Heb jij een paard met zomerkriebels, dan is het Zomereczeem Advies Traject echt iets voor jou en je paard!

Blog zomereczeem

Blogs over zomereczeem, die plaatsen wij regelmatig op onze website en op de facebook pagina zomereczeem. In deze blogs geven wij informatie over jeuk bij paarden, huidproblemen bij paarden en wat kan je er aan doen, wat kan de oorzaak zijn.  De huidproblemen zijn overigens niet altijd zomereczeem, slechte werkende darmen, mijten en luizen veroorzaken ook grote problemen. De blogs worden deels door ons zelf geschreven, maar wij nodigen ook regelmatig gastbloggers uit om hier over te schrijven. Het delen van kennis en ervaring is zeer belangrijk.

De blog zomereczeem gaat de ene keer bijvoorbeeld over eczeemdekens, dan over voeding, over huid verzorgende producten of MLD of… talloze onderwerpen komen aan bod tijdens de blogs. Wil je deze informatieve blogs over zomereczeem in je emailbox ontvangen, meld je dan aan voor de zomereczeem nieuwsbrief via deze link. 

Het verhaal achter Happy Skin Huidspray
Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Het verhaal achter Happy Skin Huidspray

Het verhaal achter Happy Skin Huidspray

Het verhaal achter Happy Skin Huidspray, een zoektocht naar natuurlijke antibacteriĂŤle stoffen

In 2015 startte Greenvalley International B.V. een uitgebreid onderzoeksproject naar natuurlijke vetzuren met krachtige antibacteriĂŤle eigenschappen tegen pathogene huid- en darmbacteriĂŤn. Het onderzoek omvatte literatuurstudies, praktijkonderzoek en laboratoriumanalyses, uitgevoerd in samenwerking met onder andere TNO en Schothorst Feed Research.

Uit deze studies werden specifieke componenten geselecteerd voor de ontwikkeling van een voederadditief. Vooral vetzuren afkomstig uit kokosolie – de zogenaamde middellangeketenvetzuren (MKVZ) – bleken bijzonder effectief in het remmen van schadelijke bacteriën in het darmstelsel.

Van darmgezondheid naar huidgezondheid

Vervolgonderzoek toonde aan dat deze antibacteriÍle werking zich ook manifesteert op de huid. De MKVZ dragen bij aan een gezond huidmicrobioom doordat ze de groei van pathogene Gram-positieve bacteriÍn, zoals bepaalde Staphylococcus-soorten, remmen. Tegelijkertijd ondersteunen ze de aanwezigheid van gunstige huidbacteriÍn. Daarnaast hebben deze vetzuren een ontstekingsremmend effect, wat de jeukimpuls bij paarden met allergische huidreacties vermindert.

Natuurlijk alternatief voor DEET

Op basis van wetenschappelijke publicaties is bovendien aangetoond dat MKVZ, en in het bijzonder die uit kokosvet, een insectenwerende werking hebben. Ze blijken effectief in het afweren van onder andere de Culicoides-knut en zelfs de malariamug. Uit eigen onderzoek van Greenvalley blijkt dat dit effect deels te danken is aan de geur van de vetzuren, die het sensorisch vermogen van de knutten verstoort. Daarnaast vormt de vettige substantie een fysieke barrière, waardoor de insecten moeite hebben met landen en bijten.

Praktijkonderzoek in Zuid-Afrika

In samenwerking met de Universiteit van Pretoria – die al decennialang onderzoek doet naar de preventie van malaria – werd de werking van de Happy Skin Huidspray verder getest. Hierbij werd gebruik gemaakt van speciale vallen (‘traps’) die de aantrekkingskracht van een paard simuleren. In deze vallen werd een UV-licht gebruikt om insecten aan te trekken, met netten die deels geïmpregneerd waren met het test product.

De werking werd als volgt getest:

  • Insecten werden aangetrokken door UV-licht.
  • GeĂŻmpregneerde netten moesten insecten ontmoedigen via geur of contact.
  • Een ventilator in de val duwde de binnengekomen insecten naar beneden, waar ze werden verzameld.
  • Na zes nachten werden de vallen geanalyseerd door Greenvalley, die het aantal en de soort gevangen insecten bepaalde.

Bron: Greenvalley Health Products Wageningen

Happy Skin Huidspray

Een product wat we adviseren bij paarden die erg veel last hebben van zomerkriebels. We delen vaak blogs en reviews van klanten over dit onderwerp. Zomerkriebels / zomereczeem is echt niet leuk, niet voor het paard en niet voor de eigenaar. 

Heb jij ook een paard met dit soort problemen, kijk dan eens naar ons Zomereczeem Advies Traject. Een jaarrond traject waarbij wij vooral kennis en kunde delen, jij kunt hierdoor beter bedenken wat handig is voor je paard of pony. Kennis is de basis om juiste keuzes te kunnen maken. 

Heb jij nog vragen over het verhaal achter Happy Skin Huidspray, mail die naar onze klantenservice, we helpen je graag!

Ook interessant is de blog over voeding en zomereczeem deels geschreven door Florian Horsefood. 

Happy Skin Huidspray
Happy Skin huidspray voor paarden met zomerkriebels
Waldhausen Premium Eczeemdeken
Fijne deken voor paarden met zomereczeem Waldhausen Premium Eczeemdeken
Heb jij een paard met zomerkriebels
Paard, Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Heb jij een paard met zomerkriebels

Heb jij een paard met zomerkriebels

Zomereczeem, jeuk of andere huidproblemen? We weten hoeveel frustratie dat kan geven – voor je paard én voor jou. Daarom delen we bij Atorka Ruitersport graag onze kennis én de ervaringen van andere paardenliefhebbers.

Tijdens ons adviestraject ontdek je wat mogelijk een rol speelt bij huidproblemen: denk aan omgevingsfactoren, voeding en verzorging.

Vermoed je dat je paard zomereczeem aan het ontwikkelen is of twijfel je nog? Ga dan eerst eens aan de slag met de verbetering van het immuunsysteem van je paard. 

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Bijvoorbeeld door het rantsoen van je paard eens goed onder de loep te nemen. Wat voer jij of wat voert de pensionstalhouder? En wat is de kwaliteit van het ruwvoer? Is er stress in de leefomgeving van je paard? En zijn dit punten die je kan verbeteren? 

