Pilates, stretching en gymnastiseren

Door: Yvonne van Dijk

De winter is een mooi moment om eens aan de basis in je training te werken. Omdat er nu niet veel clinics en cursussen door kunnen gaan, hebben we wat ideeën op geschreven om thuis met een goede wintertraining aan de slag te gaan.

Onze partner Hrimnir heeft bijvoorbeeld de Hrimnir community, waar je allerlei trainingstips kunt vinden rondom het IJslandse paard. Ideaal om tijdens slecht weer in huis je kennis te verbreden!

Paarden gymnastiseren 

Paarden gymnastiseren… wat doe jij met je paard in deze tijd van het jaar? Veel aan het rijden of liever een keertje extra grondwerk of longeren. We hebben diverse boeken in de shop waar we je graag meer over vertellen.

Kathrin Roida schreef “Paarden gymnastiseren aan de hand”. Kathrin laat zien hoe zij jonge paarden, gezonde rijpaarden, correctie- én revalidatiepaarden traint. Altijd afgestemd op het type en de leeftijd. Met een stap-voor-stap uitleg weet ze zowel de afzonderlijke oefeningen als de positie van de africhter aanschouwelijk te maken.

“Deze training is lang gebruikt om het paard te helpen ontwikkelen, zijn lichaam soepeler te maken en tegelijkertijd zijn geest klaar te maken om de bewegingen te begrijpen die uiteindelijk onder het zadel te verwachten zijn.”

Roida maakt ook gebruik van in-hand technieken om de training van het volledig geschoolde rijpaard te variëren en om problemen op te lossen die mogelijk veiliger vanuit de grond worden behandeld. In dit boek beschrijft ze haar methoden, waarbij ze de verhalen deelt van een aantal paarden van verschillende leeftijden, rassen en trainingsachtergronden, en de stappen demonstreert om ze te onderwijzen: schouder binnenwaarts, travers, renvers, pirouettes, half-pass, piaffe, passage, galop, de Spaanse pas en nog veel meer.

Door haar zorgvuldige aandacht voor wat het beste is voor het paard, zorgt ervoor dat niet alleen de lessen resulteren in een paard dat gezond is in het lichaam, maar ook dat gezond is en gelukkig in zijn werk.  

Trainingsbenodigdheden

Heb je nog wat hulpmiddelen nodig om te kunnen gaan trainen met je paard? Denk dan bijvoorbeeld aan een leadrope, kaptoom, of beenbeschermers. Of misschien wil je het longeren weer gaan oppakken en heb je een nieuwe longeerlijn of een longeerhulp nodig? De trainingsbenodigdheden kun je hier vinden. Alle beschermers vind je op deze pagina. Als verantwoorde beloningsbrokjes gebruiken wij altijd de snoepjes van Vitalbix: de Tiny treats of de Healthy treats.

Pilates en Stretching voor paarden

Pilates en stretching voor paarden, de beste oefeningen vanaf de grond. Boek van de auteur Gillian Higgins. Zij beschrijft de beste oefeningen aan de hand voor gymnastiek en spieropbouw van het paard. Dit houdt het paard gezond en ontspannen. Met een duidelijk gestructureerde paginalay-out, beknopte teksten en foto’s voor elke trainingsstap, evenals anatomische overzichten van skelet en spieren.

Het ziet er indrukwekkend uit wanneer een fysiotherapeut of osteopaat een paard behandelt. En het resultaat: makkelijker bewegen, minder kans op blessures, beter presteren. Dus niet alleen het paard, maar ook de ruiter heeft er belang bij. Je hebt vast wel eens gedacht: ‘kon ik dat maar zelf’. Dat kan nu, met behulp van het boek Pilates en stretching voor paarden van Gillian Higgins!

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken met verhelderende foto’s en duidelijke omschrijving van alle oefeningen. Ook is er van sommige oefeningen een filmpje beschikbaar op internet.

Review gevonden op facebook: “Dit is geen boek om in je luie stoel te lezen! Zodra je het uit de verpakking haalt, gaan je handen jeuken om met deze praktische gids vol foto’s, tips en oefeningen naar je paard te gaan. Gewapend met een zak paardensnoepjes nemen we bij Natuurlijk Paarden direct de proef op de som: aan de slag met Pilates en stretching voor paarden van Gillian Higgins.”  De prijs van dit leerzame boek is €19,99

Eques Longeersysteem
Voor gezonde pezen, banden en gewrichten
Longeerkoord
Spierlotion
Longeren kun je leren

Meer blogs