Zomerczeem

Kopzorgen over zomereczeem

Kopzorgen over zomereczeem, mijn eerste merrie Braella had ontzettend veel last van zomereczeem het bezorgde me kopzorgen. Braella had korte manen, oorzaak zomereczeem. Haar staart was ook altijd ontzettend beschadigd door het schuren. Ik deed haar een Boett deken op, een oersterke eczeemdeken, gelukkig zijn deze dekens oersterk want de deken had wat te lijden met het ernstige geschuur van Braella. 

Je komt nooit helemaal van zomereczeem af

Ik denk dat je zelden tot nooit helemaal van zomereczeem af kunt komen. Maar je kunt het misschien wel onder controle krijgen. Door mijn kopzorgen over zomereczeem heb ik inmiddels wel veel inzicht gekregen over het controleerbaar houden van zomereczeem. Dit is mijn ervaring en kan nooit het advies van een dierenarts vervangen. Neem bij twijfel of wanneer de klachten toenemen dan ook altijd onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Aanpassing rantsoen

Het rantsoen moet aangepast worden, geen reguliere brokken of muesli voor paarden met zomereczeem. Deze bevatten een hoog zetmeelgehalte en suikers. Dit kan de darmflora uit balans brengen en het immuunsysteem wordt hierdoor onnodig belast. Om te weten wat er in de brokken of muesli aan ingrediënten zit die je niet wenst voor je paard of pony, lees dan niet alleen de verpakking. Fabrikanten willen nog wel eens op de verpakking zetten bevat geen melasse. Je hoeft geen internetwonder zijn om via google de samenstelling van je voer te vinden en deze eens grondig te bestuderen. Vaak kun je de samenstelling op de website van de fabrikant vinden. Fructose, dextrose, sacharose zijn allemaal suiker die veel voorkomen in paardenvoer. Soja in welke vorm dan ook vermijd ik ook in mijn voer. Ook ben ik geen fan van granen. Ik voer zelf Vitalbix Daily CompleteVitalbix GRATIS voeradvies! dit vul ik aan met Luzerne

Onbeperkt kwaliteits ruwvoer

Onbeperkt kwaliteits ruwvoer kan je heel goed middels slowfeeders voeren. Hierdoor kunnen ze een groot deel van de dag ruwvoer eten. Ruwvoer is voor mij de basis voor ieder paard. Te weinig ruwvoer geeft veel maag en darmproblemen. Niet iedere stalhouder wil voer in slowfeeders, maar probeer in ieder geval inzicht te krijgen in de hoeveelheid ruwvoer en de kwaliteit van het ruwvoer dat je paard krijgt op een dag. En bedenk of dit wel de juiste hoeveelheid is. Het ruwvoer vul ik aan met mineralen en vitaminen van Vitalbix.

Draineren van je paard of pony

Manuele Lymfe Drainage (MLD) stimuleert het lymfesysteem en voert alle opgehoopte afvalstoffen het lichaam uit. Tevens verhoogt het de afvoer capaciteit van het lichaam. Bij klachten zoals zomereczeem is het belangrijk om je paard of pony “schoon” te houden. Je kunt ook Drainage compositum van Groene Os geven of Groene Leem, dit werkt ook.

Een zomereczeem paard op het weiland

Gras is echt 1 van de grote boosdoenders van zomereczeem. Helaas kun je niet altijd kiezen en moet je paard van de staleigenaar misschien zelfs wel 24/7 op het land. Zet het paard het liefst in langer gras, dit bevat minder suikers. Let op met fructaan in het gras, vooral in het voorjaar kan het fructaan gehalte heel hoog zijn. Dit kun je bekijken op de fructaan index, hierbij de link. Doe je paard een graaskorf om. Doordat het paard met de graaskorf om minder gras kan opnemen, wordt de jeuk aanzienlijk minder. Strookbegrazing is ook een hele goede mogelijkheid, maar zet dan wel het korte afgegeten deel af. Lang uitgebloeid gras liever dan kort gras.

Insecten en zomereczeem

Hilton Herbs Bye Bye Itch

Insecten, tja de boosdoener van de jeuk wanneer je paard dus slecht in z’n vel zit, lees weerstand te laag is door voeding of stress of….. Ik smeer of spuit het liefst zo min mogelijk. En als ik ga smeren of mijn paard insprayen tegen insecten, dan gebruik ik graag iets wat zo natuurlijk mogelijk is. Hierdoor heb ik dus gekozen voor producten als Helmosan en Bye Bye Itch. Maar de meeste producten in onze webwinkel hebben een zo “natuurlijk mogelijke samenstelling”. Voor zover dit door ons te controleren valt.

Meer weten over zomereczeem?

Het hele jaar door plaatsen wij (gast)blogs over zomereczeem. Wil jij deze ontvangen in je mailbox? Meld je dan aan voor de Atorka Nieuwsbrief. Heb je vragen over eczeem bij je paard, dan mag je natuurlijk ook even bellen. Wij hebben inmiddels zo’n 25 jaar ervaring met paarden die te maken krijgen met zomereczeem, wellicht kunnen wij je helpen. Ons telefoonnummer is 0348 446168.

Lees meer

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »
0
Scroll naar top