Verbeteren immunsysteem

Misschien zijn alle punten die we hiervoor noemden wel in orde. Maar toch blijf je twijfelen, je paard heeft wat jeuk, komt slecht door zijn haren. Heeft van de winter last van mok gehad. Allemaal triggers die aangeven dat het immuunsysteem beter kan. 

Hoe ga je dan aan de slag? Een vraag die vaak gesteld wordt tijdens de advies gesprekken die wij voeren met de deelnemers van het Zomereczeem Advies Traject. 

Het inzetten van de Natural Digest samen met de Natural Immune is een goede optie. Met de Natural Digest ga je de maag/darm gezondheid verbeteren en de Natural Immune ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand van jouw paard.

Een goede darmgezondheid is ontzettend belangrijk. Een goede darmflora zorgt voor een optimaal evenwicht in de darm zelf om zo efficiÍnt mogelijk oa. vezels af te breken. Wanneer hier een onbalans in ontstaat, bijvoorbeeld door stress of het veranderen van voer, wordt er vaak gelijk een verandering gezien in de mest. En de paarden voelen zich dan ook minder prettig. Denk maar aan jezelf, heb je buikpijn dan voel je je toch minder prettig. 

Daarnaast bevat de darm een belangrijk deel van het immuunsysteem. Dat is ook heel logisch aangezien de darm in contact staat met allerlei stoffen van buitenaf. Een goede darmgezondheid gaat dus hand in hand met een goed immuunsysteem. Het een ondersteunt het ander.

Hoe dan de jeuk behandelen

De Natural Itch is een verzorgende en kalmerende lotion. Ook dit product is uiteraard een 100% natuurlijk en uniek product. We adviseren het voor de verzorging van de  manen, staart en vacht. Het werkt rustgevend voor de gevoelige huid en bij schrale plekken.

Lees goed de etiketten bij het inzetten van verzorgende producten. Niet altijd is een samenstelling echt handig voor je paard. Daarom kiezen wij o.a. voor de producten van The Horsup Company. 

Wil jij je paard graag wassen, denk dan aan de Natural Wash. En gebruik de Natural Star voor de staart en manen, wederom een fijn product op natuurlijke basis. We hebben er een leuk pakket van gemaakt, Natural Pakket Glossy. 

Toch zomereczeem

Heb je geen twijfels meer, heeft je paard echt zomereczeem? Wat kan je dan doen? Daarvoor hebben wij het Zomereczeem Advies Traject ontwikkeld. Je kan je aanmelden via onze site, via de mail en de app groep delen we regelmatig kennis en ervaringen. Dit doen wij samen met een groep deskundigen. Ben je benieuwd of het traject ook iets voor jouw kan zijn, hier lees je er alles over. 

Samen zijn we sterker, ook in het onder controle krijgen van deze lastige aandoening. Garantie kunnen we niet geven, ieder paard vertelt zijn eigen verhaal. Maar met onze kennis en ervaring ga je werken aan een betere basis voor je paard. Wat voor resultaat dat heeft, dat gaat je paard je laten zien. 

Heb je vragen over deze blog? Mail dan naar [email protected] of bel 0348446168

Ons team helpt je graag!

Horsup Pakket Boost
Met Horsup Pakket Boost geef jij je paard een echte boost!
Horsup Pakket Glossy
Horsup Pakket Glossy om te shinen met je paard of pony
De Paardenkamp Soest en Atorka
Algemeen, Paard, Zomereczeem kennisbank
De Paardenkamp Soest en Atorka

De Paardenkamp Soest en Atorka

Voor het eerst zijn wij aanwezig tijdens de Dag van het Oudere Paard, zaterdag 21 juni. Wij zijn gevraagd om een stand te plaatsen op het kennisplein om de bezoekers te helpen met vragen die zij hebben rondom kriebels en zomereczeem. Hoe tof is dat?

De Paardenkamp Soest

Wie kent het niet? Bij Stichting De Paardenkamp in Soest genieten 120 paarden en pony’s van 20 jaar en ouder van hun pensioen. De stichting bestaat al sinds 1962 en inmiddels hebben meer dan 700 dieren bij ons een welverdiende oude dag doorgebracht. Allemaal dankzij de steun van donateurs! 
Naast de verzorging van onze eigen paarden en pony’s, delen we de kennis die we in al die jaren hebben opgedaan graag én is De Paardenkamp een leuke bestemming voor een dagje uit.

Kom vooral eens bij ons op bezoek en maak kennis met onze bewoners!

De Dag van het Oudere Paard

Hoe beter het welzijn van jouw paard is geregeld, hoe groter de kans dat hij langer gezond en fit blijft. Maar wat komt daar eigenlijk bij kijken? Voor de tiende keer organiseert De Paardenkamp in Soest de Dag van het Oudere Paard die, anders dan de naam misschien doet vermoeden, óók heel interessant is als je paard nog niet oud is.

Tal van experts zoals dierenartsen van de Universiteit Utrecht, de eigen dierenartsen, tandarts en hoefsmid van De Paardenkamp, Femke DĂślle, Annemarie van der Toorn en andere deskundigen geven korte lezingen. Achterop het terrein wordt een kennisplein ingericht, waar workshops gevolgd kunnen worden en leuke of praktische producten verkrijgbaar zijn. We toveren daarvoor onze stallen en andere ruimtes om in mini-collegezalen. Altijd al een bezoek willen brengen aan onze oudere bewoners op het Paddock Paradise? Ga mee met een rondleiding.

Tussen de middag verzorgt Jolanda Adelaar een demonstratie met haar paard Jai.

Dag van het Oudere Paard begint om 9.30 en duurt tot 17.00 uur.
Wil je meer informatie over het programma of kaarten bestellen? Ga dan naar www.dagvanhetouderepaard.nl

Ook leuk als uitje met stalgenoten, je rijvereniging of vrienden van de manege.

