Graaskorf of Grasmasker voor- en nadelen op een rij

Door: Yvonne van Dijk

Graaskorf of Grasmasker voor- en nadelen op een rij, elke paardenliefhebber houdt van de aanblik van vrolijk grazende paarden in een sappig weiland. Om de veelvraten onder de paarden deze ervaring niet te onthouden, is er een scala aan graaskorven op de markt. Handig, met name voor paarden met aanleg om dik te worden. Door een graasmasker krijgt een paard de grassprieten slechts mondjesmaat binnen. Hoe effectief is het? En hoe ga je om met frustratie en boosheid? Wij vonden een blog van Anneke Hallebeek. Zij heeft in deze blog de graaskorf – grasmasker voordelen én nadelen op een rij gezet.

Voordelen

Dé graaskorf bestaat niet. Ruitershops bieden korven met een metalen raamwerkje, korven die op een omgekeerd kunststof emmertje lijken en graaskorven met een rond gaatje van enkele centimeters onderin. “Het grote voordeel van een graaskorf is dat het de voeropnamesnelheid beperkt”, steekt dierenarts en voerspecialist Anneke Hallebeek van wal. “Met een graaskorf kan een paard minder grote happen nemen en per minuut minder gras naar binnen werken. Met name paarden die te dik zijn, kunnen hierdoor langer buiten lopen.

Gebruik bij insulineresistentie

Ook paarden met insulineresistentie kunnen baat hebben bij een graasmasker. In gras zit suiker en bij suikergevoelige paarden gaat het niet alleen om de hoeveelheid suiker, maar ook om de snelheid waarbij ze het binnenkrijgen. Met het masker krijgt hij de hoeveelheid gras geleidelijk binnen, zodat grote suikerpieken voorkomen worden. Ook paarden die kort in de wei staan, hebben soms de neiging om heel snel heel veel te eten. Een graaskorf vertraagt de voeropname in dat geval.

Effectief hulpmiddel

”Recent onderzoek wees uit dat de onderzochte paarden gemiddeld 82% minder droge stof opnamen wanneer ze een graasmasker droegen. “Ga zelf uit van 50 tot 80 procent, afhankelijk van de handigheid die je paard ermee heeft”, tipt Hallebeek. “Drinken kan een paard met een graasmasker ook probleemloos. Ik vind het grasmasker een effectief hulpmiddel, mits je het correct en bij de juiste graslengte gebruikt. Je paard hoeft het masker bijvoorbeeld niet 24 uur per dag te dragen, hij moet ook normaal kunnen kauwen en met zijn soortgenoten kunnen communiceren. Je paard kan door een grasmasker eten zolang het gras minimaal 5 centimeter lang, maar niet té lang is. Lange plukken gras duwt de korf plat en dan kan je paard er niet bij.-

Wennen aan het gras

Vergeet ook niet om je paard te leren met de korf om te gaan.”Net als aan alle nieuwe dingen moet een paard aan een graasmasker wennen.“ Zet het masker bij je paard op, loop even met hem rond en steek wat grassprieten door het masker. Paarden wennen over het algemeen snel aan graasmaskers en snappen het systeem ook vlot. Bovendien is het alternatief – namelijk dat een paard níét met zijn soortgenoten het weiland in kan – niet positief. Wanneer juist gebruikt is de graaskorf effectief.”

Nadelen

Aan het gebruik van grasmaskers kunnen haken en ogen kleven. Zo zijn er verhalen in omloop over paarden die woest worden wanneer ze een masker op hun neus krijgen en van boosheid hun hoofd tegen het hek aan rammen en net zolang strijden tot ze zichzelf van het gevaarte op hun neus bevrijd hebben. Het blijkt vaak lastig om een exemplaar te vinden dat goed blijft zitten. “Paarden zijn verrassend handig en het lukt de echte slimmeriken vaak wel om zichzelf van een graaskorf te ontdoen,” weet gedragsdeskundige dr. Machteld van Dierendonck. “De frustratie die een paard bij het dragen van een graasmasker ervaart, kan worden versterkt als het paard op rantsoen staat. Hij is immers te dik en dat wordt nog te vaak opgelost door het paard weinig tot geen voer meer te geven. Het paard heeft in zo’n situatie honger en kan door het masker ineens niet bij het gras waar hij, toen hij een dag eerder in de wei stond, nog wel bij kon.”

Belemmert het communicatie?

Het communicatie probleem valt wel mee, aangezien er voor het paard nog voldoende mogelijkheden resteren om met zijn soortgenoten te communiceren. Een paard kan zijn hoofd nog uitzwaaien en dreigen, alleen de daadwerkelijke hap niet maken. Wel kan de frustratie van het graasmasker zich uiten in meer geïrriteerd gedrag naar andere paarden.

Bijpassende blogs:

Bron: o.a. paardenvoerplein.nl

Graaskorf of Grasmasker voordelen en nadelen op een rij

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben. Bel 0348 446168 of mail ons. Wij zijn telefonisch bereikbaar van 09:00 - 13:00 uur
Muzzle Air graaskorf
Graasmasker Comfy
Happy Belly Solid
Paard op dieet
Gluco Balance

Meer blogs

Paardrijhandschoenen

Paardrijhandschoenen

Waar moeten goede paardrijhandschoenen aan voldoen? Paardrijjhandschoenen moeten comfort, grip en warmte bieden. Handschoenen voor werkzaamheden op stal en rondom de paarden moeten warm en

Lees verder >
IJslandse wol - BreidaWol

IJslandse wol

IJslandse wol – BreidaWol – Atorka Ruitersport Vanaf 1 december nemen wij het bedrijf BreidaWol over van Anja en Sietske. Zij verzorgen tot die datum

Lees verder >