Wat is het verschil tussen een vliegendeken en een eczeemdeken?

Door: Yvonne van Dijk

Wat is het verschil tussen een vliegendeken en een eczeemdeken?

Een eczeemdeken en vliegendeken zijn beide paardendekens die gebruikt worden voor vergelijkbare doelen, namelijk het weren van insecten. Echter zijn er wel belangrijke verschillen tussen deze twee typen dekens. 

Vliegendekens

Vliegendekens zijn ontworpen om vliegen en insecten te weren. Ze zijn gemaakt van lichtgewicht en ademend materiaal, vaak een mesh-stof. Ze zijn ideaal om te gebruiken tijdens de warme zomermaanden wanneer er veel vliegen/dazen en andere insecten actief zijn. Deze insecten zijn dan in grote getalen aanwezig en kunnen je paard mateloos irriteren en/of steken. Een vliegendeken biedt dan zeker een uitkomst en zorgt ervoor dat je paard comfortabel in de wei kan staan grazen. Vliegendekens bedekken vaak een groot deel van het lichaam van het paard zoals de rug, buik, en de borst. Ook kan je ervoor kiezen om een vliegendeken met een hals te kopen zodat ook deze beschermd is tegen vliegen en andere insecten. Bij Atorka.nl verkopen we verschillende vliegendkens van goede kwaliteit van bijvoorbeeld de merken Waldhausen, Imperial Riding en HG.

Eczeemdekens

Eczeemdekens daarentegen, zijn speciaal ontworpen voor paarden die last hebben van zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem of Sweet Itch genoemd. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van de Culicoïdes Robertii muggen, ook wel knutten genoemd. Deze allergische reactie veroorzaakt veel jeuk bij voornamelijk de staartwortel en de manenkam, maar kan ook op andere plekken van het lichaam jeuk veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om een paard met zomereczeem te beschermen tegen deze knutten. Dit kun je doen door je paard een eczeemdeken om te doen. Een eczeemdeken is gemaakt van een dichter geweven stof zoals fijnmazig polyester waar de knutten niet doorheen kunnen steken. Eczeemdekens bedekken vaak een groot deel van het paardenlichaam zoals de hals, buik, rug, borst en staart wortel. Bij Atorka.nl verkopen we verschillende eczeemdekens van goede kwaliteit van bijvoorbeeld het merk 

Boett of Snuggy Hood

Het verschil tussen vliegendekens en eczeemdekens

Het belangrijkste verschil tussen een vliegendeken en een eczeemdeken is de de maaswijdte van de stof, welke bij een eczeemdeken aanzienlijk kleiner is dan bij een vliegendeken. Hierdoor biedt een vliegendeken dus geen voldoende bescherming voor paarden met zomereczeem, omdat de knutten hier doorheen kunnen steken. Daarnaast heeft een eczeemdeken vaak een langere hals, grotere buik en staartflap dan een vliegendeken om zo nog betere bescherming te bieden. Doordat een eczeemdeken gemaakt is van dichter gewoven stof dan een vliegendeken betekent dit ook dat een eczeemdeken minder goed ademt dan een vliegendeken. Hierdoor heeft het paard het sneller warm onder een eczeemdeken dan een vliegendeken. Bij extreme hitte is het dus belangrijk om je paard goed in de gaten te houden dat hij het niet te warm krijgt en te zorgen voor voldoende schaduw.  

Helaas biedt een vliegen- of eczeemdeken nooit 100% bescherming en is het belangrijk om ook andere maatregelen te nemen. Zo kun je gebruik maken huidkalmerende middelen, speciaal voer, voedingssupplementen, vliegensprays,vliegenmaskers, hoofdkappen, halsdekens en andere eczeemdeken toebehoren om je paard te beschermen en/of irritatie te verlichten. Al deze producten zijn verkrijgbaar bij Atorka. Wil je meer weten over paarden met zomereczeem? Yvonne heeft hier verschillende informatieve blogs over geschreven die je kunnen helpen bij het behandelen van je paard met zomereczeem. 

Meer blogs