Kennisplein

Zaterdag 21 juni wordt er ook een kennisplein ingericht, waar leuke of praktische producten verkrijgbaar zijn. Maar het zijn niet zomaar kraampjes. Alle standhouders doen iets extra’s, in de vorm van een actie, een mini workshop, een prijsvraag of een quiz. Je kunt met standhouders in gesprek over alles wat jij wilt weten over de optimale verzorging van paarden. Denk bijvoorbeeld aan advies over welk supplement het beste werkt bij paarden met zomereczeem. Want dat gaan wij allemaal uitleggen in onze stand. De hele dag is Roel Boersma van Doderm aanwezig om alle vragen te beantwoorden over Doderm. Yvonne van Dijk en Sanne van Baak leggen alles uit over het Zomereczeem Advies Traject. 

Wij brengen alleen producten mee die betrekking hebben op zomereczeem / huidproblemen bij paarden. Wil je graag die ene deken even zien, of dat ene product even ruiken? Mail dan naar [email protected] en we brengen het geheel vrijblijvend voor je mee. 

Tot 21 juni!

Team Atorka

 

PS; Kun je niet wachten tot 21 juni, heeft je paard veel jeuk en zit je met veel vragen? Meld je aan voor ZAT, er staan zo’n 50 – 60 mensen klaar om je te helpen/ te adviseren en te steunen. Jeuk bij je paard is echt niet leuk, daarom zijn wij het ZAT traject gestart. 

Zomereczeem Advies Traject
Zomereczeem Advies Traject
NaturalRock
Natural Rock liksteen voor paarden digest
Doderm Hydro RepairGel Horse
RepairGel voor paarden
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereczeem
Dodem reviews
Paard, Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Doderm reviews

Doderm reviews

We horen regelmatig goede verhalen over dit product, maar nu ontvingen wij ook een review in de mailbox. 

Voor & Na met Doderm

Dit is het verhaal van Kate. In december onderging ze een zware buikoperatie. Tijdens het genezingsproces ontstond een lichte infectie en overmatige wildgroei van weefsel.
Haar eigenaar begon twee keer per dag Doderm Hydro RepairGel aan te brengen en het resultaat spreekt voor zich.
De voor-en-na foto’s laten zien hoe krachtig zachte, microbioom vriendelijke huidverzorging kan zijn. Doderm ondersteunt het natuurlijke herstelproces van de huid — zonder antibiotica, maar met de hulp van polyklonale antilichamen en andere natuurlijke ingrediĂŤnten.
We zijn altijd blij om te zien hoe onze producten een verschil maken in het leven van dieren en hun eigenaren.
 
Marjan schreef in de Zomereczeem App groep; “Tot nu toe het beste product voor wondherstel, echt fijn!” 
Maar ook Nel, deelnemer ZAT traject schreef: “Doderm werkt goed voor de wondjes, nooit eerder zo’n fijn product gehad”. 
 
Doderm reviews we ontvangen ze graag! Deel jij ook je ervaring met ons? Laat het weten via [email protected]
Doderm reviews

Wat is Doderm precies?

Doderm Hydro RepairGel Horse is een verzorgende gel voor de huid met 100% natuurlijke ingrediĂŤnten.

De hydrogel is ontwikkeld voor de verzorging van de geïrriteerde huid bij paarden, met bijvoorbeeld door mok of zomereczeem. Maar de hydrogel kan ook worden gebruikt bij de wondverzorging van kleine oppervlakkige schaafwondjes.
Als laatste is het ook geschikt als “anti-flare-up” verzorging om het opnieuw ontsteken van een chronisch geïrriteerde huid onder controle te houden. 

Kenmerken:

  • 100% natuurlijke ingredienten
  • Zonder synthetische conserveringsmiddelen.
  • Voorzien van een lichte lavendelgeur.
  • Gemakkelijk aan te brengen.
  • Ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen
  • Uitgebreid getest
  • Dopingvrij en veilig voor drachtige merries

Doderm Hydro RepairGel kan worden gebruikt als een natuurlijk alternatief voor cortisonen of antibiotica.
Het is ook geschikt als nazorg na een intensieve behandeling van de huid met andere middelen om de huid weer te stabiliseren.

De hydrogel heeft een pH-waarde die is aangepast aan de huid van het paard.
Het is gemakkelijk aan te brengen op de vacht en dringt dankzij de consistentie door in de huid waar het snel wordt opgenomen.

Doderm Hydro RepairGel Horse is dopingvrij en veilig voor drachtige merries.

Heb je vragen over Doderm? Mail dan naar [email protected] 

Wie zijn de mensen achter Doderm

Er zijn zoveel middelen op de markt, we selecteren zorgvuldig ons aanbod voordat we ze opnemen in de winkel. Zo ook de producten van het merk Doderm. Wie zijn de mensen achter Doderm, wat is hun verhaal. Ook dat delen wij, transparantie is belangrijk als je op zoek bent naar een oplossing voor huid- en wondproblemen bij je paard. 

Bij Doderm streven ze naar een evenwichtig ecosysteem. Dit zorgt voor een gezondere wereld voor dieren, de natuur en toekomstige generaties. De aanpak is gebaseerd op het gebruik van circulaire grondstoffen. 

Doderm en ZAT traject

Doderm is ÊÊn van de bedrijven die ons Zomereczeem Advies Traject ondersteunt. Meld je aan en ontvang veel kennis en kunde om je paard met zomereczeem te helpen. 

ZAT staat voor Zomereczeem Advies Traject!

Hoe werkt Doderm

Doderm werkt onder andere met antilichamen uit koemelk. Dit naast de andere ingrediÍnten maakt Doderm uniek in haar werking. De antilichamen binden de toxinen die bacteriÍn uitscheiden. Daardoor kunnen deze toxinen de huid niet meer beschadigen. Waardoor een eventuele ontsteking tegen gegaan kan worden. Alles bij Doderm is op basis van 10 jaar wetenschappelijk onderzoek bij mensen en dieren. 

Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem
Algemeen, Paard, Zomereczeem kennisbank
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereczeem

Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem

Zomereczeem is een seizoensgebonden aandoening die vooral voorkomt in de warmere maanden. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de beten van bepaalde insecten, met name knutten. Het speeksel van deze insecten bevat stoffen waar sommige paarden overgevoelig voor zijn. Dit leidt tot een heftige immuunreactie met intense jeuk als gevolg.

