Maagzweren bij paarden oplossen

Door: Yvonne van Dijk

Maagzweren bij paarden oplossen en het gebruik van de Happy Belly Egusin producten.

Maagzweren bij paarden komen vaker voor dan de meeste mensen denken. We lezen dat studies laten zien dat ongeveer de helft van alle paarden maagproblemen / maagzweren heeft! Echt bizar veel, bij renpaarden is dit percentage nog hoger. Je herkent maagproblemen aan verminderde eetlust, verminderde prestaties, gapen, tandenknarsen maar ook lichte koliek verschijnselen kunnen duiden op maagproblemen. 

Maagzweren bij IJslanders

Maagzweren bij IJslanders dat horen we niet vaak, maar ook IJslanders hebben net als vele andere paardenrassen maagzweren zo ervaren wij. Eén van de eerste paardeneigenaren die wij spraken over dit probleem was Saskia van Hoore. Wij hadden al regelmatig overleg met haar m.b.t. haar paard. En toen kwam Happy Belly Egusin. Saskia stuurde ons een email bericht met haar ervaringen. 

Mijn IJslander is doorgaans rustig en onverschrokken. Maar ineens aan het begin van de winter veranderde dat. Met opzadelen ronddraaien, happen met aansingelen, onrustig met rijden buiten, staken in de bak, een opgezette buik en niet vol met de energie die hij normaal heeft. Hij zat niet lekker in zijn vel, maar ziek was hij ook niet. Zijn zadel is gecheckt, de osteopaat heeft hem behandeld, wormonderzoek gedaan. Er kwamen geen grote bijzonderheden naar voren.
Het paard voelde zich niet lekker. En toen kwamen Yvonne en Rita Sophie met een idee: Happy Belly Egusin. Elke dag wat brokjes, en die gingen er in als zoete koek.
Hij at ze enthousiast op alsof hij wist dat dit hem zou helpen. En dat klopte : hij knapte op. Binnen twee weken werd zijn buik minder bol, hij werd energieker. Uiteindelijk heeft hij een aantal maanden de brokjes gekregen en nu is hij klachtenvrij. 
Maar als het weer terugkomt , dan weet ik de oplossing !! 

Happy Belly Egusin

Happy Belly Egusin SLH en Happy Belly Egusin 250, twee nieuwe producten in ons bedrijf van Greenvalley Health Products uit Wageningen. 

Happy Belly Egusin SLH is voor paarden die direct ondersteuning nodig hebben van de maag wand en bij acute maagproblemen. 

Maagirritaties, ook wel het Equine Gastric Ulcer Syndrome (afgekort EGUS) genoemd, ontstaan als de maagzuurhuishouding in de maag uit evenwicht is. Het maagzuur tast het maagslijmvlies aan waardoor er wondjes ontstaan in de maag. Deze wondjes worden maagzweren genoemd.

Hoe werkt Egusin SLH?

De naam Egusin SLH staat voor EGUS (Equine Gastric Ulcer Syndrome) en Instestine. De SLH is de Engelse afkorting van voor ons  unieke concept: Stomach Lining Healing. Dus het ondersteunen van de maagwand bij maagirritaties.

De bufferende componenten zorgen voor een normale zuurbalans in de maag. De maagwand wordt ondersteunt bij het herstellen van het inwerkende maagzuur. De maaglediging gaat trager, dit betekent dat de maaginhoud minder snel door gaat naar de darm. Hierdoor werkt de maaginhoud ook bufferend. Tegelijkertijd zorgen specifieke (natuurlijke) gelvormende componenten voor een beschermlaag op het maagslijmvlies. Ook bevat Egusin SLH componenten die de darmbacteriën in balans brengen waardoor de vertering positief wordt ondersteunt.

Happy Belly Egusin SLH is niet geschikt voor drachtige merries vanwege de fenegriek in het product. 

Aldus de informatie van Greenvalley Health Products. En die delen wij graag daar een team van dierenartsen deze informatie heeft opgesteld. Alle producten van dit bedrijf zijn wetenschappelijk onderbouwd. Heb je belangstelling voor deze onderbouwing, stuur dan een mail naar onze klantenservice. 

Happy Belly Egusin 250

Happy Belly Egusin 250 is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelige (stress-)maag.

De maag van een paard is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. In periodes van stress is een goed onderhoud van de maag- en darmfunctie extra belangrijk. Bijvoorbeeld bij transport, intensieve training, wedstrijden, spenen veulens en na een periode van vasten zoals bij ziekte en operatie. Stress veroorzaakt een gevoelige maagwand voor maagzuur waardoor de pH in de maag verlaagt. Ondersteun daarom de maag in perioden van stress met Happy Belly Egusin 250. Bijvoorbeeld 2 dagen voor de ‘stressdag’, op de ‘stressdag’ zelf en twee dagen daarna. Wij noemen dit het 2-1-2 schema.

Daarnaast kun je Happy Belly Egusin 250 verstrekken als vervolg op de behandeling met Happy Belly Egusin SLH. Dit zorgt voor het onderhouden en het voortzetten van het herstel van de maag- en darmfunctie en vermindert terugkerende maagproblemen. Wederom een mooi natuurlijk product van Greenvalley.

 Happy Belly Egusin 250 is ook geschikt voor drachtige merries. 

Maagzweren bij paarden oplossen

Dat kan alleen als je de symptomen herkent:

  • verminderde eetlust en vermagering
  • kribbebijten / luchtzuigen
  • gapen en onrustig tijdens opzadelen
  • lichte koliekachtige verschijnselen
  • verminderde energie en prestaties tijdens wedstrijden
  • stress tijdens transport

 De Happy Belly Egusin is vriendelijk voor het paard, doping vrij en betaalbaar.

Maagzweren voorkomen

Dat doe je door goed te letten op voldoende ruwvoer, niet te veel brok in één keer voeren, zorgen voor voldoende water, je paard op transport ook ruwvoer geven en zorg voor zo min mogelijk stress bijvoorbeeld. 

Zo zijn er nog tal van tips te geven, maar zorg voor een goede basis voor je paard, voldoende ruwvoer eventueel gevoerd in een slowfeeder, vitaminen en mineralen brok en een fijne stal / paddock omgeving  zonder stress. Zeker als het paard gevoelig lijkt te zijn voor maagproblemen.  

Hulp en advies nodig om het maagzweer probleem van je paard aan te pakken en te voorkomen? Neem dan contact op met ons team. Ons telefoonnummer is 0348446168 of mail naar klantenservice@atorka.nl

Happy-Belly-Egusin-SLH
Happy Belly Egusin SLH
Hay Playbag slowfeeder
Voldoende ruwvoer is erg belangrijk
Happy-Belly-Egusin-250
Happy Belly Egusin 250

Meer blogs