Heb jij een paard met zomerkriebels, dan is het Zomereczeem Advies Traject echt iets voor jou en je paard!

Blog paard

Blog paard, op deze pagina vind je blogs met informatie of producten voor het paard. Wij plaatsen hier blogs over testresultaten, producten, veelvoorkomende problemen en nog heel veel meer. Zo bespreken we het gebruik van een graaskorf, shampoo, de verschillende soorten voeding, zadels hoefbevangenheid… eigenlijk teveel om op te noemen. Wil je onze nieuwe blogs in je mail ontvangen? Meld je dan aan voor de Atorka Nieuwsbrief! In de nieuwsbrief plaatsen blogs, maar ook leuke acties en aanbiedingen.

ATORKA GASTBLOGGERS GEZOCHT!

Schrijf jij graag blogs over paard gerelateerde onderwerpen? Stuur een leuke blog of een idee voor een onderwerp gerust naar ons door. Wie weet kunnen we die wel plaatsen! Samen zijn we sterk… Wil jij een blog van ons delen? Dat kan altijd, het is wel fijn als je het ons even meldt. Onze collega’s van de klantenservice staan je graag te woord. Je kunt hen bereiken via [email protected].

Wat heb je aan het Zomereczeem Advies Traject
Paard, Zomereczeem kennisbank
Wat heb je aan het Zomereczeem Advies Traject

Wat heb je aan het Zomereczeem Advies Traject

Deze vraag stelden wij o.a. aan Jacques Philippaerts, Lidewij van den Hondel en Patricia van Boheemen.

In deze blog delen wij het verhaal van Jacques:

In de zomer van 2024 startte Yvonne van Dijk de WhatsApp met “Zomereczeem groep, kennis en ervaringen delen”. Ik heb me al snel opgegeven en er heel wat interessante ervaringen gehoord. En ook heel wat uitgeprobeerd op onze twee uit IJsland geïmporteerde IJslanders.

ÓðInn frá Neðri-Vindheimum IS2014164180

ÓðInn is de minst eczeemgevoelige van de twee. Hij kon zijn deken nog redelijk gans houden tot vorig jaar. Toen ben ik in de WhatsApp groep gestapt en begonnen met de Happy Skin Huidspray. De Happy Belly Solid kreeg in de groep ook lovende en positieve kritiek. Dus heb ik ook van alles geprobeerd van adviezen van andere groepsleden maar geen succes bij geen van beide paarden.
 
Op advies van Tessa Peters van Horse&Feel tijdens een van de ZAT-meetings, ben ik van Metazoa NaturalFit Haycobs Timothee slobber gaan maken en meng hieronder de Happy Belly Solid en dat eten ze gelukkig wel! Hierbij geef ik enkel nog de Okapi | Mineralenconcentraat Puur P als balancer. Waar ik vroeger aan strookbegrazing deed, hebben ze deze lente enkel een uurtje per dag op het gras mogen staan. Ik kan helaas nog niet 100% het advies van Tessa volgen wat weide en hooi betreft, maar we zijn op de goede weg!
 
Andvari frá Skeggsstöðum IS2000156661
 
Hij is de ergste van de twee en de eczeem was goed onder controle met een deken maar sinds vorig jaar sloopt hij zijn deken en zoek ik andere oplossingen. Op de tweede foto zie je de wondjes vorig jaar toen ze het ergste waren. Heb het toen met Skin Calmin terug onder controle gekregen.
 
Dit jaar heb ik het anders aangepakt. Beperkte weidegang zoals hiervoor uitgelegd en al in februari met Happy Belly Solid gestart (in slobber).
Ondertussen had Roel Boersma van Doderm tijdens een ZAT-meeting de werking van Doderm toegelicht. Sinds gebruik ik preventief de Happy Skin Huidspray en bij het minste wondje smeer ik onmiddellijk Doderm RepairGel en dit werkt gelukkig wel! Vooral ÓðInn durft al eens knabbelen op de voorbenen maar het stopt na het smeren van Doderm.
 
Op de laatste twee foto’s van beide (einde juni 2025) zie je bij zowel ÓðInn als Andvari dat er wel wat van de manen is weggeknabbeld, maar dat er geen echte wondjes zijn en al helemaal niet in het bloed.
Ik heb geen foto’s van hun oren bijgevoegd want… er is niks te zien in tegenstelling tot vorig jaar! Dit is te danken aan de nieuwe Happy Skin Huidlotion die gemakkelijker is aan te brengen op oren en buiknaad.
Wel is een vliegenkap onontbeerlijk maar tevens onvoldoende zonder de lotion.
 

Conclusie ZAT traject

Ik heb veel adviezen gevolgd van groepsleden. Helaas soms tegenstrijdig en niet altijd voldoende (wetenschappelijk) onderbouwd! Daarom goed dat er in de ZAT-groep meerdere sprekers aan bod komen met elk hun eigen specialisatie en veelal wel onderbouwd en zelfs wetenschappelijk bewezen!
 
En de prijs van een ZAT-deelname? Die krijg je terug bij aanschaf van Doderm Hydro RepairGel Horse.
 
But keep in mind: Er is helaas geen “one size fits all”-oplossing…
 
Aldus Jacques Philippaerts

Zomereczeem Advies Traject

Wanneer je deelneemt aan het ZAT Traject, ontvang je jaarrond deskundig advies en praktische tips, direct vanaf het moment van aanmelding. Zomereczeem is namelijk geen seizoensgebonden probleem dat in oktober stopt en in maart of april weer begint. De opvlamming van jeuk in het voorjaar heeft vaak een andere oorzaak. Denk aan de verharing, een verminderde weerstand, of talloze andere factoren. Misschien heb je je paard zelfs laten enten en ontwormen vlak voordat het de wei op ging. Hoewel dit op zich goede ideeën zijn, is het minder handig voor een paard met een al lage weerstand. Zorg er daarom eerst voor dat de darmgezondheid optimaal is en plan entingen en ontwormingen eerder in, zodat je paard niet in een toch al kwetsbare periode extra belast wordt.

Dit is eigenlijk al het begin van het delen van onze kennis. We vullen, zoals wij dat noemen, de ‘rugzakjes’ van paardeneigenaren met waardevolle kennis en adviezen. En de paardeneigenaar haalt er precies uit wat past bij zijn of haar unieke situatie.

Het hele traject start met het verhogen van de weerstand. Dit bereiken we door een optimale ondersteuning van de darmen, want dat is ons credo. Het team van deskundigen binnen het ZAT traject staat om deze reden het hele jaar voor je klaar.

Benieuwd wat het Zomereczeem Advies Traject voor jou kan betekenen? Lees binnenkort de ervaring van Lidewij van den Hondel.

Wat heb je aan het Zomereczeem Advies Traject
Andvari in 2024
Odin juni 2025
Andvari juni 2025
Andvari juni 2025
Andvari in eczeemdeken.
Paardenmest als gezondheidsindicator
Paard, Zomereczeem kennisbank
Paardenmest als gezondheidsindicator

Paardenmest als gezondheidsindicator

Een blik in de spijsvertering van jouw paard. Vorm, kleur, geur en structuur van de mest kunnen veel vertellen. Afwijkingen zoals dunne mest, mestwater bij normale mestballen, slijmerige, droge of harde mest zijn signalen om op te letten. Maar ook bij ‘normale’ mestballen is het zaak om op te letten.

Maar mest vertelt niet het hele verhaal. De complexe processen in het maag-darmkanaal zijn niet altijd direct af te lezen aan de buitenkant. Problemen zoals een verstoorde microbiota, milde ontstekingen, een beschadigde darmwand of een minder optimale opname van voedingsstoffen kunnen aanwezig zijn zonder dat dit meteen zichtbaar is in de mest.

Ook klachten zoals terugkerende lichte koliek, verminderde prestaties, wisselende eetlust, een doffe vacht of jeuk kunnen wijzen op onderliggende darmproblemen. Het is daarom essentieel om niet alleen naar de mest te kijken, maar jouw paard in zijn geheel te beoordelen.