Het is belangrijk om zomerjeuk te onderscheiden van andere vormen van jeuk bij paarden. Jeuk kan namelijk ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

  • Insectenbeten: Naast knutten kunnen ook andere insectenbeten zorgen voor jeuk. Denk aan muggen, dazen en sommige stalvliegen.
  • Schimmelinfecties: ringworm is een veelvoorkomende schimmelinfectie die jeuk en kale plekken kan veroorzaken.
  • Mijtinfecties: mijten kunnen zich ingraven in de huid en veroorzaken intense jeuk, vooral bij de benen (mok) en de staartbasis.
  • Luizen: luizen zijn kleine insecten die zich voeden met bloed en huidcellen. Ze veroorzaken jeuk en irritatie, vooral in de wintermaanden.
  • AllergieĂŤn: naast de allergie voor knuttenbeten kunnen paarden ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld pollen, stofmijten of bepaalde voedingsmiddelen.

In tegenstelling tot deze andere oorzaken is zomereczeem dus specifiek seizoensgebonden en gerelateerd aan de aanwezigheid van knutten. Hoewel voeding een rol kan spelen bij het verminderen van de symptomen van zomereczeem, is het belangrijk om ook andere oorzaken van jeuk uit te sluiten en indien nodig te behandelen.

Waarom meer jeuk in het voorjaar en de zomer? De rol van suikers en fructanen

Ook paarden die geen eczeem hebben, kunnen in het voorjaar en de zomer meer last hebben van jeuk. Een belangrijke oorzaak hiervan is de verandering in het voedselaanbod. In het voorjaar begint het gras te groeien en dit jonge gras bevat vaak veel suikers en fructanen.

Fructanen zijn complexe koolhydraten die door het paard niet goed verteerd kunnen worden in de dunne darm. Ze komen terecht in de dikke darm, waar ze gefermenteerd worden door bacteriĂŤn. Dit fermentatieproces kan leiden tot een verstoring van de darmflora en de productie van melkzuur. Een verstoring van de darmflora kan leiden tot een overreactie van het immuunsysteem.

Daarnaast kan een overmaat aan suikers en snelle koolhydraten ontstekingen bevorderen, wat de jeuk kan verergeren. Het is dus belangrijk om ook bij paarden zonder zomerjeuk de suiker- en fructaaninname in het voorjaar en de zomer in de gaten te houden. Goed ruwvoer, beperkte weidegang en eventueel een supplement ter ondersteuning van de darmflora kunnen helpen om de jeuk te verminderen.

De relatie tussen overgevoeligheid, immuunsysteem en zomerjeuk

Zomereczeem is eigenlijk een overdreven reactie van het immuunsysteem op het speeksel van bepaalde insecten, vaak knutten. Het lichaam van je paard ziet dit speeksel als een bedreiging en activeert een cascade van immuunreacties. Deze reacties veroorzaken de bekende symptomen: jeuk, huidirritatie, schilfers en soms zelfs haarverlies.

Maar wat heeft dit met voeding te maken?

Simpel: de gezondheid van het immuunsysteem wordt sterk beĂŻnvloed door de voeding die je paard binnenkrijgt. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een disbalans in de darmflora kan het immuunsysteem uit balans brengen, waardoor je paard gevoeliger wordt voor overreacties.

Voeding als bouwsteen voor een veerkrachtig immuunsysteem

Een gezond immuunsysteem heeft de juiste bouwstenen nodig om optimaal te functioneren. Denk hierbij aan:

  • Voldoende vitaminen en mineralen: vooral vitamine E, selenium, koper en zink spelen een belangrijke rol bij de immuunfunctie. Een gezonde balancer zijn daarvoor bij uitstek geschikt.
  • Omega-3 vetzuren: deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen helpen de overgevoeligheidsreactie te verminderen.
  • Prebiotica: een gezonde darmflora is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Prebiotica voeden de goede bacteriĂŤn in de darmen, zie op hun beurt weer het immuunsysteem van je paard ondersteunen. De ruwvoermixen en gastro-mashes van Florian hebben een perfecte prebiotische werking. Ze ondersteunen daarmee niet alleen een goede vertering, maar ook het goed functioneren van het immuunsysteem.
  • Antioxidanten: deze stoffen beschermen de cellen tegen schade door vrije radicalen, die vrijkomen bij ontstekingsreacties. Ook hier geldt dat gezonde ingrediĂŤnten de basis vormen, zoals in onze ViMi Care.

Het is belangrijk om te realiseren dat een teveel aan bepaalde voedingsstoffen ook een averechts effect kan hebben. Een overmaat aan suikers en snelle koolhydraten kan bijvoorbeeld ontstekingen bevorderen en de darmflora uit balans brengen.

Praktische voedingstips voor paarden met zomerjeuk

Wat kun je nu concreet doen om de voeding van je paard aan te passen? Hier zijn een paar praktische tips:

  1. Kwaliteit boven kwantiteit: kies voor hoogwaardig ruwvoer met een gevarieerde samenstelling. Gemengd ruwvoer is ideaal.
  2. Beperk suikers en snelle koolhydraten: vermijd tarwe, melasse en suiker en zetmeelrijke producten.
  3. Voeg omega-3 vetzuren toe: lijnzaad(olie) is goede bronnen van omega-3 vetzuren. Daarom verwerken ze bij Florian die dan ook in onze ruwvoermixen en in veel van onze oerbrokken en support mixen.
  4. Ondersteun de darmflora: overweeg een prebiotica-supplement om de darmflora in balans te brengen, zoals de Natural Digest bijvoorbeeld.
  5. Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen: een goede balancer kan helpen om eventuele tekorten aan te vullen.
  6. Bied seizoensgebonden ondersteuning: pas de voeding aan naar gelang het seizoen. Tijdens de periode dat de jeuk het hevigst is, kan je paard extra ondersteuning gebruiken in de vorm van bijvoorbeeld een supplement met antioxidanten.

