Paard het land op

Paarden op het land….

Paarden op het land…

De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ‘s morgens de zon fel schijnt. Kijk je dan op de fructaan index alvorens je paard op het land te zetten? Of neem je andere maatregelen, draagt je paard wellicht een graaskorf

Ons paard staat al op het gras, rustig aan opgebouwd, wat dat betreft hebben wij een geweldige staleigenaar. Een vriendinnetje vertelde dat één van haar paarden van de winter hoefbevangen is geweest. Een combinatie van zeer koude nachten en felle zon in de ochtend is waarschijnlijk de oorzaak geweest. Juist dan is het risico op een hoog fructaan gehalte aanwezig. Tref je zo’n ochtend, laat dat je paard pas in de namiddag op het land grazen. 

Fructaan-index

Regelmatig bezoek ik de fructaan-index pagina van Hoef Natuurlijk. Ook verwijs ik onze klanten naar deze pagina. Fructaan is een stof die hoefbevangenheid kan veroorzaken. Fructaan wordt door gras geproduceerd, en wel in een mate die afhankelijk is van de weersomstandigheden. De fructaan-index wordt samengesteld aan de hand van de actuele weersinformatie. Hierdoor kan je op deze pagina eenvoudig zien of er een risico op een hoog fructaangehalte bestaat, waardoor je het graastijdstip en de duur van het grazen kan aanpassen. Er is ook een app te downloaden met daarin de fructaan-index. Alle informatie over fructaan, veilig grazen, bemesting van gras, hooi en kuil en nog veel meer vind je op de pagina van Hoef Natuurlijk. 

Veilig grazen

Paarden het land op….. wanneer is het veilig grazen voor mijn paard? Op de eerder genoemde pagina van Hoef Natuurlijk vind je hierover uitgebreide informatie. Gras mag niet net gemaaid zijn of juist kort afgegraasd. Liever lang gras, maar dan zijn er ook paarden die blijven eten en te dik worden, wat ook niet fijn is. Misschien is dan een graaskorf of strookbegrazing of een kortere graasduur een oplossing. Dit is eenvoudig te organiseren met de Gate-Timer bijvoorbeeld, een soort eierwekker waarmee je kan instellen hoe laat je paard het land op mag. Langzaam laten wennen aan het gras is altijd goed. Tussentijds goed opletten hoe de omstandigheden van het gras en weer zijn is zeker een aanrader, want niet alleen in het voorjaar kan het fructaan hoog oplopen. 

Is je paard al eens hoefbevangen geweest?

En als je paard eenmaal bevangen is geweest, wat dan? Je paard niet meer op het land? Of beperkt? We informeerden bij NMLHealth in Weesp. Wat adviseren jullie als een paard hoefbevangen is geweest. Soe vertelde: Insuline resistentie veroorzaakt een verstoring van de glucose(suiker) en energiehuishouding van je paard. Paarden met insulineresistentie lopen een verhoogde kans op hoefbevangenheid. In eerste instantie is het dus belangrijk voeding en beweging aan te passen. Het rantsoen moet worden aangepast met voldoende ruwvoer zoals stro, hooi of mager gras met laag suikergehalte. Voeding / paardenbrokken met daarin mais, tarwe of tarwezemelen, gerst, haver en melasse liever niet meer voeren. Daarnaast zorg je voor een goede glucosestofwisseling door bijvoorbeeld Phytonics Glucobalance te geven in combinatie met PUUR Podo

Echter paarden die eenmaal bevangen zijn geweest hebben een heel grote kans op recidive. Dat betekent als het ware dat ze van ogenschijnlijk niets bijzonders weer een terugval kunnen krijgen. Dit kan bijvoorbeeld al gebeuren na een klein beetje gras eten en of verkeerd voer. Zeker in combinatie met weinig of geen beweging ligt een terugval op de loer. Kan het paard weer volledig arbeid verrichten, dan is daardoor de stofwisseling hoger en loopt het hierdoor minder risico.

Laser behandeling
Laser behandeling

Laser behandeling bij hoefbevangen paard

En dan spraken wij nog met Ramona Schalkwijk van Dierfysiotherapie-Ramona in Montfoort. Zij behandelt met haar laser een hoefbevangen paard. De resultaten zijn veelbelovend. Wij vroegen ons af, hoe werkt de laser dan? Hoe vaak moet komt iemand dan langs? En is het daarna over? Of zijn maatregelen nog altijd belangrijk? 

Ramona vertelde ons: de laser zorgt ervoor dat de doorbloeding, de lymfestroom en de energieproductie in de cellen lokaal een enorme boost krijgen. Zo worden bouwstoffen aangevoerd, afvalstoffen afgevoerd en pijn gedempt. Optimalisatie van het herstelvermogen dus. Lasertherapie wordt zelfs succesvol ingezet bij een (dreigende) kanteling van het hoefbeen. Maar, het is een intensief traject, 2-4x per week voor een periode van 2 tot 6 weken is geen uitzondering. Omdat het een lokale behandeling is kan het ook goed preventief ingezet worden, maar goed management met betrekking tot voeding en leefomstandigheden zoals stress en belasting blijven belangrijk om recidief te voorkomen.

Graaskorf Muzzle Air
Graaskorf
Phytonics Gluco Balance
Phytonics Gluco Balance
Voor de hoeven!
Gate Timer
Handig zo'n Gate-Timer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top