De relatie tussen darmgezondheid en huidgezondheid wordt steeds meer erkend in de wetenschap, bekend als de darm-huid (gut-skin) as. Een verstoorde darmfunctie kan leiden tot een “lekkende darm”, waarbij stoffen in de bloedbaan terechtkomen en een immuundisbalans of ontstekingsreacties kunnen veroorzaken, met effect op de huidgezondheid.

Calciumbutyraat

Calciumbutyraat, het calciumzout van butyraat (een korteketenvetzuur), is een belangrijke energiebron voor darmwandcellen. Het draagt bij aan het versterken van de afdichting tussen darmcellen en de mucuslaag in de darm, en kan een goede immuunreactie ondersteunen. Dit heeft indirect effect op de huidgezondheid. Daarnaast kan het direct effect hebben op de huidgezondheid, onder andere door het versterken van de huidbarrière. Boterzuur fungeert als signaalstof in de darm-huid as.

Onderzoek (bij mens en dier) toont aan dat bij darmstoornissen er vaak minder boterzuur producerende bacteriën in de dikke darm aanwezig zijn. Het toedienen van calciumbutyraat kan bijdragen aan een toename van deze bacteriën. 

Bron: Greenvalley Health Products

Veel voorkomende oorzaken van mestproblemen

  • Een niet passend rantsoen
  • Worminfectie
  • Schimmelinfectie, bacteriën of een virus
  • Besmetting door bepaalde (gif)stoffen, bijvoorbeeld bepaalde plantjes op de weide
  • Medicijngebruik (denk aan antibiotica)
  • Zand in de darmen
  • Stress
  • Seizoenswisseling

Over het rantsoen hebben we al heel wat geschreven, geen soja, suiker, zetmeel en hele granen in een rantsoen. Bij voorkeur hooi, lukt dat niet dan voordroog. Kuil is echt uit den boze voor paarden.

Al deze oorzaken kunnen uiteindelijk ook oorzaken zijn voor huidproblemen / zomereczeem. Bij worminfecties geven we wormenkuren, wat voor nog meer problemen kan zorgen in de darm, waardoor de weerstand tijdelijk nog verder onderuit gaat. Doe je dit bijvoorbeeld in het voorjaar, als de paarden in de rui zijn wat ook veel energie kost. Dan is de kans groot dat je paard vroeg last van jeuk krijgt.

Stress is ook zo’n bekende veroorzaker voor huidproblemen, paarden krijgen last van hun darmen, weerstand wordt minder en bingo. Regelmatig naar wedstrijden, is voor paard en ruiter vaak stressvol. Hoe voel jij je als je op wedstrijd bent met je paard? Heb je dan ook last van je darmen? 

Van Florian Horsefood kregen wij al eens een blog over voeding bij darmproblemen. Zij schreven deze blog ook in het kader van voeding en zomereczeem. 

Een gezond paard, begint echt bij een gezond werkende darm.

Hayplay Bag en Relax
De Haplay Bag en Natural Relax, voor als je op wedstrijd gaat.
Happy Belly Solid
Happy Belly Solid wanneer je paard darmklachten heeft
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereczeem

Paardenmest als gezondheidsindicator

Stel je herkent dit wel, je paard heeft verminderde prestaties, is wat koliekerig en heeft huidproblemen. Je wilt er mee aan de slag. Dan zijn er een aantal opties. Je gaat eerst een goed naar het rantsoen van je paard kijken? Hoeveel ruwvoer krijgt je paard en van welke kwaliteit? Wat brok voer jij je paard en is dit echt uitermate geschikt voor je paard? Of zijn er verbeterpunten? Wij adviseren geen suiker, soja, zetmeel en (hele) granen in het voer van je paard. Florian Horsefood heeft goed voer, maar ook Metazoa en Agrobs bijvoorbeeld. Maar er zijn vast veel meer soorten goed paardenvoer. Kijk vooral goed naar de samenstelling. 

En ga Happy Belly Solid toevoegen aan het rantsoen. Dit zorgt voor een gezondere darm. Daarover vertellen JantineBianca en Jacques in hun blogs. 

Heb je vragen over dit onderwerp of heeft je paard huidproblemen? We hebben erg veel ervaring en delen graag onze kennis. Bij langdurige darmproblemen, altijd even overleggen met de dierenarts. Je kan ons bereiken via de mail of bel eventjes, het nummer is 0348446168.

Team Atorka

Hayplay Bag en Relax
Algemeen, Paard
Paardenwelzijn: het zit in de combinatie

Paardenwelzijn: het zit in de combinatie

Als paardenliefhebber weet je het als geen ander: paardenwelzijn draait niet om één oplossing. Het gaat om het totaalplaatje. Om voeding, rust, veiligheid, mentale balans én natuurlijk goede huisvesting. Juist de combinatie van deze elementen maakt het verschil.

Bij Atorka geloven we dat échte verbetering vaak zit in slimme, doordachte keuzes die elkaar versterken. Daarom zetten we drie krachtige duo’s in de spotlight: de HayPlay Bag in combinatie met de natuurlijk supplementen van The Horsup Company. Elk gericht op een specifiek aspect van de gezondheid van het paard – en allemaal met één doel: jouw paard optimaal ondersteunen.

1. Luchtwegen
Droog hooi, pollen en stof: het is niet zeldzaam dat paarden er gevoelig op reageren. Zeker wanneer ze in de paddock staan en met hun neus diep het hooi in duiken. Met de HayPlay Bag voorkom je dat. Je paard eet langzamer, rustiger, vanuit een natuurlijke eet-houding en zonder zijn neus IN het hooi te steken – en dat resulteert in minder stof in de luchtwegen.

Combineer dit met het natuurlijke supplement Natural Breath van The Horsup Company, dat helpt de luchtwegen vrij te maken en te verzachten. Door de plantextracten en bèta-glucanen in dit product wordt direct ingespeeld op het ademhalingsapparaat en wordt tevens het algemene immuunsysteem van jouw paard ondersteund. De natuurlijke ingrediënten zijn geperst in een smakelijk en goed opneembaar brokje, waardoor deze makkelijk te voeren is aan jouw paard.

2. Innerlijke onrust
Stress bij paarden uit zich op veel manieren – van nerveus gedrag tot altijd “aan” staan of zelfs fysieke klachten. Vooral bij paarden die veel op de paddock staan, is structuur en rust rondom het voeren cruciaal. En precies daarvoor is de HayPlay Bag ontwikkeld.

Deze slowfeeder is ontworpen met het natuurlijke eetgedrag van paarden als uitgangspunt. De houding tijdens het eten blijft natuurlijk en ontspannen. Dat voorkomt fysieke spanning, zoals druk op nek- of rugspieren, en draagt bij aan rust in het hele lichaam. Doordat je paard niet kan schrokken en langer over zijn hooi doet, ontstaat ook mentaal meer balans: minder frustratie, minder verveling en minder voergerelateerde stress.

Wil je je paard daarnaast ook van binnenuit ondersteunen bij spanning of innerlijke onrust? Dan is Natural Relax van The Horsup Company een waardevolle aanvulling. Dit supplement werkt op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals plantextracten, tryptofaan en magnesium. Het helpt paarden beter om te gaan met (innerlijke) onrust, met als doel dat paarden evenwichtiger zijn in stresssituaties. Paarden worden hier niet suf van.

3. Spijsvertering
Een gezonde spijsvertering begint bij de basis. Wat veel paardeneigenaren zich niet realiseren, is dat zo’n 70% van het immuunsysteem van het paard zich in de darmen bevindt. Een goed functionerend verteringsstelsel is dus essentieel – niet alleen voor een gezonde buik, maar voor het algehele welzijn, de weerstand én zelfs het gedrag van je paard.

Cruciaal daarvoor is de manier van voeren. Een paard is van nature een grazer: in beweging, de hele dag door kleine porties hooi. Langere periodes zonder ruwvoer of juist te snel eten verstoren die natuurlijke balans. Precies daarom is de HayPlay Bag zo’n waardevol hulpmiddel. Door het langzamer eten uit deze doordachte slowfeeder blijft de spijsvertering op gang, voorkom je schrokken. Geen grote happen, maar langzaam, geleidelijk ruwvoer opnemen.

