SME of zomereczeem bij paarden

Door: Yvonne van Dijk

SME of zomereczeem bij paarden, een blog over dit veel besproken onderwerp. Wat kan je er aan doen? Er zijn zoveel mogelijkheden, wat bij de één werkt, kan bij een andere paard juist helemaal niet te werken. De paarden hebben, zoals de naam al zegt voornamelijk jeuk aan de staart en manen, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals onder de buik en op het hoofd. De jeuk wordt veroorzaakt door steken van de culicoïdes mugjes die vanaf maart / april in bos- en waterrijke gebieden voorkomen. Paarden met staart- en maneneczeem zijn allergisch voor het speeksel van dit mugje, waardoor ze na een steek erg veel jeuk krijgen. Dan heeft je paard zomereczeem. Er zijn echter ook paarden die allergisch reageren op bijvoorbeeld voeding, krijgen ze ook  jeuk. Maar hebben geen zomereczeem. Veel maatregelen die in deze blog genoemd worden zullen zeker bijdrage aan verbetering. Het is dus belangrijk te onderzoeken waardoor wordt de jeuk bij jouw paard veroorzaakt.

Is je paard gestoken?

SME of zomereczeem bij paarden is een verzamelnaam voor jeuk bij paarden. Echter de paarden die jeuk hebben of schuren doordat ze gestoken zijn door knutten hebben zomereczeem. Bij jeuk en schuurplekken helpt een spray of lotion bij huidherstel. Er zijn diverse producten hiervoor op de markt. Je vindt ze allemaal op de pagina huidverzorging

Wondermiddel

Wij zijn van mening dat hét wondermiddel oms SME op te lossen niet bestaat. In onze benadering wordt een klacht niet als een op zichzelf staand iets bekeken en behandeld (‘we hebben hoofdpijn; we nemen een pijnstiller’), maar wordt gekeken naar het levend wezen als geheel van met elkaar samenhangende factoren die allemaal van invloed op de gezondheid van een dier zijn (we hebben hoofdpijn, we zijn de laatste tijd gestrest, laten we eens wat gas terugnemen en gezonder eten). Ook voor zomereczeem zijn verschillende factoren van invloed die tegelijkertijd aangepakt moeten worden wil de behandeling echt succesvol zijn. 

Manegement

Het is raadzaam om paarden op tijd uit de wei te halen en gebruik eventueel een graaskorf. De mugjes zijn vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang actief, het is dan ook verstandig om paarden al rond een uur of 3 ´s middags op stal te zetten. Ook tussen zonsopgang en een uur of 11 is het raadzaam het paard binnen te houden. De Culicoïdes mug komt vooral voor in bosrijke omgevingen, in sommige gevallen kan het zelfs goed zijn een paard tijdelijk te verplaatsen naar een minder bosrijke omgeving. Aangezien deze mugjes niet heel goed kunnen vliegen kan een ´winderige´ omgeving, bijvoorbeeld aan zee of in een open polder, soms uitkomst bieden.

Voeding

Ook de voeding kan van invloed zijn op het ontstaan van staart- en maneneczeem. Te nat kuilvoer kan de zuurgraad in het lichaam verhogen waardoor meer afvalstoffen ontstaan. Hierdoor wordt een paard vatbaarder voor allergie en eczeem. Ook een overdaad aan voeding kan belastend zijn voor het paard en bijdragen aan het ontstaan of verergeren van staart- en maneneczeem. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn, in te hoge mate, belastend voor de lever en kunnen leiden tot insulineresistentie en verhogen de kans op SME en hoefbevangenheid. 

Totaal-aanpak SME of zomereczeem

Totaal-aanpak om SME  of  zomereczeem bij paarden in staart- en manen te voorkomen:

  • Zorg voor een goed functionerend immuunsysteem.
  • Verminder de gevoeligheid voor de mugjes, gebruik bijvoorbeeld Happy Skin Buzz off of Insektovet om de muggen te weren.
  • Neem preventieve maatregelen als een deken, goede huisvesting en een juist weidemanagement
  • Gebruik uitwendig, zowel preventief en curatief, een huidgel voor een sneller herstel van de huid. Botanica heeft ook een fijne creme. 
  • Zorg voor een goede balans in de darmflora voor een optimale weerstand
  • En wees alert op een goede suikerbalans

Vragen?

Heb je vragen over SME of zomereczeem bij paarden? Neem dan contact met ons op, dit kan via de mail of door te bellen. Ons nummer is 0348 446168.
Phytonics Gluce Balance
Phytonics Glucobalance
BotanicaAnti-itchCream
Botanica Anti-Itch Cream
Heltie horse brandnetel
HELTIEhorse brandnetel
Happy Skin Buzz Off
Happy Skin Buzz Off

Meer blogs