of onrustig zwiepen met de staart. In de kennisbank van paardenarts.nl vind je een blog met alle informatie over koliek.

Vragen of voeradvies nodig?

Vragen over de symptomen van darmproblemen paard of over huidproblemen in combinatie met darmklachten? Neem dan contact op met de Atorka klantenservice, dit kan per email klantenservice@atorka.nl of per telefoon 0031 (0) 348446168.

Wij helpen graag! En komen wij er niet uit, dan raadplegen wij  ons netwerk. 

Happy Belly Solid
Happy Belly Solid
Florian Oerbrok Basic Impact
Florian Basic
Phytonics Gluce Balance
Gluco Balance

Meer blogs