Praktische tips voor management rond paarden met zomerjeuk

Naast de juiste voeding zijn er nog een aantal andere maatregelen die je kunt nemen om je paard te helpen bij zomerjeuk:

  1. Bescherming tegen insectenbeten: dit is de belangrijkste stap! Gebruik een vliegendeken die het grootste deel van het lichaam bedekt, inclusief de buik en de staartbasis. Smeer je paard regelmatig in met een insectenwerend middel.
  2. Stalmanagement: stal je paard tijdens de schemering en de nacht, wanneer de knutten het meest actief zijn. Gebruik horrengaas voor de ramen en deuren om de insecten buiten te houden.
  3. Weidemanagement: vermijd weides in de buurt van stilstaand water, waar knutten zich graag voortplanten. Zorg voor voldoende beschutting op de weide, zodat je paard kan schuilen voor de zon en de insecten.
  4. Huidverzorging: Gebruik een verzachtende en herstellende crème om de huid te hydrateren en te beschermen, zoals de Doderm Hydro Repair Gel

Mythes ontkracht

Er bestaan veel misvattingen over voeding en jeuk. Een veelgehoorde mythe is dat jeuk volledig te genezen is met een speciaal dieet. Helaas is dit niet waar!

Voeding kan de klachten wel aanzienlijk verminderen, maar het is geen wondermiddel. Het is belangrijk om een holistische aanpak te hanteren, waarbij je ook kijkt naar andere factoren, zoals de leefomgeving van je paard en preventieve maatregelen. Het is raadzaam om altijd in overleg met een dierenarts of voedingsdeskundige te werken om een optimaal plan te maken voor jouw paard.

Conclusie

Jeuk is een vervelend probleem dat veel ongemak kan veroorzaken bij paarden. Of het nu gaat om zomerjeuk of andere oorzaken, voeding speelt een cruciale rol bij het verminderen van de klachten en het ondersteunen van de algehele gezondheid van je paard. Door te kiezen voor een uitgebalanceerd dieet, rijk aan essentiĂŤle voedingsstoffen en arm aan suikers en snelle koolhydraten, kun je het immuunsysteem van je paard versterken en overgevoeligheidsreacties verminderen. Vergeet niet dat een gezonde darmflora essentieel is. Met de juiste voeding en een holistische aanpak kan je paard weer comfortabel de zomer doorkomen!

Wil je de voeding van je paard optimaliseren om hem te ondersteunen bij jeuk? En weet je niet hoe je dit kan aanpakken? Bel ons gerust we adviseren je graag. Of meld je aan voor het Zomereczeem Advies Traject, daarbij krijg je jaarrond advies voor je paard of pony met zomereczeem. 

Met dank aan Pieter dde Gouw van Florian Horsefood, hij gaf onlangs een heldere presentatie over zomereceem voor de leden van het ZAT traject. 

Bron: Florian Horsefood

Yvonne van Dijk
Algemeen, Paard, Zomereczeem kennisbank
Wil jij zomereczeem onder controle krijgen

Wil jij zomereczeem onder controle krijgen

Dan heb je meer te doen dan het knutje bestrijden en een eczeemdeken op je paard leggen. Zomereczeem / zomerjeuk / zomerkriebels het is allemaal hetzelfde en vaak ligt de basis bij een niet passend rantsoen en minder gelukkig gekozen manier van het houden van het paard. Meestal is dit het begin van de ellende, maar hoe krijg je dit weer enigszins op de rit binnen de mogelijkheden die je hebt? 

Wij helpen je graag, we geven tips en adviezen zodat je bewuster een keuze kunt maken voor je paard. Dit doen wij tijdens het Zomereczeem Advies Traject, een traject wat wij al heel wat jaren bieden, maar dit jaar veel breder neerzetten. We noemen het ons ZAT traject. 

Het Atorka netwerk is erg groot en samen met de deskundigen uit dit netwerk bieden wij deze kennis.  Iedere maand organiseren wij een online meeting, binnenkort is Anne Lem aan het woord bijvoorbeeld. 

Dat de Happy Belly in combinatie met de Happy Skin producten goed aanslaat bij veel paarden dat is bekend. We hebben diverse blogs geplaatst en wij horen dit ook op evenementen die wij bezoeken om te vertellen over het ZAT traject en kennis te delen. 

Een gezonde darm is de basis voor ieder paard

Een gezonde darm is de basis voor ieder paard en die ga je krijgen door goed naar het rantsoen te kijken. Wat voer jij je paard, hoe is de kwaliteit van het ruwvoer? Staat het (te) lang op het gras? Is het allemaal wel passend voor je paard?  Soms heeft de darm hulp nodig, hiervoor zijn verschillende supplementen. Zijn er veel en langdurig problemen, blijf niet te lang van alles proberen maar schakel de dierenarts in.

Daarnaast is wond verzorging erg belangrijk. Zorg dat je product een goede onderbouwing heeft en weet wat je op je paard smeert. Doderm RepairGel maar ook de Happy Skin Huidgel zijn goede producten.

In samenwerking met Doderm Nederland organiseren we binnenkort een online meeting hierover. Het is zo belangrijk om geen stoffen die schadelijk zijn voor je paard te gebruiken. Misschien zijn de vliegen dan wel snel weg of lijkt de jeuk weg, vaak wordt het probleem alleen maar groter. Hoe dit kan, dat vertelt  Dr. Beatrix FÜrster van Doderm Nederland in deze meeting. 

En als je dan toch een eczeemdeken op je paard of pony wilt leggen? Gebruik dan een ademende en goed passende deken. Klop de deken regelmatig uit, zodat de deken ook luchtig blijft of beter, was de deken regelmatig. Ook hierover krijg je advies tijdens het ZAT traject.

Dus wil jij zomereczeem onder controle krijgen, ga dan kennis verzamelen en bekijk wat past voor jouw paard of pony. Wij hebben inmiddels zo’n 25 jaar ervaring met dit onderwerp, veel leveranciers en deskundigen gesproken, bijscholingen gevolgd en een groot netwerk gebouwd.

Garantie dat je zomereczeem onder controle krijgt?

Garantie dat het werkt, die kunnen wij niet geven. Ieder paard vertelt namelijk zijn eigen verhaal. Heeft het paard jaren een slecht rantsoen gehad, bijvoorbeeld ruwvoer vol schimmels en brok met te veel suikers en zetmeel? Of is het een pechvogel en heeft het veel medicatie nodig gehad? Dat neem je niet in een paar maanden tijd weg. Die darm heeft echt de tijd nodig om te herstellen, je paard krijgt een betere weerstand en de klachten worden langzamerhand minder. Mits alles goed blijft gaan natuurlijk. Want komt er toch weer een mindere partij ruwvoer voorbij, staat je paard te lang in het gras, of moet er geÍnt worden als de weerstand toch al laag is. Tja dan doe je weer wat stappen achteruit. En dit zijn maar enkele voorbeelden die van invloed kunnen zijn.  