Voor extra ondersteuning van binnenuit kun je dit combineren met Natural Digest van The Horsup Company. Dit supplement draagt bij aan een gezonde darmflora, een goede maag- en darmfunctie en spijsvertering. Natural’Digest is een natuurlijke bron van prebioticum en algen. Het zorgt ervoor dat jouw paard het optimale uit zijn voeding kan halen en het ondersteunt het behoud van de zuurtegraad in de maag. 

Conclusie
Elke factor – of het nu een slowfeeder of een supplement is – draagt op zichzelf bij aan het welzijn van je paard. Maar juist in de combinatie ontstaat de echte kracht. Want welzijn gaat niet over één product of één aanpak, maar over het totaalplaatje. En dit kan er voor ieder paard weer anders uitzien. 

Bij Atorka geloven we in die samenwerking. Daarom denken we ook graag met je mee. Twijfel je over wat jouw paard nodig heeft? Stuur ons gerust een berichtje. We luisteren, denken mee en zoeken samen naar wat écht past.

Hayplay Bag en Digest
Hayplay Bag en Breath
Hayplay Bag en Relax
De Paardenkamp Soest en Atorka
Algemeen, Paard, Zomereczeem kennisbank
De Paardenkamp Soest en Atorka

De Paardenkamp Soest en Atorka

Voor het eerst zijn wij aanwezig tijdens de Dag van het Oudere Paard, zaterdag 21 juni. Wij zijn gevraagd om een stand te plaatsen op het kennisplein om de bezoekers te helpen met vragen die zij hebben rondom kriebels en zomereczeem. Hoe tof is dat?

De Paardenkamp Soest

Wie kent het niet? Bij Stichting De Paardenkamp in Soest genieten 120 paarden en pony’s van 20 jaar en ouder van hun pensioen. De stichting bestaat al sinds 1962 en inmiddels hebben meer dan 700 dieren bij ons een welverdiende oude dag doorgebracht. Allemaal dankzij de steun van donateurs! 
Naast de verzorging van onze eigen paarden en pony’s, delen we de kennis die we in al die jaren hebben opgedaan graag én is De Paardenkamp een leuke bestemming voor een dagje uit.

Kom vooral eens bij ons op bezoek en maak kennis met onze bewoners!

De Dag van het Oudere Paard

Hoe beter het welzijn van jouw paard is geregeld, hoe groter de kans dat hij langer gezond en fit blijft. Maar wat komt daar eigenlijk bij kijken? Voor de tiende keer organiseert De Paardenkamp in Soest de Dag van het Oudere Paard die, anders dan de naam misschien doet vermoeden, óók heel interessant is als je paard nog niet oud is.

Tal van experts zoals dierenartsen van de Universiteit Utrecht, de eigen dierenartsen, tandarts en hoefsmid van De Paardenkamp, Femke Dölle, Annemarie van der Toorn en andere deskundigen geven korte lezingen. Achterop het terrein wordt een kennisplein ingericht, waar workshops gevolgd kunnen worden en leuke of praktische producten verkrijgbaar zijn. We toveren daarvoor onze stallen en andere ruimtes om in mini-collegezalen. Altijd al een bezoek willen brengen aan onze oudere bewoners op het Paddock Paradise? Ga mee met een rondleiding.

Tussen de middag verzorgt Jolanda Adelaar een demonstratie met haar paard Jai.

Dag van het Oudere Paard begint om 9.30 en duurt tot 17.00 uur.
Wil je meer informatie over het programma of kaarten bestellen? Ga dan naar www.dagvanhetouderepaard.nl

Ook leuk als uitje met stalgenoten, je rijvereniging of vrienden van de manege.

Kennisplein

Zaterdag 21 juni wordt er ook een kennisplein ingericht, waar leuke of praktische producten verkrijgbaar zijn. Maar het zijn niet zomaar kraampjes. Alle standhouders doen iets extra’s, in de vorm van een actie, een mini workshop, een prijsvraag of een quiz. Je kunt met standhouders in gesprek over alles wat jij wilt weten over de optimale verzorging van paarden. Denk bijvoorbeeld aan advies over welk supplement het beste werkt bij paarden met zomereczeem. Want dat gaan wij allemaal uitleggen in onze stand.

De hele dag is Roel Boersma van Doderm aanwezig om alle vragen te beantwoorden over Doderm. Yvonne van Dijk en Sanne van Baak leggen alles uit over het Zomereczeem Advies Traject

Super leuke aanbiedingen

Denk aan de Happy Skin Buzz off Spray die per 2 en per 5 liter voordeliger is. 

En het Botanica Zomer Pakket ligt in de kraam, en de Mesh Superior Deal ligt er natuurlijk ook. Een zeer fijn mazige deken, met buik- en halsbescherming, ideaal voor de warme dagen. Wij adviseren tijdens hete dagen met de Happy Skin Huidspray de paarden in te sprayen om de knutten op afstand te houden. In de avond, vaak is het nog lang erg warm, deze deken op te leggen ipv een zware eczeemdeken. 

Wij brengen alleen producten mee die betrekking hebben op zomereczeem / huidproblemen bij paarden. Wil je graag die ene deken even zien, of dat ene product even ruiken? Mail dan naar [email protected] en we brengen het geheel vrijblijvend voor je mee. 

Tot 21 juni!

Team Atorka

 

PS; Kun je niet wachten tot 21 juni, heeft je paard veel jeuk en zit je met veel vragen? Meld je aan voor Zomereczeem Advies Traject, er staan zo’n 50 – 60 mensen klaar om je te helpen/ te adviseren en te steunen. Jeuk bij je paard is echt niet leuk, daarom zijn wij het ZAT traject gestart. 

Zomereczeem Advies Traject
Zomereczeem Advies Traject
Doderm Hydro RepairGel Horse
RepairGel voor paarden
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereczeem
Wat helpt tegen stress bij paarden
Algemeen, Paard
Wat helpt tegen stress bij paarden

Wat helpt tegen stress bij paarden

Oorzaken van stress; de meest bekende is vuurwerk stress. Maar ook stress als we op  wedstrijd gaan met ons paard, dan gaan we uit onze comfortzone. Niet alleen uit je eigen comfortzone maar ook uit de comfortzone van je paard. Vreemd terrein, vreemde geluiden, andere paarden en je wilt ook nog goed presteren… Soms begint de ellende al in de trailer. Welke invloed heeft stress op je paard? 

Simpele veranderingen van voer en weeromstandigheden kunnen ook zorgen voor stress. Of de hoefsmid komt, ook die kan zorgen voor stress. 

Merries hebben dan ook nog eens flinke invloeden van hormonen tijdens hun hengstigheid. Dit kan het gedrag, de prestaties maar ook haar welzijn (negatief) beïnvloeden.

En wist je dat te weinig ruwvoer ook een reden is om stress te veroorzaken bij je paard. Dit noemen we dan chronische stress. Maar ook weinig contact met andere paarden en te kleine huisvesting kunnen de oorzaak zijn voor deze vorm van stress. 

Gevolgen van stress bij je paard

Stress kan vervelende gevolgen hebben voor paarden. Deze gevolgen zijn onder te verdelen in twee categorieën: mentale en fysieke gevolgen. Mentale gevolgen hebben voornamelijk invloed op het vertrouwen van het paard. En dat vertrouwen heb je juist zo hard nodig, zeker als je op een wedstrijd bent. 

Daarnaast heeft stress invloed op het urinezuur gehalte in het bloed. Een te hoog urinezuurgehalte kan gaan kristalliseren en gevolgen hebben op de gewrichten van een paard. Daarnaast kan stress voor een verminderde weerstand zorgen. Zo vertelde het team van HELTIE ons. 

Chronische stress veroorzaakt door te weinig ruwvoer kan de oorzaak worden voor maagproblemen. 

