Het IJslandse bit

Door: Yvonne van Dijk

Het IJslandse bit

Het IJslandse bit, wij krijgen in de shop met enige regelmaat vragen over het IJslandse bit. Nike Ruhulessin ging met deze vragen aan de slag. Informeerde bij diverse trainers, zocht informatie bij de leveranciers en schreef uiteindelijk deze blog. Want enige uitleg rondom dit bijzondere bit is wellicht handig.

Het IJslandse bit is een bit met lange scharen en een kinketting. Van origine werd het IJslandse bit gebruikt bij de T2 proef. Omdat in deze proef de tölt moet worden getoond aan een losse teugel is het voor de ruiter mogelijk om met een minimale correctie aan de losse teugel te zorgen dat het paard zijn balans kan houden en verzameld kan blijven.

De zwaarte van de scharen hebben daarbij het bijkomende voordeel dat de hoofdhouding niet te hoog wordt en de tölt niet meer zuiver is. 

IJslandse bitten

Tegenwoordig zijn de IJslandse bitten te verkrijgen met een stand en in een enkel- of dubbelgebroken versie en met korte(re) en lange scharen. Van diverse merken en met de meest uiteenlopende modellen.

De scharen hebben een sterke hefboomwerking en de kinketting voorkomt dat het paard de mond opent. Let op: het bit mag niet te hoog hangen en de kinketting mag absoluut niet te strak zitten. Laat je trainer / instructeur hier naar kijken als je twijfels hebt hierover.

Goede maat bit

Verder is de goede maat, het materiaal, de afwerking en de vorm van het IJslandse bit en de kinketting ook van belang. 

Een voorbeeld van een correcte optoming laat Þórarinn Eymundsson (FT Master trainer and riding teacher at Hólar University) in dit filmpje zien. 

Dit scherpe bit is echter voor veel ruiters en paarden niet nodig. Wij krijgen regelmatig de vraag of het IJslands bit een oplossing is bij een (erg) voorwaarts paard.

Maar in veel gevallen is een (te) voorwaartse IJslander niet gebaat bij een scherper bit, maar met de juiste hulpen (lees: instructie) om het paard te leren ‘beteugelen’. 

Beteugelen is in deze context dan ook fout gekozen. Een voorwaarts paard wordt natuurlijk niet minder voorwaarts door aan de teugels te trekken. 

Bit problemen

Heb je problemen met je paard, neem dan niet zomaar een ander bit, maar overleg met je instructeur wat je nog meer kunt doen om het probleem te verhelpen. Een scherper bit is echt niet altijd de juiste keuze.

Laat het duidelijk zijn dat het IJslandse bit geen bit is voor de beginnende ruiter.

De scharen (kort of lang) hebben een scherpe inwerking en in combinatie met de kinketting en een verkeerde optoming, kan dit grote gevolgen hebben voor het welzijn van een paard.

Bit merken

Ieder merk heeft zijn eigen visies en voorkeuren. Fager werkt veel met titanium en heeft erg veel verschillende bitten. Eques heeft een kleiner aanbod, vooral hetgeen een IJslander ruiter nodig zou kunnen hebben. Stübben heeft erg fijne bitten, goed ontwerp en prettig voor de paardenmond.

Een bit is zo scherp als de hand van de ruiter

Uiteraard geldt ook hier: het bit is zo scherp als de hand van de ruiter. Mocht je overwegen om een IJslands bit aan te schaffen, doe dit dan altijd in overleg en onder begeleiding van jouw instructeur of instructrice. Zij weten ook met welke IJslands bit je mag starten op een wedstrijd waarschijnlijk.

Met dank aan Noortje Gregoire – de Laat voor het delen van haar ervaring. 

IJslandse Kandarre
Stübben IJslandse kandarre
Eques IJslands bit kort
Eques bit met korte scharen
Sabina titanium IJslands bit enkel gebroken
Fager bit Sabina

Meer blogs