Nogmaals, die proberen wij allemaal te uit te leggen tijdens het ZAT traject Heb je nog vragen hierover? Bellen mag ook 0348446168 is ons nummer of mail naar [email protected].

Team Atorka

Horsup Natural Digest
Natural Digest
Doderm Hydro RepairGel Horse
RepairGel voor paarden
Zomereczeem Advies Traject
Zomereczeem Advies Traject
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereczeem
Happy Belly Solid ervaringen
Zomereczeem kennisbank
Happy Belly Solid ervaringen

Happy Belly Solid ervaringen

Wat zijn jullie ervaringen met Happy Belly Solid? Een veelgestelde vraag bij ons aan de telefoon en in de mail. Wij kennen heel veel paarden met zomereczeem die het goed doen op de Belly. Maar wat is goed? De ene eigenaar is al blij met een lichte verbetering, de ander hoopt op veel meer. Ieder paard vertelt zijn eigen verhaal, want ieder paard heeft een eigen geschiedenis. 

Vandaar dat wij wij blogs delen, blogs waarin klanten hun ervaring delen. Zo ook de blog van Bianca Rozendaal, de eerste blog heet ‘na 17 jaar eindelijk geen eczeemdeken meer nodig“. Deze blog is van 2024, ze is toen gestart met ons traject, iedere maand overleg en via de app iedere dag de kans om vragen te stellen. Antwoorden komen vanuit de groep, maar ook van therapeuten die aangesloten zijn bij dit traject. 

In de blog vertelt Bianca dat haar paard na 5 maanden Belly voeren de jeuk deels of geheel onder controle is. Het ging wonderbaarlijk goed, maar ze was er nog niet. Het kan ook niet, een probleem wat in 17 jaar ontstaat is niet in 5 maanden op te lossen. Dat is niet mogelijk, maar het vertrouwen en doorzettingsvermogen van Bianca bracht haar ver…

Happy Belly Solid hoe is het na 1 jaar

Het is maart 2025, dus wij zijn benieuwd hoe het nu gaat met haar paard. We hebben een appje gestuurd en ze schreef: “Hoi Yvonne, het gaat nog steeds goed! Jouw man heeft haar enkele weken geleden zelfs gezien en was ook onder de indruk😉 Haar manenkam ziet er deze winter ook heel mooi rustig uit. Als je daar nog foto’s van wilt kan ik die vanmiddag nog maken.
Ik ben van plan om de happy skin lotion ook aan te schaffen om te voorkomen dat de manenkam straks in het seizoen droog en schilferig wordt.”

Wij zijn verrast, want dat het zo goed ging, dat wisten we niet. We vragen om foto’s om het te zien. En dan weten we het zeker, het ZAT traject heeft voor het paard van Bianca goed uitgepakt. 

Wat is het ZAT traject

ZAT betekent Zomereczeem Advies Traject. Gedurende het ZAT traject geven wij advies en delen kennis. 

* Wij verkopen geen producten, door goede voorlichting kies je zelf wat je voor je  paard wil inzetten.
* In de appgroep krijgt je reacties van andere ‘lotgenoten’ of van deskundigen. Bijvoorbeeld Anne Lem, Naomi Polanen of van Tessa Peters. 
 
Maar nog altijd kiezen jij en je paard zelf! Eet je paard het geen Happy Belly, dan hebben wij verschillende opties waardoor hij het wel kan gaan eten. Lukt het echt niet, dan bijvoorbeeld de Digest proberen? Gezond werkende darmen zijn toch echt wel van belang, zo hebben wij geleerd en ervaren.  
En kan je geen Florian kopen bij jouw in de buurt, dan weet je door het traject hoogstwaarschijnlijk waar op te letten, en kies je wat anders. 
 

Terug naar Bianca, wij kregen ook echt foto’s van haar. En ze schreef: “Hoi Yvonne, hierboven de foto’s van vandaag. Haar manenkam heeft er nog nooit zo goed uitgezien. Haar vacht en manen glimmen, zelfs in deze tijd van het jaar. De manen voelen ook zacht aan, niet droog zoals voorheen. Heel blij mee dus. Ik heb haar de hele winter gewoon op 3 schepjes Happy Belly gehouden. Groetjes Bianca”

 
Die foto’s zeggen meer dan 100 blogs… wij zijn blij, een paard en eigenaar geholpen. Daar doen wij het voor! 
 
Wil je ook advies, lees dan alles over het Zomereczeem Advies Traject of bel ons, 0348446168 is het nummer. Mailen mag ook, [email protected] of kom 12 april naar EquiDay, we hebben kramen in Hal C. Gebruik bij het bestellen van tickets code ED25XX je krijgt dan 10% korting. 
Heb jij ook Happy Belly Solid ervaringen, deel je ze ook met ons?
 
Team Atorka
 
Ps. ben je op zoek naar meer blogs en informatie over zomereczeem, hier vind je een aantal blogs. 
Happy Belly Solid ervaringen
ZAT Traject
Happy Belly Solid ervaringen
Waardoor kan zomereczeem ontstaan
Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Waardoor kan zomereczeem ontstaan

Waardoor kan zomereczeem ontstaan

Een vraag die wij regelmatig krijgen en als we dan luisteren naar het complete verhaal van het paard dan is vaak de conclusie dat voeding, huisvesting en stress niet altijd optimaal zijn geweest. Soms kon dit ook niet anders, we snappen het volkomen. We gaan dan aan de slag om verbeterpunten te laten zien. 

Het begint meestal met niet passend ruwvoer, wat vaak al gedurende langere tijd wordt gevoer. Langdurig ruwvoer als kuil en slechte / natte voordroog maken een hoop stuk in de darm van je paard. Een niet optiemaal werkende darm, dat is ĂŠĂŠn van de oorzaken van het ontstaan van zomereczeem. Maar ook brokken en slobbers met veel suiker/zetmeel/ soja of granen zijn niet voor ieder paard geschikt.

