20 jaar IJslandse paarden

Door: Yvonne van Dijk

Het is bijna 2020, wij werken inmiddels al 20 jaar met IJslandse paarden. Honderden paarden – duizenden mensen – en inmiddels wel zo’n 10.000 bestellingen verwerkt…

In 2000 zijn wij, Hans en Yvonne van Dijk, als de IJslandershop begonnen. Op onze boerderij in Harmelen hadden wij naast ons bedrijf met IJslandse paarden een kleine shop. Groter dan 2 ruime paardenboxen was ons winkeltje niet. Echter, de naam IJslandershop gaf snel beperkingen. Dus we hebben Thorgeir gevraagd om voor ons een IJslandse naam te bedenken, die door iedereen te onthouden én uit te spreken is. Dit werd Atorka Ruitersport. Een IJslandse naam, die Nederlands klinkt.

Stal frá Gaedingi

Op de boerderij was ook ons bedrijf Stal frá Gaedingi gevestigd. Een bedrijf waar wij veel les gaven en paarden verkochten. Eigenlijk is hier alles ontstaan rondom ons huidige bedrijf Atorka. Cursussen met Maaike Burggrafer, Marieke Weber, Claire Verheijen en Skapti Ragnar werden er georganiseerd. Wedstrijden, kijkjes in de keuken van IJslanders en nog veel meer. 

Ook hebben wij een aantal jaren winkel gehad in Montfoort. Atorka ging toen meer de breedte in. Maar na 7 jaar besloten wij toch weer te gaan voor het IJslander assortiment. Puur en alleen artikelen verkopen voor IJslandse paarden en hun ruiters. Hier ligt immers onze passie …. 

MSFC zadelpasser

Ondertussen deed Hans de 3 jarige HBO opleiding voor zadelpasser bij het MSFC. Want zadels passen moet je goed doen. Daarin willen wij ons echt onderscheiden. Als we iets doen, dan doen wij het graag gelijk goed. Na de opleiding voor zadelpasser heeft hij ook de opleiding voor zadelmaker gedaan. Niet met het doel om zelf een zadel te maken, maar vooral om te leren hoe je goed een zadel kan repareren en kussens kunt vullen bijvoorbeeld. Een waardevolle aanvulling zo blijkt in de praktijk. Inmiddels rijdt Hans het hele land door van de Waddeneilanden t/m Brussel en beetje Duitsland. Zijn klanten zijn vooral paardeneigenaren die op zoek zijn naar een echt goed passend zadel. Die zijn eigenaren van IJslandse paarden, PRE’s en alle andere paarden met korte ruggen. Hans is deskundig, kan maatwerk leveren waar nodig en neemt de tijd. 

Eind 2015 verkochten wij de boerderij, het werd tijd om te gaan focussen op onze webwinkel. En Hans wilde graag meer gaan doen met zijn zadelopleiding. Deze wensen gingen niet samen met lesgeven, paarden verkopen en de zorg voor zo’n gemiddeld 25 – 30 paarden die wij op Gaedingi hadden staan. 

Nieuwe webshop

Wij bouwden een nieuwe webwinkel in een programma wat meer mogelijkheden had. Wat waren wij benieuwd of onze droom uit zou komen! Zou het echt verschil maken als je kan focussen? Ondertussen weten wij dit antwoord. Het maakt zeker verschil!

Oktober 2019: Wij maken heel wat uren voor Atorka. Hans is als zadelpasser 4 à 5 dagen in de week onderweg. Zijn werkgebied is vanaf de Waddeneilanden t/m Brussel en Duitsland. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de boekhouding en de automatisering bij Atorka. 

Maar ook is er weer tijd om te gaan paardrijden. De jonge hengst Mistur van de Waaldijk kochten wij begin 2019 van Robert en Yentl Verzuu. Een nakomeling van de bekende  Mist van de Waaldijk. Een fijn paard waarmee Hans in 2020 weer te zien zal zijn tijdens de wedstrijden. 

IcelandicHorse.eu

Deze nieuwe droom, dat is het platform IcelandicHorse.eu wat wij nu maken samen met Lieve Vermeulen. Een platform wat een beetje weg heeft van tölt.nl. Met als doel vooral kennis delen over én voor het IJslandse paard. Kennis delen van specialisten, ieder met een eigen vakgebied. Denk aan voeding, osteopathie, training, lymfedrainage, fysiotherapie en gebitsverzorging. En nog heel veel meer. Maar ook komt er op het platform ruimte voor advertenties. Advertenties van particulieren en bedrijven. En wat dacht je van een agenda? Een overzicht waarop alles staat wat er te doen met je IJslander in Nederland en daarbuiten. Wij streven er naar dat begin 2020 het platform ‘live’ is. 

Toekomst

Daarnaast helpt Yvonne Hans met de zorg voor Mistur. Met deze nieuwe droom is er nog geen tijd voor een extra paard. Maar dat geeft niet, want vriend Fákur is er ook nog altijd. Uiteraard is hij met zijn 30 jaar geen rij-paard meer, maar nog wel een fijne vriend om van te houden en voor te zorgen. 

Wij zijn blij met de keus die wij jaren geleden maakten, onze prachtige boerderij verkopen, onze dromen achterna gaan. In ons nieuwe huis in Linschoten hebben wij het enorm naar ons zin. In 2020 gaan wij de webshop verder uitbreiden, activiteiten organiseren, ons nieuwe platform gaat live, Hans met Mistur weer de wedstrijdbaan op etc ……. We zijn er klaar voor!

Meer blogs

Lymfestelsel

HELTIE Lymfe

Een nieuw HELTIE product Er is weer een nieuw HELTIE product binnengekomen. Dit keer de HELTIE lymfe en daar zijn we erg blij mee.  Het

Lees verder >