Hoe herken je stress bij een paard

  • Het paard heeft een gespannen lichaam / verhoogde hartslag
  • Staat te briezen en soms ook te snuiven  / oogwit is zichtbaar
  • Maakt schrikbewegingen of zijwaartse sprongen
  • Trillen, verkrampte spieren / kort lopen
  • Tandenknarsen 
  • Maagproblemen
  • En zo zijn er tal van andere (on) zichtbare reacties op de stress van het moment.

Herken je dit? 

Ruwvoer probleem is eenvoudig op te lossen, hoeveel krijgt je paard? En is dit voldoende, krijgt je paard dit verdeeld over de hele dag? Of zitten er erg lange pauzes tussen de voer giften. Die zijn op te vangen door je ruwvoer in een slowfeeder te geven.

Ben je op wedstrijd en je paard schrikt, of is gespannen? Is jouw paard niet zo’n koele kikker, misschien is de Natural’Relax iets voor jouw paard. Een simpel product waardoor je paard toch net iets rustiger blijft tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld. En vrij van doping, ook belangrijk.

Is het stress vanwege vuurwerk, overweeg dan het FIR-Tech masker naast de Natural Relax. Hierover later meer. 

We laten hiermee zien dat er op een natuurlijke manier al e.e.a. op te lossen is. 

Natural’Relax

Via de Horsup Company ontdekken wij de producten Natural’Relax en Natural’Relax FLASH. Beide supplementen zijn op basis van specifieke plantextracten, tryptofaan en magnesium om paarden te helpen beter om te gaan met (innerlijke) onrust. Met als doel dat paarden evenwichtiger zijn in spannende situaties én op wedstrijden dus.

Het Natural Relax supplement adviseren wij in de aanloop tot een wedstrijd dagelijks te geven. Voor een optimaal effect continu blijven geven. Of in ieder geval voor een duur van 15 dagen. Het product is gecertificeerd dopingvrij (Snap test).
 
De Natural FLASH pasta is speciaal ontwikkeld om nog extra ondersteuning te bieden tijdens de spannende gebeurtenis. Het is een pasta met een hoge concentratie van de bovengenoemde bestanddelen. Dit is wellicht handig om achter de hand te hebben tijdens oud en nieuw bijvoorbeeld. 

askHELTIE

Daar wij ook producten van HELTIE op de plank hebben staan, hebben wij ook hen om advies gevraagd. Marjolijn schreef een blog met 9 tips voor een stress vrije jaarwisseling. 

Paarden zijn vluchtdieren, die van nature liever eerst gaan rennen voordat ze kijken wat er aan de hand is. Ben je benieuwd naar haar tips, dan deze link openen.

FIR-Tech masker tijdens oud en nieuw

Ieder jaar zien we mooie ervaringen met het FIR-Tech masker. Wij kregen via Claire Verheijen al een aantal keer positieve reacties op deze kap. Paarden die normaal met veel stress van de trailer komen, waren duidelijk een stuk relaxter door het FIR-Tech masker. Het FIR-Tech materiaal weerkaast de lichaamswarmte en daardoor ontstaat er ontspanning en rust.

Janita Heuving heeft tijdens oud en nieuw deze hoofdkap uitgebreid getest. Haar IJslanders staan in een gebied waar met carbid wordt geschoten, naast een enorme hoeveelheid vuurwerk. De kap werd eerst iets vermaakt, daar de hoofdkap net iets aan de ruime kant was. Zij schreef: “Ongelooflijk maar waar. Tot op heden (kort voor middernacht) staan de paarden er redelijk rustig bij! Trúr (leider) heeft het masker sinds twee uur om. Ze eten nu zelfs hooi! Ik heb nu wel ze een kalmerende gel (oraal) gegeven. Voor de ergste tijd die er nog aan moet komen. Voor nu ben ik ongelooflijk blij dat het nu zo loopt.”

Uiteraard spraken wij haar na Oud  & Nieuw nog, want we wilden heel graag weten hoe het was gegaan. “Ja! Het ging super! Op een gegeven moment werd het vuurwerk wel te veel voor ze. Maar de onrust is niet te vergelijken met voorgaande jaren. Het masker is echt een aanrader, maar geen totaal oplossing. Maar als onderdeel écht een aanvulling!”

Wat helpt tegen stress bij paarden

Wij hopen dat je iets gehad hebt aan deze blog over stress bij paarden. Eerst ga je op zoek naar de oorzaak? Ruwvoer het probleem? Die is vaak makkelijk op te lossen. En de basis voor alle stress bij je paard. Daarna kan je aan de slag met de Relax bijvoorbeeld. Heb je toch nog vragen? Mail dan naar de [email protected] of bel 038446168. Zoals altijd helpen wij je graag.

Team Atorka

Horsup Natural Relax FLASH
HELTIE Stress
Catago FIR-Tech Masker

Aanvulling van de dierenarts wanneer stress door vuurwerk ontstaat

De jaarwisseling gaat gepaard met een hoop knallen, al dan niet al weken van tevoren. Het ene paard is bijna letterlijk bomproof, de ander staat te trillen als een rietje. Hieronder geven we een aantal tips om uw paard zo goed mogelijk de jaarwisseling door te helpen.

  • Laat lampen aan, doordat er meer licht is vallen flitsen minder op

  • Zet de radio aan, zo valt omgevingsgeluid minder op.

  • Zorg voor voldoende afleiding, ook laat op de avond. Vul eventueel hooinetten om voertijden uit te breiden.

  • Train vroeg in de ochtend of plan een rustdag in, maar probeer werken met je paard te vermijden tijdens de knallen.

  • Voor paarden die langere tijd stress ervaren kan een supplement helpen. Het is wel belangrijk minimaal twee weken voor de jaarwisseling te starten.

  • Voor paarden die tijdens de jaarwisseling ernstige stress hebben, kan overwogen worden om sedatiepasta te gebruiken. Gebruik uitsluitend middelen met Domidine (bijv. Domosedan). Gebruik NOOIT middelen met Acepromazine (Relaquine of Tranquigel). Deze middelen zorgen er alleen voor dat het lichaam minder kan bewegen, maar verandert niets aan de input die paarden ervaren.

  • Aldus de dierenartsen uit Benschop / Oudewater.
Vliegenkap
Paard
Vliegen dazen en andere vliegende ergernissen van je paard.

Vliegen dazen en andere vliegende ergernissen van je paard.

Elk jaar zien we het weer gebeuren: onze paarden worden gek van die vervelende vliegen, dazen en ander gespuis. In de lente en zomer zijn ze overal – in de wei, op stal, rond de ogen, neus en mond, op de benen, en zelfs onder de staart.

Gelukkig heeft Atorka een uitgebreid assortiment en diverse tips om jouw paard te beschermen tegen deze kleine plaaggeesten. 

  • Het weiland uitmesten. Door het weiland dagelijks (liefst zelfs meerdere keren per dag) uit te mesten trek je minder vliegen naar het land. De vliegen zitten namelijk graag met tientallen tegelijk op een bult mest en blijven daar rondom zwerven. Hoe meer mest je laat liggen op het land, hoe meer vliegen je aantrekt. Houd het weiland dus schoon door deze met grote regelmaat uit te mesten. En een ander voordeel: je hebt gelijk een workout!

  • Vermijd stilstaand water. Ook stilstaand water trekt vliegen aan, maar ook muggen. Zorg daarom dat de waterbakken van jouw paard regelmatig ververst en schoon gemaakt worden. Voorkom ook dat er rondom het weiland plekken/bakken staan met stilstaand water. Graaf bijvoorbeeld geultjes in de paddock bij een grote plas regenwater om het sneller af te voeren.

  • Plant planten tegen vliegen. Er is een natuurlijke oplossing tegen vliegen, of ten minste, om ze een beetje op afstand te houden. Vliegen houden niet van lavendel en citroenmelisse. Door deze rondom het weiland te planten creëer je plekken waar vliegen minder graag komen. Bijkomend voordeel is dat je de bijen, hommels en vlinders helpt.