Meer over gezond ruwvoer lees je in deze blog van Anneke Hallebeek.

Stress is ook een factor. Denk aan stress vanwege wedstrijden, of stress vanwege een regelmatig wisselende kudde of stress vanwege opname in een kliniek bijvoorbeeld. Er zijn tal van stress factoren te bedenken, kijk eens goed hoe je paard op bepaalde situaties reageert. Misschien kun je heel simpel wel wat veranderingen doorvoeren? Alle kleine verbeteringen geven op den duur resultaat. 

Darmgezondheid paard

Om de darmgezondheid te optimaliseren kun je Happy Belly Solid gaan geven.

Happy Belly Solid is een sleutelelement voor het behoud van een gezonde
darmbarrièrefunctie. De werkzame stof : gecoat calciumbutyraat is een specifiek vetzuur (boterzuur) met een korte keten dat ervoor zorgt dat de darmwand in tact blijft. Het voorkomt dat ongewenste stoffen, door de darmwand kunnen lekken, de weefsels binnendringen en in de bloedbaan terechtkomt. Een gezonde, sterke darmwand is een van de redenen waarom de jeuk bij zomereczeem afneemt door het gebruik van Happy Belly Solid. (Bron: Greenvalley International B.V.)

Jaarrond voeren

Het is nu nog februari, koud, winter en de paarden hebben gelukkig nog nergens last van. Geen jeuk, geen geschuur gewoon lekker paard zijn. Als de temperaturen zowel ’s nachts als overdag gemiddeld boven de 10 graden Celsius komen, worden de knutten helaas alweer actief. Knutten veroorzaken bij gevoelige, allergische paarden een reactie dat zich uit in een onbedaarlijke jeuk met schuren en wonden als gevolg.
Wij adviseren daarom te starten met Happy Belly Solid voor een optimale bescherming vanuit de darm tegen de allergische jeuk reactie veroorzaakt door het speeksel van de beet van de knutten.
Door op dit moment al dagelijks Happy Belly Solid te verstrekken bouwt je paard alvast de benodigde “ spiegel” op. Een “spiegel” is eigenlijk gewoon de hoeveelheid Happy Belly Solid dat in de darm nodig is om het beoogde effect te bereiken. Een dagdosering van 1 maatschepje ( 5 gram) is op dit moment al voldoende om de darmbiota en de darmwand te ondersteunen. Indirect verzorg en bescherm je de huid doordat er een direct verband bestaat tussen de darm en de huid.
Op het moment dat de knutten actief worden heeft je paard dan al kracht en gezondheid opgebouwd om zich te beschermen tegen de nadelige gevolgen van het allergeen ( speeksel van de beet van de knut). Allergenen zijn stoffen die een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken via activering van het afweersysteem. Het afweersysteem reageert te heftig op het allergeen en dat uit zich in ontstekingsreacties in het lichaam en vooral in de huid. Dit geeft jeuk en enorm veel ongemak.  
Hoe minder vaak je paard of pony blootgesteld wordt aan het allergeen waar ze gevoelig voor zijn, het speeksel van de knut, hoe minder heftig de allergische reactie, des te minder jeuk.

Daarom : begin vroeg met de behandeling van binnenuit. Inde winter is 1 / 2 schepjes per dag voldoende, vanaf het voorjaar bouw je weer op naar de hoeveelheid die geadviseerd wordt voor je paard. Wat je verder kan doen om de jeuk enigszins onder controle te krijgen lees je in de volgende blog. Of schrijf je in voor het ZAT traject, daarmee krijg je als eerste dit soort informatie. 

Vragen over waardoor kan zomereczeem ontstaan

Misschien heb je nog tal van vragen over het ontstaan van zomereczeem, neem dan gerust contact met ons op. Ons telefoonnummer is 0348446168 of mail ons. Wij zijn geen dierenarts en therapeuten. Ervaringsdeskundigen past beter bij ons. 

Jantine Stuiver en Denice van Bragt delen in hun blogs ervaringen met de Belly en zomereczeem. De blog van Jantine heet “Happy Belly voor een paard met SME” en de blog van Denice heet “Happy Skin producten ook voor de Shetlander”.

Zomereczeem Thor 2024
Paard, Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Happy Skin producten ook voor de Shetlander

Happy Skin producten ook voor de Shetlander

Wij zeggen volmondig JA, zeker nadat wij deze mooie review mochten ontvangen van Denice van Bragt. 

Het is augustus 2024, we zitten nu halverwege het eczeem seizoen, wat een zomer is dit. Eindeloze regenbuien en een enorme insecten druk, we hebben behoefte aan zon en stabiel weer. Niet alleen wij, maar ook heel veel paardeneigenaren. Zoveel paarden hebben deze zomer huidproblemen. Logisch vinden wij, het was namelijk ook al een natte koude winter. Veel paarden kwamen met een lage weerstand de winter uit doordat ze al veel te verduren hadden. Veel regen zorgt namelijk o.a. voor mok, rainrot, schimmels ed. Helemaal niet leuk als je paard bent. De weerstand werd zwaar op de proef gesteld. Daarna volgde er ook nog een zomer met veel nattigheid en insecten. Het is een optelsom van ellende. Dus ja, wij snappen best dat veel paarden huidproblemen hebben. We noemen het bewust huidproblemen en geen zomereczeem, de weerstand mag omhoog bij heel veel paarden, dat is de basis van veel ellende. Een goed rantsoen, een fijne en als het kan droge plek en jaar rond Happy Belly Solid om je paard te helpen met zijn weerstand problemen. 

Thor en Denice

Denice van Bragt heeft het voor Thor goed voorelkaar, lees haar verhaal maar eens: Graag wil ik mijn ervaring delen met het gebruik van de producten van Happy Skin & Happy Belly. Thor is een Shetlander ruin van 21, die 24/7 buiten loopt met schuilstal. Er zit heel water in de buurt en dus helaas ook veel knutten.
Toen ik hem kocht met zijn 5 jaar had hij enorme last van zomer eczeem. Hij lag van kop tot teen open en hebben in de loop der jaren van alles geprobeerd.

Zo ook de producten van Happy Skin en Happy Belly.

