Kopzorgen over zomereczeem

Kopzorgen over zomereczeem

Mijn eerste merrie Braella had ontzettend veel last van zomereczeem, het bezorgde me kopzorgen. Braella had korte manen en een beschadigde staart van het schuren. Ik deed haar een Boett deken op, een oersterke eczeemdeken. Gelukkig zijn deze dekens zo sterk, want hij had wat te lijden met het ernstige geschuur van Braella.

Je komt nooit helemaal van zomereczeem af

Ik denk dat je zelden tot nooit volledig van zomereczeem af kunt komen, maar je kunt het misschien wel onder controle krijgen. Door mijn kopzorgen over zomereczeem heb ik inmiddels wel veel inzicht gekregen over het controleerbaar houden ervan. Dit is natuurlijk wel mijn ervaring en dat kan nooit het advies van een dierenarts vervangen. Neem bij twijfel of wanneer de klachten toenemen dan ook altijd onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Aanpassing rantsoen

We zien vaak verbeteringen na het aanpassen van het rantsoen. Dus geen reguliere brokken of muesli voor paarden met zomereczeem. Deze bevatten een hoog zetmeelgehalte en suikers. Dat kan de darmflora uit balans brengen en het immuunsysteem wordt hierdoor onnodig belast. Om te weten wat er in de brokken of muesli aan ingrediënten zit die je niet wenst voor je paard of pony, lees dan niet alleen de verpakking. Fabrikanten willen nog wel eens op de verpakking zetten “bevat geen melasse”. Je hoeft geen internetwonder zijn om via google de samenstelling van je voer te vinden en deze eens grondig te bestuderen. Vaak kun je de samenstelling op de website van de fabrikant vinden. Fructose, dextrose, sacharose zijn allemaal suiker die veel voorkomen in paardenvoer. Soja in welke vorm dan ook vermijd ik ook in mijn voer. Ook ben ik geen fan van granen. Ik voer zelf Vitalbix Daily Complete dit vul ik aan met Luzerne.

Onbeperkt kwaliteits ruwvoer

Onbeperkt kwaliteits ruwvoer kan je heel goed middels slowfeeders voeren. Hierdoor kunnen ze een groot deel van de dag ruwvoer eten. Ruwvoer is voor mij de basis voor ieder paard. Te weinig ruwvoer geeft veel maag en darmproblemen. Niet iedere stalhouder wil voer in slowfeeders, maar probeer in ieder geval inzicht te krijgen in de hoeveelheid ruwvoer en de kwaliteit van het ruwvoer dat je paard krijgt op een dag. En bedenk of dit wel de juiste hoeveelheid is. Het ruwvoer vul ik aan met mineralen en vitaminen van Vitalbix.

Draineren van je paard of pony

Manuele Lymfe Drainage (MLD) stimuleert het lymfesysteem en voert alle opgehoopte afvalstoffen het lichaam uit. Tevens verhoogt het de afvoer capaciteit van het lichaam. Bij klachten zoals zomereczeem is het belangrijk om je paard of pony “schoon” te houden. Een product dat hierbij kan helpen is bijvoorbeeld de PUUR Detoxi-Drainage.

Een zomereczeem paard op het weiland

Gras is echt één van de grote boosdoeners van zomereczeem. Helaas kun je niet altijd kiezen en moet je paard van de staleigenaar misschien zelfs wel 24/7 op het land. Zet het paard het liefst in langer gras, dit bevat minder suikers. Let op met fructaan in het gras; vooral in het voorjaar kan het fructaangehalte heel hoog zijn. Dit kun je bekijken op de fructaanindex. Doe je paard een graaskorf om, want daarmee kan je paard minder gras opnemen en wordt de jeuk aanzienlijk minder. Strookbegrazing is ook een hele goede mogelijkheid, maar zet dan wel het korte afgegeten deel af. Liever lang, uitgebloeid gras dan kort gras.

Insecten en zomereczeem

Insecten, tja de boosdoener van de jeuk wanneer je paard dus slecht in z’n vel zit, lees weerstand te laag is door voeding of stress of… Ik smeer of spuit het liefst zo min mogelijk. En als ik ga smeren of mijn paard insprayen tegen insecten, dan gebruik ik graag iets wat zo natuurlijk mogelijk is. Hierdoor heb ik dus gekozen voor producten als Helmosan en Bye Bye Itch. Maar de meeste producten in onze webwinkel hebben een zo “natuurlijk mogelijke samenstelling”. Voor zover dit door ons te controleren valt.

Meer weten over zomereczeem?

Het hele jaar door plaatsen wij (gast)blogs over zomereczeem. Wil jij deze ontvangen in je mailbox? Meld je dan aan voor de Atorka Nieuwsbrief. Heb je vragen over zomereczeem / SME bij je paard, dan mag je natuurlijk ook even bellen. Wij hebben inmiddels zo’n 25 jaar ervaring met paarden die te maken krijgen met zomereczeem, wellicht kunnen wij je helpen. Ons telefoonnummer is 0348 446168.

Meer blogs

bitten blog

Bitten blog

Door Nike Ruhulessin Bitten blog, zie jij ook door de bitten het bos niet meer? Vandaag de dag zijn er zoveel bitten op de markt, dat ik me serieus afvraag: waarom?  De diverse instructeurs waar ik in mijn leven les van heb gehad, waren het eigenlijk allemaal unaniem met elkaar eens: leer nou maar eerst

Lees verder »
Paard het land op

Paarden op het land

Paarden op het land De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ’s morgens de zon fel schijnt.

Lees verder »
Happy Horse

Aanpak zomereczeem via de huid en de darm

Aanpak Zomereczeem via de huid en de darm Afgelopen winter hebben we met tevreden gebruikers van Happy Skin gesproken. Hieruit bleek dat op veel plaatsen de aanpak erg verschillend was. Ons stappenplan vorig jaar was: dagelijks Happy Skin Huidspray en Happy Skin Buzz Off Spray bij hogere insectendruk er naast gebruiken. Bij grotere wonden gebruik

Lees verder »
Karlslund Laki neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel Algemene informatie van het product: Karlslund Laki Neopreen singel.  Materiaal: Neopreen gevoerd met Memory Foam | Maatvoering: 45cm |  Prijs: € 75,00  De eerste indruk  De Karlslund Laki neopreen singel ziet er fijn en degelijk uit. De vorm is vrij standaard, waar ik van houd. Het materiaal is voornamelijk neopreen,

Lees verder »
Scroll naar top