  • Maak gebruik van vliegendekens en maskers. Deze helpt deels om vliegen op afstand te houden, maar zorgt er vooral voor dat jouw paard niet helemaal gek wordt van de vliegen. Vooral donkere/zwarte paarden zijn geliefd bij vliegen, door deze een lichte vliegendeken en masker op te doen zullen vliegen minder naar deze paarden toe trekken.

Vliegendekens of eczeemdekens

Heeft jouw paard heel veel last van vliegen? Dan is een vliegendeken een goede optie. Maar heeft je paard last van zomereczeem / zomerkriebels ? Dan kan een eczeemdeken een effectievere oplossing zijn. Onze eczeemdekens bedekken een groot deel van het lichaam, waardoor insecten weinig kans krijgen. Nog beter is om gelijk eens te kijken of er niet meer te doen is. Een deken is een optie, maar we zien met de Happy Belly Solid of met de Natural Digest de paarden ook opknappen. Bianca Rozendaal stuurde ons haar verhaal, lees je mee?

En Marjan is deelnemer geworden van ons Zomereczeem Advies Traject, zij kreeg hulp van Tessa Peters. Paarden gaan niet meer in de wei en geen groente/fruit vanwege de pectine. Ze staan nu twee weken op dit dieet en nu al resultaat. Ik hoop dat dit zo doorgaat. Alle plekken zijn dicht en steeds minder kriebel en geschuur! Echt afkloppen 💫. Dus misschien is het ook voor jouw paard zinvol om je voor ons ZAT traject aan te melden. 

Bekijk ons assortiment eczeemdekens hier: Eczeemdekens bij Atorka

Vliegensprays voor snelle bescherming

Vliegensprays bieden een snelle oplossing, ideaal voor een buitenrit of als je paard een paar uur in de wei staat. Wij hebben klein maar doeltreffend assortiment vliegensprays, zoals de Botanica Fly Spray. Alle vliegensprays in de winkel zijn zorgvuldig gekozen en veilig in gebruik. Bij ons vind je geen schadelijke stoffen in de sprays.

Let altijd op met de ogen, een vliegenspray adviseren op de kaken aan te brengen ipv boven de ogen van je paard. 

Meer opties vind je hier: Vliegensprays bij Atorka

Vliegendeken

Naast gewone vliegendekens zijn er ook speciale uitrij vliegendekens, perfect voor een bosrit. Lichtgewicht vliegendekens zijn ideaal voor de zomer, en vergeet onze dekens met zebrapatroon niet – wetenschappelijk bewezen effectief tegen vliegen!

Vliegen zijn dol op de ogen van je paard, vooral als ze ontstoken zijn. Een vliegenkap biedt uitstekende bescherming en voorkomt een vicieuze cirkel van irritatie en ontsteking.

Combinatie

Je kunt natuurlijk ook verschillende middelen combineren. Gebruik bijvoorbeeld de een vliegenspray én een zebra vliegen uitrijdeken voor een goed voorbereide rit. Of kies voor een vliegendeken met hals en een van onze vliegenkappen.

Advies nodig?

Kom je maar niet af van die vliegen, dazen en andere vliegende ergernissen van je paard? Wij helpen je graag met persoonlijk advies. Bel ons op 0348 446168 voor al je vragen!

 

Bronnen:

askHELTIE | tips tegen vliegen, geraadpleegd op 1 juni 2025. https://askheltie.com/nl

Bit | De ideale vliegendeken. (2019, 6 juni). Geraadpleegd op 31 mei 2020, van https://www.bitmagazine.nl/nieuwsvan/de-ideale-vliegendeken/

Ensink, J. M. (z.d.). Waarom zitten bij paarden altijd vliegen bij de ogen? Geraadpleegd op 31 mei 2020, van https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/dieren-en-planten/waarom-zitten-bij-paarden-altijd-vliegen-bij-de-ogen

Hoe kom jij er van af? Vliegen, dazen en ander gespuis bij je paard.
Huidverzorging bij jeuk en zomerkriebels
Paard, Zomereczeem kennisbank
Huidverzorging bij jeuk en zomerkriebels

Huidverzorging bij jeuk en zomerkriebels 

Bij Atorka weten we dat een gezonde huid essentieel is voor het welzijn van je paard, zeker wanneer de zomerkriebels beginnen. We krijgen vaak de vraag: “Welk product is nu het beste voor mijn paard?” Begrijpelijk, want het aanbod is enorm!

De basis: Een goede darmgezondheid

Net als bij mensen, begint alles met een goede basis. Een gezonde darmflora is cruciaal voor de algehele weerstand van je paard. Een lage weerstand kan leiden tot allerlei problemen, waaronder huidirritaties. Hierover hebben we eerder al blogs geschreven, neem gerust een kijkje op onze website! Maar ook The Horsup Company schreef een mooie blog over het immuunsysteem van ons paard. Uiteraard delen wij deze kennis.

Kiezen met verstand: Natuurlijke ingrediënten voorop

Bij het kiezen van huidverzorgingsproducten kijken wij altijd kritisch naar de ingrediënten. Zijn ze natuurlijk, veilig en effectief? Bij Atorka vind je enkel producten die we zorgvuldig hebben geselecteerd.

Onze Topfavorieten:

  • Happy Skin Huidspray & Huidgel van Greenvalley: Al jarenlang favoriet bij onze klanten! Een betrouwbare keuze samen met de Buzz Off en de nieuwste Huidlotion.
  • Doderm: Een fantastisch product voor wondjes op de oren, kaken en buiknaad. De positieve reacties van onze klanten spreken voor zich!
  • Anti-Itch van Botanica: Een product met een mooi verhaal! Op verzoek van een klant ontdekt en nu is het merk Botanica niet meer weg te denken uit ons assortiment.
  • PUUR SME Lotion & Bundel: Veelgevraagd en effectief!
  • The Horsup Company: Zij hebben prachtige producten op basis van kruiden, een fijne samenwerking waar we trots op zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Natural Digest en de Natural Itch van dit merk. 

En dit is nog maar een greep uit ons assortiment! We helpen je graag persoonlijk verder.

Persoonlijk advies nodig?

Weet je niet zeker welk product het beste is voor de huidverzorging van jouw paard met jeuk en zomerkriebels? Aarzel dan niet om ons te bellen! We geven je graag advies op maat.

Of doe mee met ons Zomereczeem Advies Traject!

Wil je nog meer kennis opdoen en ervaringen delen met andere paardeneigenaren? Meld je dan aan voor ons Zomereczeem Advies Traject (ZAT). Wekelijkse informatie, online meetings, en een actieve WhatsApp-groep waar we elkaar helpen. Ons team van deskundigen is ook aanwezig om vragen te beantwoorden.

Bij Atorka gaan we voor blije paarden met een gezonde huid!

PUUR Skin Lotion
Huid lotion van PUUR
Dodem
Doderm Hydro RepairGel
Huidverzorging bij jeuk en zomerkriebels
Natural Itch van the Horsup Company
Botanica
Botanica Anti-Itch cream
Signalen van een verminderde weerstand bij je paard
Paard
Signalen van een verminderde weerstand bij je paard

Signalen van een verminderde weerstand bij je paard 

We benadrukken vaak het belang van een goede weerstand en algemeen welzijn voor paarden. Dit kan een rol spelen bij het voorkomen van verschillende uitdagingen zoals huidirritaties, zomereczeem, mok en schimmels. 

Het kan soms lastig zijn om een verminderde weerstand bij je paard te herkennen. Tijdens gesprekken met eigenaren van paarden met huidproblemen of zomereczeem, merken we dat deze signalen niet altijd duidelijk te herkennen zijn.

Wanneer we vragen of een paard goed de winter is doorgekomen, is het antwoord vaak positief. Echter, bij doorvragen blijkt soms dat het paard toch een schimmeltje had, wat mok, of af en toe hoestte. Dit kunnen aanwijzingen zijn dat de weerstand wellicht niet optimaal was. 

Ook het langzaam of moeizaam door de verharing komen, een doffe vacht en verminderde energie kunnen signalen zijn. Je paard is misschien niet direct ziek, maar voelt zich mogelijk niet helemaal fit.

