Hoe voorkom je een tekenbeet

Door: Yvonne van Dijk

Hoe voorkom je een tekenbeet

Hoe voorkom je een tekenbeet is een veelgestelde vraag. Carmen van der Veen stuurde ons een mooie review over de werking van Happy Skin Buzz Off in de strijd tegen teken! 

“Ik heb Buzz Off gekocht specifiek vanwege de teken hier in Groningen. De tekendruk is bij ons namelijk erg hoog, elke dag haalde ik per paard (ik heb er 4) 5 of meer teken van het lijf in het voorjaar als ik er niks aan deed. Hopeloos! Er zijn een aantal chemische oplossingen, maar ik wilde eigenlijk iets wat niet zo schadelijk was en zo ben ik hier bij gekomen. Ik gebruik de buzz off spray over het grootste deel van de huid en de huidspray voor de gevoeligere delen en doe dit afhankelijk van de periode ongeveer 2 tot 3 keer per week. En ik haal er nu nog maar 5 per week van de paarden in de ergste periode (mei en juni). Om de drukste periode heen zie ik alleen wat kleintjes op de neus en daarbuiten vind ik vrijwel niks meer. En ja… die neus steken ze ook werkelijk overal in, dus dat daar wat op komt snap ik ook wel.
Het is dus niet feilloos, maar het is duidelijk veel minder erg dan het was, dus ik ben er blij mee. En misschien moet ik voor de drukste periode toch wat chemisch gebruiken om het echt kwijt te zijn, maar ik vind het fijn te weten dat ik daar dan niet zoveel van nodig heb.
Ik heb Buzz Off gesprayed, maar heb het idee dat het smeren met de spons beter werkt dan sprayen. (Sowieso niet te dicht bij het hoofd sprayen, want dat vinden ze duidelijk niet prettig.) Het klinkt als veel werk, maar als ze het gewend zijn, is het eigenlijk amper 5 minuten per paard. “

Werking Happy Skin Buzz Off

Happy Skin  Buzz Off Spray is een huidbehandeling product op basis van kokosvetzuren dat voorkomt dat paarden gestoken of gebeten worden door insecten, zoals muggen en knutten. Maar zoals we in de review van Carmen lazen, is het ook zeer effectief in de strijd tegen teken. 

Uit onderzoek blijkt dat specifieke kokosvetzuren een afwerende werking hebben op de volgende tekensoorten :  

· Ixodes ricinus = schapenteek, de meest voorkomende teek in Nederland bij dieren en mensen.

· Rhipicephalus sanguineus = hondenteek, de meest wijd verspreide teek wereldwijd.

· Amblyomma americanum = teek in Noord -Amerika, actief bij mensen en dieren.

Samenstelling Buzz Off

Geselecteerde kokosvetzuren, emulgator, propyleenglycol en pepermuntolie.

De kokosvetzuren in combinatie met pepermuntolie, maken het paard minder aantrekkelijk voor knutten, muggen en teken. Happy Skin Buzz Off Spray is ontwikkeld door wetenschappers van Greenvalley Health Products en is uitvoerig getest bij verschillende paardenrassen in Nederland, Duitsland, België en Zweden.

De paarden en pony`s werden gehouden onder verschillende praktische omstandigheden.

Stichting Tekenbeetziekten voorkomen

Op de website van de Stichting Tekenbeetziekten lezen wij  dat de teek een heel klein beestje is dat in de natuur voorkomt, en dat je van een tekenbeet ziek worden. Op de site vind je uitgebreide informatie over teken en de ziekten die ze kunnen overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Je leest er alles over hoe je een teek herkent, een tekenbeet kunt voorkomen en wat te doen als je onverhoopt toch gebeten bent. Zij hebben ook een pagina met informatie over de ziekte van Lyme bij paarden. Jaren geleden werd ons eigen paard ziek door een tekenbeet en toen werden wij goed geholpen bij Den Hoek in De Bilt. 

Bescherm jezelf en je paard tegen teken! De Happy Skin Buzz Off houdt teken op afstand bij je paard én bij de ruiter en het is een zeer fijn product zoals Carmen ons liet weten.

Hoe voorkom je een tekenbeet, dit is één van de oplossingen. Na verblijf in het groen: tekencheck doen is belangrijk, want als je een teek zo snel mogelijk en op de juiste manier weghaalt verklein je het risico om er ziek van te worden. Meer hierover op bovengenoemde website van de Stichting Tekenbeetziekten.

Vragen over het voorkomen van tekenbeten?

Neem dan contact op met onze klantenservice, het email adres is klantenservice@atorka.nl en het telefoonnummer is 0348446168.

M.m.v. het team van Greenvalley Healthproducts uit Wageningen.

Meer blogs