Psyllium zaad voor paarden

Door: Yvonne van Dijk

Psyllium zaad voor paarden

Psyllium zaad voor paarden zet je in bij zandkoliek en verstopping. Een paard op een kale weide loopt kans op zand binnen te krijgen, maar ook de paarden op de zandpaddock. 

Het zand blijft achter in de darm en hierdoor kan er verstopping  / koliek ontstaan. Door het nemen van een mest monster kun je zien of je paard last heeft van zand in z’n darmen. Heeft je paard regelmatig mestwater en dan weer goede mest? Dan is er vermoedelijk zand in de darmen. 

Mestonderzoek 

Zo’n mestonderzoek is heel eenvoudig zelf uit te voeren: 

  • Met een latex handschoen pak je een stuk mest van je paard, bij voorkeur een stuk wat bovenop ligt, waar zo min mogelijk vuil aan zit.
  • Doe de handschoen vervolgens binnenste buiten, zodat de mest erin komt en doe er wat water bij.
  • Doe een knoop in de handschoen en laat het een nachtje erin hangen.
  • De volgende dag zal eventueel zand naar de vingertoppen zijn gezonken en kun je dus zien of er zand in de darmen zit en hoeveel.

Is er zand zichtbaar, PUUR Psyllium 350 gram, darmreinigend en zorgt voor een goede darmfunctie. Een fijn product wat je kan inzetten bij bijvoorbeeld zandkoliek. Advies is om de test maandelijks te doen als er zand aanwezig was. Meer over de werking van PUUR Psyllium lees je in de beschrijving van het product. 

Geen zand, dat is mooi nieuws. De fles omspoelen en in je stalkast plaatsen, over enkele weken weer eens een onderzoekje doen is ons advies. Dan doen je eens in de paar maanden zo’n testje. 

Gezonde paardendarm

Om zandkoliek te voorkomen is het raadzaam om je paard op een niet te schrale wei te laten lopen. Is de wei toch erg schraal, weinig gras meer over. Dan je paard bijvoeren op het land, ruwvoer in een slowfeeder doen zodat het niet weg kan waaien. 

De darm is een orgaan dat een belangrijke, maar complexe taak vervult, namelijk het zorgen voor de opname van voedingsstoffen, maar ook het blokkeren van de opname van schadelijke stoffen en bacteriën. Om deze functie goed te vervullen, moet de darmwand goed werken. Vooral het tegenhouden van schadelijke stoffen en bacteriën is belangrijk en vraagt veel energie. Bij ontsteking in de darm lekken de schadelijke stoffen naar het bloed en geven ernstige problemen. Calciumbutyraat, een verbinding van calcium en boterzuur, is een goede energiebron voor de darm en versterkt de afdichting van de darm waardoor problemen worden voorkomen. Het onderdrukt bovendien slechte bacteriën en bevoordeelt goede bacteriën. Meer hierover lees je in de blog “Darmgezondheid bij paarden”.

Overgang van weide naar het land en andersom kan ook zorgen voor darm problemen / koliek. Dit heeft dan meestal weer weinig tot niets te maken met zand in de darmen. Koliek is een complex probleem en de oorzaak kan heel verschillend zijn. Ben kritisch op je ruwvoer, zeker in de overgang van weiland naar de stal.  En bij twijfel altijd met je dierenarts contact opnemen.  

Psyllium zaad voor paarden

Heb je een vraag over dit onderwerp aan de Atorka Klantenservice? Op de pagina FAQ vind je antwoord op veelgestelde vragen. Staat je antwoord daar niet bij, vraag het ons gerust. Ons telefoonnummer is 0348-446168, maar een mailtje sturen kan ook. 

Je kan natuurlijk ook langskomen in onze shop in Montfoort. Wij zijn op werkdagen open van 9.00 uur tot 14.00 uur. Wil je buiten deze tijden komen? Maak dan even een afspraak, dan zorgen wij dat er iemand is om je te ontvangen.

Als jij niets wilt missen van Atorka Ruitersport, volg ons dan op Facebook of meld je aan voor de Atorka nieuwsbrief.

PUUR Psyllium
Happy Belly Solid
Happy Belly Solid
Hay-Playbag
Hay Playbag Slowfeeder

Meer blogs