Mok in de paarden sok

Door: Yvonne van Dijk

Mok in de paarden sok, de weersomstandigheden worden natter, de paarden zijn in de rui, hun immuunsysteem komt onder druk te staan. Hierdoor stijgt het risico op het ontstaan van mok. Mok is eigenlijk een verkeerde benaming, want het is een verzamelnaam van alle huidontstekingen in de kootholte en onderbenen met verschillende oorzaken. Het is een erg pijnlijke en vooral lastig te behandelen probleem dat meerdere oorzaken kan hebben. 

Symptomen van mok

Korstjes, kloven, vochtig of juist droog eczeem en een verdikte huid in de kootholte, het zijn allemaal symptomen. Van oppervlakkige korstjes, tot ontstekingen van de diepere huidlagen. Bij een aantal paarden die aanleg hebben, kan de huid helemaal verdikt raken en ontstaan huidplooien. Dit kan heel pijnlijk zijn, ook bij het bewegen! Als de ontsteking zich verder uitbreid, kunnen ook lymfebanen en bloedvaten ontstoken en ontstaat vochtophoping.

Dit vocht, oedeem, kan zich verspreiden over het onderbeen, en wordt ook een einschuss been genoemd. Mok klachten dienen dan ook altijd serieus behandeld te worden. Als mok hoger op het been voorkomt wordt het ook wel rasp genoemd. Bij droge mok ontstaan droge kloven, terwijl natte mok zich kenmerkt door vochtige kloven met dikke korsten. Bacteriën, schimmels en mijten gedijen goed op dit soort geïnfecteerde, vochtige plekken. Door de jeuk die ontstaat kunnen paarden gaan stampen en schuren met de benen en bij veel pijn kan een paard zelfs kreupel gaan lopen.

Oorzaken

Om mok effectief te kunnen behandelen moet onderzocht worden of een bacterie, schimmel of schurftmijt de oorzaak is. Meestal ontstaat mok bij paarden met een verminderde weerstand en bij een weke huid veroorzaakt door vocht (regen, modder, urine). Daarom komt mok veel voor in het najaar en in de winter. Paarden met een veel behang lopen vanwege het broei-effect onder de haren extra risico op het krijgen van mok. Ook te veel zonlicht in combinatie met witte, ongepigmenteerde huid kunnen in droge en zonnige periodes zorgen voor mok. Witte benen, met dunne beharing  zijn dan vaak meer gevoelig voor mok.

Wat te doen?

Zorg voor een droge omgeving en schuilmogelijkheden! In alle gevallen van mok is het belangrijk om het paard in een schone en droge omgeving te houden. Voorkom zoveel mogelijk vocht in de kootholten. En maak ze goed droog als ze vochtig zijn geworden na bijvoorbeeld een weidegang of een wasbeurt. Zorg dat je een paard in een droge, schone stal staat. Staat hij of zij op een paddock zorg dan voor een droge plek om te kunnen staan, zoals paddockplaten of zand. Mocht je paard gevoelig zijn voor mok, beperk dan het aantal wasbeurten tot een absoluut minimum. Ieder paard zou buiten beschutting moeten hebben voor  (overmatig) zon(-licht).

Ondersteun het immuunsysteem

Omdat mok bijna altijd ontstaat in combinatie met een lage weerstand, is het belangrijk om het immuunsysteem te versterken. Dit kan door de paarden wat extra’s te geven: geef over een mengsel van gedroogde kruiden en luzerne een scheutje omega vetzuren en voeg vitaminen en mineralen toe aan het voer. Begin daar op tijd mee, want in het najaar loopt de weerstand snel terug. Niet alleen door de wisseling van het weer, maar ook door de vele wisselingen die plaatsvinden in dat jaargetijden. Denk hierbij aan de overgang van zomer- naar wintervacht, van wei naar paddock, gras naar (nieuw) hooi. MSM is een organische zwavel die herstel ondersteunt en zorgt voor structuur en elasticiteit van de weefsels. Een tekort leidt tot verstijving van spieren en gewrichten en een afname van de elasticiteit van longweefsel, hart- en bloedvaten. L-Lysine wordt ingezet bij virusinfecties en vermindert de replicatie van herpesvirussen.

Trigonella (Fenegriek), Plantago major, Echinacea purpurea en Pau d’arco werken positief in op het immuunsysteem.

Behandeling huidontsteking

De aanpak van mok van buitenaf is er op gericht om de aangedane plekken zo droog en schoon mogelijk te houden. Toch is het niet aan te raden om de benen heel vaak schoon te maken omdat de huid dan niet de kans krijgt om te herstellen. Eenmalig schoonmaken en daarna goed droog houden is het beste. Scheer of knip de sokken niet: als de haartjes weer aangroeien kan dit leiden tot schuren en een rode huid. Bovendien verspreid je snel bacteriën van de ene naar de andere plek. Laat korstjes die ontstaan zitten, dit is een teken dat de huid zich herstelt. Het gebruik van een goede zalf, zoals een Huidgel of Honingzalf is aan te raden.

Ondersteun het immuunsysteem ook met Omega-3 olie

Ondersteun het immuunsysteem met door te zorgen voor gezonde darmen, bijvoorbeeld door Happy Belly Solid te voeren eventueel in combinatie met Icelandpet Cod oil.  

TIP

Een combinatie-aanpak geeft het beste effect en voorkomt terugkeer van mok ná de behandeling. Met Happy Belly Solid zorg je van binnenuit voor een goed inmuunstysteem, voor de wongenezing kan je kiezen voor Happy Skin Huidgel

En heb je vragen hierover? Mail dan naar klantenservice@atorka.nl of bel 0348446168.

Bron: NMLhealth en Greenvalley Health Products.

Meer blogs

FAGER TESTBITTEN

Fager bitten testen

Kan ik een Fager bit eerst testen? Die vraag krijgen wij vaak! Vind je het moeilijk om de juiste keuze te maken? Fager heeft een geweldige bit-quiz

Lees verder >