Een langdurige verminderde weerstand kan ervoor zorgen dat een paard vatbaarder is voor virussen, schimmels en andere aandoeningen. Ook bij aandoeningen zoals zomereczeem, hoefbevangenheid, EORTH en insulineresistentie speelt de weerstand een rol.

Het is belangrijk om deze signalen te herkennen en actie te ondernemen. Kijk kritisch naar het rantsoen van je paard. Bevat het veel suikers, zetmeel, soja of granen? Overweeg dan een aanpassing naar een meer passend dieet. Een goede darmgezondheid is een belangrijke basis voor de algehele gezondheid van je paard. Is de mest van je paard goed te noemen, dan is dit geen zekerheid voor een goede darmgezondheid.

Al jaren adviseren we over het belang van een passend rantsoen. Met de komst van het supplement Happy Belly Solid zien we steeds vaker positieve veranderingen bij paarden met huidproblemen. Het vermoeden dat de verminderde darmwerking hier een rol in speelt, wordt hierdoor bevestigd. Meer informatie over Happy Belly vind je hier: de link naar deze blog.

Ruwvoer in een Hayplay Bag kan het eetgedrag van je paard positief beïnvloeden. Hierdoor doet het paard langer met het ruwvoer en is ruwvoer gedurende de dag beschikbaar. Ok diit kan een bijdrage leveren aan de gezondheid van je paard. Er zijn verschillende modellen, je vindt de opties hier: Hayplay Bags.

Wat kun je doen om een goede weerstand te ondersteunen?

Tessa Peters van Horse & Feel is één van onze deskundigen in het Zomereczeem Advies Traject. Een passend rantsoen met voldoende kwalitatief ruwvoer is belangrijk. Om te bepalen of een rantsoen echt geschikt is, is verdieping in paardenvoeding en supplementen aan te raden.

We zijn blij dat Tessa deel uitmaakt van ons team van deskundigen. Met haar achtergrond als Ingenieur Food Technology aan Wageningen University & Research Centre, kan zij objectief advies geven.

Wil je meer inzicht krijgen in paardenvoeding, bezoek dan haar website of volg een van haar cursussen.

Zomereczeem Advies Traject

Heeft je paard huidproblemen? Bekijk dan eens ons ZAT traject. Wij én ons team van deskundigen delen graag onze kennis en ervaring.

Binnenkort we een online meeting met Yvonne van Dijk als gastspreker. Zij vertelt over ons traject en wat je kunt verwachten. Mogelijk is Tessa ook aanwezig om vragen over voeding te beantwoorden.

Op de Dag van het Oudere Paard, 21 juni in Soest, zijn we ook aanwezig voor informatie. Kom gerust langs met je vragen.

Heb je vragen?

Hopelijk is het iets duidelijker hoe je signalen van een verminderde weerstand kunt herkennen. Mok, hoesten, huidproblemen of ander gedrag kunnen allemaal subtiele aanwijzingen zijn.

Heb je vragen? Mail dan naar [email protected] of bel 0348446168. We helpen je graag!

Enkele bedrijven waar we graag mee samenwerken…

Het verhaal achter Happy Belly Solid
Paard, Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Het verhaal achter Happy Belly Solid

Het verhaal achter Happy Belly Solid

We krijgen vaak de vraag, wat maakt de Happy Belly Solid toch zo bijzonder? Waarom zie ik verbetering bij mijn paard door de Belly? Want net als Jantine en Bianca zijn er meerdere paarden die minder jeuk hebben, een betere vacht hebben sinds de inzet van de Belly. Uiteraard gaat hier een lange weg aan vooraf, wat eten de paarden, hoe staan de paarden, wat voor soort insectenspray wordt er gebruikt. Allemaal factoren die belangrijk zijn te weten als je een paard hebt met jeuk. En zo zijn er veel meer factoren die invloed hebben op het krijgen van jeuk / zomereczeem. Onlangs nog volgden wij een online meeting van Anne Lem, wat een geweldige leerzame meeting was dit. Wil je deze terug zien? Meld je dan aan voor de meeting, dan ontvang je van ons de link van de opname. 

De oplossing is niet Belly voeren en de jeuk is weg. Dat is te kort door de bocht, maar dat het verbetering kan geven, dat lees je in de blogs die wij met regelmaat plaatsen. 

Wat doet Happy Belly Solid

Happy Belly Solid ondersteunt een goede gezondheid, beginnend in de darmen. Een gezonde darm kan bijdragen aan een gezonde huid. 

Boterzuur, ook bekend als butyraat, is een korte-keten-vetzuur. Het wordt geproduceerd door bacteriën in de dikke darm tijdens de fermentatie van voedingsvezels. Het is een lichaamseigen stof die paarden zelf produceren, maar soms in onvoldoende mate. Happy Belly kan de boterzuur-producerende bacteriën stimuleren.

De darmbiota speelt een belangrijke rol bij de darmgezondheid, waaronder een gezonde darmwand en een evenwichtige darmflora (darmbiota) met een goede balans tussen gewenste en ongewenste bacteriën.

Onderzoek suggereert een verband tussen de gezondheid van de darm en de conditie van de huid. Boterzuur kan het lichaam aanzetten tot het verminderen van bepaalde processen. Een gezond darmmicrobioom kan ook bijdragen aan het verminderen van bepaalde processen. Een groot deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Een evenwichtig darmmicrobioom in combinatie met een sterke darmwand kan bijdragen aan een evenwichtige immuunrespons.

De darmwand is een energiebron voor de darmcellen en darmvilli. Het kan zorgen voor langere darmvilli, wat de absorptie van voedingsstoffen kan bevorderen. Het kan de afdichting tussen de darmcellen versterken en zo bijdragen aan een goede darmbarrière. Het kan de mucuslaag in de darm versterken en bescherming bieden aan de darmwand.

Door de relatie tussen de darm en de huid kan er een effect ontstaan op de huidbarrière. Het kan een effect hebben op de haarfollikels, wat kan bijdragen aan een betere vachtwisseling en haargroei.

Onderzoek Happy Belly Solid 

Happy Belly is een product van Greenvalley Health Products in Wagening. Daar is veel onderzoek gedaan naar dit product. Recent hebben zij gesproken met Prof. D. Ducatelle van de Rijks Universiteit in Gent. Er is jarenlang onderzoek met zijn vakgroep gedaan. Al in 1998, vanaf het moment dat  Luc Goethals en Greenvalley samen het boterzuur (eigen productie) op de markt hebben gebracht in de diervoeding. Het doel was voeder – antibiotica vervangen, daar was veel onderzoek voor nodig en maar dit is gelukt.

Koliek en butyraat

Ducatelle heeft in een recent onderzoek gezien dat darmverzuring de grootste reden is van koliek bij paarden!

Darmverzuring wordt veroorzaakt door teveel melkzuur in de darm, dit komt door teveel krachtvoer, maar ook door allerlei probiotica bacterien die melkzuur produceren. Interessant is dat de Belly dit vermindert en de verhouding tussen de verschillende vluchtige vetzuren weer in balans brengt en daardoor de verzuring tegen gaat en koliek vermindert. Meer over dit onderzoek volgt later dit jaar. 

Zomereczeem Advies Traject

Sinds begin 2025 bestaat het zomereczeem advies traject, hier delen we kennis en ervaringen. De groep deelnemers groeit iedere week, want met kennis begint de oplossing van de jeuk. Leren wat de triggers zijn, wat kun je beter niet doen en wat is een goed idee? Dan vertellen wij samen met een groot aantal deskundigen, wekelijks en soms zelfs dagelijk. Wil je meer weten over dit traject? Dan verwijzen we je naar deze pagina. En heb je vragen, bel dan met het Atorka team

Bron:

Een deel van deze blog is afkomstig van Greenvalley Healt Products. Heb je een vrag over de technische details in deze blog, mail dan naar [email protected] en wij zullen in overleg met hen je vraag beantwoorden.

