Waarom hebben veel paarden jeuk – ook in de winter

Door: Yvonne van Dijk

Waarom hebben veel paarden jeuk – ook in de winter. 

Het is januari en dit is een veelgestelde vraag. Wij denken dat het immuunsysteem van veel paarden laag is. Mede door de lange periode van regen en kou die vrij snel na de ruiperiode kwam. De rui vraagt veel energie van het paard. Bij sommige paarden merk je dit letterlijk, ze zijn soms zelfs iets minder alert en voorwaarts. In de ruiperiode hoor je ook vaak dat veel paardeneigenaren een soort jeuk explosie zien ontstaan. Let er maar eens op!

Daarna heeft het paardenlichaam gedurende de regen en kou alles uit de kast moeten halen om warm te blijven. Jeuk, hoesten, schimmels, mok en andere ongemakken liggen momenteel op de loer, het immuunsysteem kan wel hulp gebruiken lijkt het paard te laten zien. 

Immuunsysteem en paardendarm

Een goed werkend immuunsysteem begint in de darm. Dat is algemeen bekend, ook paarden met goede mest kunnen een minder goed functionerende darm hebben. Het calciumbutyraat in de Happy Belly Solid reguleert het immuunsysteem, het legt als het ware een beschermlaagje in de darm. Op die manier zorgt het ervoor dat schadelijke stoffen in micro-organisme niet in de bloedbaan komen. Hierdoor ondersteun je het immuunsysteem van je paard en wordt de kans op allerlei ongemakken minder. 

Over een maand of zo begint de rui weer, een goed moment om nu met de Happy Belly Solid te starten. Wederom kost het weer veel energie, terwijl het paard toch al wat minder in z’n vel zit na zo’n bijzondere winter. En reageert je paard er goed op? Voer het dan jaarrond, de kosten voor een paard geef je 15 gram per dag, dat zijn de kosten niet. 

Sinds kort hebben wij ook een Happy Skin Mini Test pakket, daarin een 150 gram Belly, een proefflacon Huidspray en een proefflacon Huidgel, speciaal voor de lastige eters. Dit pakketje kost € 10,00. Het zal geen verbeteringen bij je paard laten zien, het is vooral om te kijken of je paard het eet. 

Ben jij benieuwd naar het complete verhaal over de darmwerking, de Belly in relatie met jeuk en het immuunsysteem? Dan nodigen we je graag uit voor onze lezingen. De eerste lezing geven wij hoogstwaarschijnlijk op EquiDay 13 april a.s. 

Meedere wegen die naar Rome leiden..

Veel paarden met jeuk krijgen al snel de stempel “eczeemer” opgedrukt, terwijl ze dit helemaal niet zijn. Kriebel en irritatie in de zomermaanden veroorzaakt door zomereczeem (culicoïdesmuggen (knutten). Reactie op voeding en overgewicht zijn ook belangrijke oorzaken van ernstige kriebel. Het is daarom belangrijk om uit te vinden wat de oorzaak is van de kriebel van jouw paard. Maar voor alles is een goed werkend immuunsysteem erg belangrijk. Brandnetel is ook zo’n mooi product wat bloedzuiverend werkt en het immuunsysteem ondersteunt. En zalmolie draagt ook bij aan de algemene gezondeid en een sterke weerstand. Kortom genoeg mogelijkheden om je paard te helpen. 

Heb je vragen?

Waarom hebben veel paarden jeuk – ook in de winter, dat was de titel van deze blog. Heb je nog vragen? Dan contact met ons opnemen hoor, wij helpen je graag. Ieder paard van Shet tot Shire, we helpen ze allemaal! 

Happy Skin mini test pakket
Happy Skin Mini pakket
Heltie horse zalmolie
HeltieHorse Zalmolie
zomereczeem paard behandelen
Help mijn paard heeft jeuk

Meer blogs

Lymfestelsel

HELTIE Lymfe

Een nieuw HELTIE product Er is weer een nieuw HELTIE product binnengekomen. Dit keer de HELTIE lymfe en daar zijn we erg blij mee.  Het

Lees verder >