Het verhaal achter Happy Belly Solid

Heb je nog vragen n.a.v. deze blog, of wil je weten of het iets voor je paard kan betekenen? Of gebruik je de Belly al een poosje en heb je toch nog vragen? Het Atorka Team heeft zo’n 25 jaar ervaring met zomereczeem, wij helpen graag. Ieder paard dat minder last heeft van jeuk, is winst in onze optiek. De weg is lang, maar ieder stapje is er één. 

Heb jij een paard met zomerkriebels
Paard, Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Heb jij een paard met zomerkriebels

Heb jij een paard met zomerkriebels

Zomereczeem, jeuk of andere huidproblemen? We weten hoeveel frustratie dat kan geven – voor je paard én voor jou. Daarom delen we bij Atorka Ruitersport graag onze kennis én de ervaringen van andere paardenliefhebbers.

Tijdens ons adviestraject ontdek je wat mogelijk een rol speelt bij huidproblemen: denk aan omgevingsfactoren, voeding en verzorging.

Vermoed je dat je paard zomereczeem aan het ontwikkelen is of twijfel je nog? Ga dan eerst eens aan de slag met de verbetering van het immuunsysteem van je paard. 

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Bijvoorbeeld door het rantsoen van je paard eens goed onder de loep te nemen. Wat voer jij of wat voert de pensionstalhouder? En wat is de kwaliteit van het ruwvoer? Is er stress in de leefomgeving van je paard? En zijn dit punten die je kan verbeteren? 

Verbeteren immunsysteem

Misschien zijn alle punten die we hiervoor noemden wel in orde. Maar toch blijf je twijfelen, je paard heeft wat jeuk, komt slecht door zijn haren. Heeft van de winter last van mok gehad. Allemaal triggers die aangeven dat het immuunsysteem beter kan. 

Hoe ga je dan aan de slag? Een vraag die vaak gesteld wordt tijdens de advies gesprekken die wij voeren met de deelnemers van het Zomereczeem Advies Traject. 

Het inzetten van de Natural Digest samen met de Natural Immune is een goede optie. Met de Natural Digest ga je de maag/darm gezondheid verbeteren en de Natural Immune ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand van jouw paard.

Een goede darmgezondheid is ontzettend belangrijk. Een goede darmflora zorgt voor een optimaal evenwicht in de darm zelf om zo efficiënt mogelijk oa. vezels af te breken. Wanneer hier een onbalans in ontstaat, bijvoorbeeld door stress of het veranderen van voer, wordt er vaak gelijk een verandering gezien in de mest. En de paarden voelen zich dan ook minder prettig. Denk maar aan jezelf, heb je buikpijn dan voel je je toch minder prettig. 

Daarnaast bevat de darm een belangrijk deel van het immuunsysteem. Dat is ook heel logisch aangezien de darm in contact staat met allerlei stoffen van buitenaf. Een goede darmgezondheid gaat dus hand in hand met een goed immuunsysteem. Het een ondersteunt het ander.

Hoe dan de jeuk behandelen

De Natural Itch is een verzorgende en kalmerende lotion. Ook dit product is uiteraard een 100% natuurlijk en uniek product. We adviseren het voor de verzorging van de  manen, staart en vacht. Het werkt rustgevend voor de gevoelige huid en bij schrale plekken.

Lees goed de etiketten bij het inzetten van verzorgende producten. Niet altijd is een samenstelling echt handig voor je paard. Daarom kiezen wij o.a. voor de producten van The Horsup Company

Wil jij je paard graag wassen, denk dan aan de Natural Wash. En gebruik de Natural Star voor de staart en manen, wederom een fijn product op natuurlijke basis. We hebben er een leuk pakket van gemaakt, Natural Pakket Glossy. 

Toch zomereczeem

Heb je geen twijfels meer, heeft je paard echt zomereczeem? Wat kan je dan doen? Daarvoor hebben wij het Zomereczeem Advies Traject ontwikkeld. Je kan je aanmelden via onze site, via de mail en de app groep delen we regelmatig kennis en ervaringen. Dit doen wij samen met een groep deskundigen. Ben je benieuwd of het traject ook iets voor jouw kan zijn, hier lees je er alles over

Samen zijn we sterker, ook in het onder controle krijgen van deze lastige aandoening. Garantie kunnen we niet geven, ieder paard vertelt zijn eigen verhaal. Maar met onze kennis en ervaring ga je werken aan een betere basis voor je paard. Wat voor resultaat dat heeft, dat gaat je paard je laten zien. 

Heb je vragen over deze blog? Mail dan naar [email protected] of bel 0348446168

Ons team helpt je graag!

Horsup Pakket Boost
Met Horsup Pakket Boost geef jij je paard een echte boost!
Horsup Pakket Glossy
Horsup Pakket Glossy om te shinen met je paard of pony
Dodem
Paard, Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Doderm reviews

Doderm reviews

We horen regelmatig goede verhalen over dit product, maar nu ontvingen wij ook een review in de mailbox. 

Voor & Na met Doderm

Dit is het verhaal van Kate. In december onderging ze een zware buikoperatie. Tijdens het genezingsproces ontstond een lichte infectie en overmatige wildgroei van weefsel.
Haar eigenaar begon twee keer per dag Doderm Hydro RepairGel aan te brengen en het resultaat spreekt voor zich.
De voor-en-na foto’s laten zien hoe krachtig zachte, microbioom vriendelijke huidverzorging kan zijn. Doderm ondersteunt het natuurlijke herstelproces van de huid — zonder antibiotica, maar met de hulp van polyklonale antilichamen en andere natuurlijke ingrediënten.
We zijn altijd blij om te zien hoe onze producten een verschil maken in het leven van dieren en hun eigenaren.
 
Marjan schreef in de Zomereczeem App groep; “Tot nu toe het beste product voor wondherstel, echt fijn!” 
Maar ook Nel, deelnemer ZAT traject schreef: “Doderm werkt goed voor de wondjes, nooit eerder zo’n fijn product gehad”. 
 
Doderm reviews we ontvangen ze graag! Deel jij ook je ervaring met ons? Laat het weten via [email protected]
Doderm reviews

Wat is Doderm precies?

Doderm Hydro RepairGel Horse is een verzorgende gel voor de huid met 100% natuurlijke ingrediënten.

De hydrogel is ontwikkeld voor de verzorging van de geïrriteerde huid bij paarden, met bijvoorbeeld door mok of zomereczeem. Maar de hydrogel kan ook worden gebruikt bij de wondverzorging van kleine oppervlakkige schaafwondjes.
Als laatste is het ook geschikt als “anti-flare-up” verzorging om het opnieuw ontsteken van een chronisch geïrriteerde huid onder controle te houden. 

Kenmerken:

  • 100% natuurlijke ingredienten
  • Zonder synthetische conserveringsmiddelen.
  • Voorzien van een lichte lavendelgeur.
  • Gemakkelijk aan te brengen.
  • Ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen
  • Uitgebreid getest
  • Dopingvrij en veilig voor drachtige merries

Doderm Hydro RepairGel kan worden gebruikt als een natuurlijk alternatief voor cortisonen of antibiotica.
Het is ook geschikt als nazorg na een intensieve behandeling van de huid met andere middelen om de huid weer te stabiliseren.

De hydrogel heeft een pH-waarde die is aangepast aan de huid van het paard.
Het is gemakkelijk aan te brengen op de vacht en dringt dankzij de consistentie door in de huid waar het snel wordt opgenomen.

Doderm Hydro RepairGel Horse is dopingvrij en veilig voor drachtige merries.

Heb je vragen over Doderm? Mail dan naar [email protected] 

Wie zijn de mensen achter Doderm

Er zijn zoveel middelen op de markt, we selecteren zorgvuldig ons aanbod voordat we ze opnemen in de winkel. Zo ook de producten van het merk Doderm. Wie zijn de mensen achter Doderm, wat is hun verhaal. Ook dat delen wij, transparantie is belangrijk als je op zoek bent naar een oplossing voor huid- en wondproblemen bij je paard. 

Bij Doderm streven ze naar een evenwichtig ecosysteem. Dit zorgt voor een gezondere wereld voor dieren, de natuur en toekomstige generaties. De aanpak is gebaseerd op het gebruik van circulaire grondstoffen. 

Doderm en ZAT traject

Doderm is één van de bedrijven die ons Zomereczeem Advies Traject ondersteunt. Meld je aan en ontvang veel kennis en kunde om je paard met zomereczeem te helpen. 

ZAT staat voor Zomereczeem Advies Traject!

Hoe werkt Doderm

Doderm werkt onder andere met antilichamen uit koemelk. Dit naast de andere ingrediënten maakt Doderm uniek in haar werking. De antilichamen binden de toxinen die bacteriën uitscheiden. Daardoor kunnen deze toxinen de huid niet meer beschadigen. Waardoor een eventuele ontsteking tegen gegaan kan worden. Alles bij Doderm is op basis van 10 jaar wetenschappelijk onderzoek bij mensen en dieren. 

maagzweren bij IJslandse paarden
Paard
Maagzweren bij IJslandse paarden

Maagzweren bij IJslandse paarden

We horen en lezen er steeds meer over. Onlangs nog een artikelen in het IJP, het magazine voor leden van het NSIJP. Het stamboek voor IJslandse paarden. Daardoor vind je ook op social media ineens heel veel vragen. Maar er is ook een maagzweren bij paarden op Facebook, wat een leed kom je daar tegen. De kop van deze blog hoort eigenlijk maagzweren bij paarden te zijn, maar door ons bezoek aan Lara ter Mors werden we geraakt. En daar stonden vooral IJslandse paarden.

Super blij zijn we met het feit dat we het artikel uit IJP hier mogen delen, dank je wel redactie en dank je wel Howard Law. 

Maagzweren modeverschijnsel

Zijn maagzweren een nieuw modeverschijnsel? Of een onderkend verschijnsel? Als veel factoren tot maagzweren kunnen leiden is het dan niet dweilen met de kraan open? Stel je IJslander vindt traileren niet fijn. En krijgt hierdoor maagzweren. Zou je dan nooit meer met hem de hort op kunnen?

En stel je komt er achter dat je paard een zweer heeft, maar je hebt nooit iets gemerkt. Is een maagzweer bij paarden dan minder vervelend dan bij mensen? En als een paard zomereczeem heeft, dan heeft hij veel jeuk / stress… betekent dit dan ook een grotere kans op een maagzweer? En zo zijn er nog heel veel meer vragen te bedenken. 
 

Preventie maagzweren

 
Op www.paardenarts.nl lezen wij een stuk over preventie / hoe voorkom je maagzweren bij je paard. Een klein aantal punten uit dit artikel:
  • Zorg dat je paard voldoende ruwvoer ter beschikking heeft
  • Geef meerdere keren per dag kleine hoeveelheden krachtvoer en zeker niet meer dan 2 kilo per keer
  • Zorg dat je paard de hele dag toegang heeft tot water
  • Zorg voor zo min mogelijk stress voor het paard
  • Aangepaste arbeid, zware en moeilijke arbeid kan voor een paard een grote stressfactor zijn

Dit is slechts een piepklein stukje, denkend aan de IJslandse paarden dan moet het wel goed gaan met hen toch? Wij waren een paar weken geleden bij Lara ter Mors, er waren daar eigenaren om hun IJslandse paard te laten scopen. Om te ontdekken of er een maagzweer was maar ook om te zien of na het gebruik van medicatie de maagzweer al over was of….

Helaas hadden vrijwel alle IJslanders een maagzweer kort of langdurig. Wij werden er erg door geraakt en zijn gaan informeren bij verschillende deskundigen uit ons netwerk. Eigenlijk zijn de voorwaarden om een maagzweer te voorkomen juist bij de IJslanders prima in orde, maar helaas lieten de scopiën van de paarden iets heel anders zien. 

Vrijwel alle paarden kregen medicatie, advies over rantsoen en voermanagement. Het liet ons niet los. 

Natuurlijke oplossingen, zijn die er ook?

Dat was vooral de vraag… want eindeloos medicatie geven dat kan toch ook niet goed zijn? 

The Horsup Company heeft een product genaamd de Natural Digest; een natuurlijk supplement ter ondersteuning van een goede maag- en darmfunctie. Dit product wordt al meerdere jaren zowel in binnen- als buitenland ingezet. De naam Digest doet wellicht vermoeden dat het product zich alleen richt op vertering, maar niks is minder waar. Op veel plekken wordt de Digest geadviseerd wanneer maagzweren een rol spelen. Bij ernstige gevallen is medicatie uiteraard noodzakelijk en overleg met de dierenarts is een must. Natuurlijke producten worden ter ondersteuning ingezet en kunnen, maar zeker ook mogen, niet gezien worden als de oplossing voor maagzweren. Wel kan het een hele goede ondersteuning zijn en dat zit ‘m met name in het reguleren van de pH in de maag. De ervaring leert dat stallen die veel omeprazol inzetten, of soms zelfs preventief alle paarden hierop zetten, in aanvang de omeprazol geven met daarnaast de Digest. Maar dit verandert al snel naar een situatie waarbij men kiest om alleen de Natural Digest te gebruiken ter preventie. Doordat er vele factoren een rol spelen is het belangrijk om jouw paard goed in de gaten te houden; goed management doet al heel veel en het gedrag geeft ook al veel informatie over hoe jouw paard zich voelt. En dan nog kan het altijd gebeuren dat er een maagzweer ontstaat. Ga dan altijd in overleg met jouw dierenarts!

Meer voordelen met de Natural Digest

Naast het effect op de maag brengt de Digest nog meer voordelen met zich mee op het gebied van een optimale darmflora en vertering. Dat zit ‘m met name in de uitgekiende samenstelling. De voornaamste componenten zijn:

  • Gehydrolyseerde gistcomponenten: ter ondersteuning van de darmflora, vezel/ruwvoerafbraak
  • Vrije nucleotiden en nucleosiden: voor celregeneratie en -herstel
  • Beta-glucanen: ter ondersteuning van het immuunsysteem en binding van mycotoxines
  • MOS (mannan-oligosachariden): staat bekend om zijn vermogen om pathogene bacteriën (E. coli, Salmonella) te binden
  • Lithothamnium: regulering van verzuring, dus met name de pH in de maag

De Digest is destijds ontwikkeld omdat er een paard op stal was met maagzweren, waar ze maar niet vanaf kwamen. De Digest is dus ontwikkeld vanuit het ‘maagzweer-oogpunt’, en niet alleen om de vertering en/of darmgezondheid te ondersteunen. Het tweeledige effect (maag en darm) zorgt ervoor dat de Natural’Digest een graag gezien, en natuurlijk, supplement is. Aldus Fleur Aarsse van The Horsup Company.

De Digest geeft in veel gevallen al snel resultaat wanneer het gaat om het ondersteunen van bijvoorbeeld een suboptimale vertering of bij overgang van paddock naar weiland. Is er een problematiek welke al langer speelt dan zal het dus ook langer de tijd nodig hebben om een zichtbaar effect te hebben. Het advies is om dit product sowieso een maand te voeren, de darmflora moet immers ook tijd hebben om te optimaliseren. Bij maagzweren is het raadzaam om in contact te treden met specialisten op dit vakgebied. Ieder paard heeft hierin namelijk zijn/haar eigen verhaal en dan is een vast protocol niet haalbaar. Een paardspecifieke aanpak zal meer resultaat geven.

Maagzweren bij IJslandse paarden traject

The Horsup Company en wij starten een traject; wij nodigen 5 paardeneigenaren uit om samen met ons te gaan ervaren wat de Natural Digest doet voor jouw paard.

Wil je meer over dit traject weten? Mail dan naar [email protected] en wij leggen het je graag uit.

Meer informatie over maagzweren

Wij delen graag informatie die wij tegenkomen bij onze leveranciers, deze blog vonden wij wij ASKHeltie, over symptomen en oorzaken. 

Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0