De Happy Belly Solid vond hij in eerste instantie niet zo lekker smaken en Thor liet mij vorig jaar de meest creatieve manieren verzinnen om te zorgen dat hij het binnen kreeg.
In de winter ben ik hier 2 maanden mee gestopt en daarna weer gaan voeren. Tot mijn grote verrassing at meneer het zo op, ik was nog bezig met eten klaar maken maar hij had het al opgepeuzeld. Sindsdien eet hij het met enkel zijn mineralen brokjes.

De Happy Skin lijn ruikt echt verrassend lekker 🙂
De Happy Skin Huidspray is gemakkelijk aan te brengen in gebruik en zuinig omdat het zo dun is. De spray komt gemakkelijk op de huid tussen de manen en staart.
Voor het hoofd doe ik een beetje in mijn handpalmen en kan ik zonder strijd zijn hoofd in smeren. Hij was altijd heel moeilijk bij zijn hoofd te behandelen. 
De huidgel blijft goed uit het pompje komen ook al staat deze in de winter stil.
Alleen schuurt zijn oren nog steeds kapot (valt nog reuze mee als ik zie hoe extreem het dit jaar is met de muggen) en gebruik hier de huidgel voor. Deze is gemakkelijk aan te brengen en uit te smeren.
De Buzz Off spray is ideaal om de benen en buik mee in te sprayen waar zijn eczeemdeken niet komt. Deze spray gebruik ik ook op mijn IJslander als ze veel last heeft van de insecten en merk na insprayen dat ze meteen rustiger staat.
Zelf gebruik ik de Buzz Off spray ook zodat ik op stal niet gestoken wordt door de muggen, werkt ideaal en ruikt nog eens lekker.

Door het extreme weer dit jaar wordt je gek van de knutten.
Ik ben heel erg blij met de de Happy Skin en Happy Belly zo is het eczeem nog redelijk onder controle te houden.
Thor heeft dit jaar enkel het voorste stukje bij de maantop verdikte huid en wat manen geschuurd, gelukkig geen huid kapot. 3 jaar terug was dit helaas echt anders en was heel zijn manenkam verdikt, kapot, manen en voorpluk flink weg geschuurd. Zijn staart ziet er netjes uit, gelukkig geen wc borstel bovenkant meer. Enkel de punten van zijn oren en de binnenkant van zijn oren krabt hij soms open maar gelukkig hersteld het met de huidgel snel.

Happy Skin producten ook voor de Shetlander, ik ben er super blij mee!

Met vriendelijke groet,
Denice en Thor

Zomereczeem Thor
Zomereczeem Thor 2024

In het kort:

De Happy Belly Solid zorgt voor een gezonde darm, en een gezonde darm is de basis voor een gezond paard. Er zijn tal van berichten te vinden over dit onderwerp op internet. Erik Laarakker schreef erook al eens over. Ingrid Faber, dierwetenschapper uit het team van Drs. Henk van Faassen gaf dit voorjaar een lezing over dit onderwerp. Drs. Henk van Faassen heeft dit product ontwikkeld, hij is ĂŠĂŠn van de dierenartsten bij Greenvalley Health Products. En HorseConnect organiseert in oktober dit jaar een hele dag over de darm gezondheid.

De Happy Skin Huidspray is ontwikkeld om muggen / knutten op afstand te houden en de huid te verzorgen.

De Happy Skin Huidgel is een wondgel en zeker niet alleen geschikt voor wondjes ontstaan door jeuk. Ieder wond kan je behandelen met deze huidgel. Bijzonder is dat deze gel de slechte bacteriĂŤn die de genezing in de wegstaan doodt, hierdoor hebben de goede bacteriĂŤn vrij spel en geneest een wondje veel sneller. 

De Buzz Off, die verrast ons nog iedere dag. Ook ontwikkeld door het team van Henk Faassen is bedacht om vooral insecten op afstand te houden. Maar we horen ook dat teken ook een hekel hebben aan de Buzz Off. 

Alle producten zijn ontwikkeld in Wageningen, door dierenartsen en dierfysiologen op basis van wetenschappelijk onderzoek en testen in de praktijk.

Heb jij hulp of advies nodig? 

Wil jij weten of de Happy Skin en Happy Belly ook iets voor jouw paard met huidproblemen kan betekenen? Mail ons dan, Team Atorka heeft inmiddels veel ervaring en we kunnen je vast helpen. 

Yvonne van Dijk

Boett eczeemdeken
Zomereczeem dekens, Zomereczeem kennisbank
Eczeemdeken op of eczeemdeken af

Eczeemdeken op of eczeemdeken af

Wanneer doe jij je eczeemdeken op of eczeemdeken af? Deze vraag kregen wij van de week van Annemarie. Wanneer zet jij je paard weer onder de eczeemdeken? Het voorjaar is al vroeg dit jaar.

En in het najaar is de vraag; tot wanneer laat je de eczeemdeken op je paard liggen? Ik heb altijd geleerd dat het cullicoïdes mugje het zwaar heeft als de temperaturen onder de 10 graden zijn. En dat veel wind is ook niet prettig, het mugje kan dan niet of nauwelijks vliegen. 

Dus als het hard waait en het fris is gaat er geen eczeemdeken op. Ik gebruik dan wel de Happy Skin Huidspray, daarmee hou ik de knutten op afstand. 

Maar ik lees op facebook veel verschillende verhalen. Paarden die tot in december nog in een deken staan. Ik vraag me dan af, is de jeuk dan wel ontstaan door het mugje? Want met koud weer of veel wind dan is het mugje niet actief. Of is er een andere factor waardoor dit paard jeuk heeft gekregen? 

Voeding

Heeft een paard in de winter nog jeuk, dan denk ik dan vaak aan voeding, wat krijgt het paard te eten? Wat voor ruwvoer en wat voor krachtvoer. Wat is de samenstelling van zijn rantsoen? Ik ben van mening dat voer echt een grote invloed heeft op de jeuk van je paard. Maar ook slecht werkende darmen kunnen de oorzaak zijn van jeuk.

Stel je doet alles voor je paard met staart en maneneczeem (SME), het voerbeleid is prima! Je paard heeft geen overgewicht. Toch heeft je paard nog steeds kriebels. Dan is het tijd om Happy Belly Solid te gaan inzetten. Het is immers een bekend verschijnsel dat problemen in de darm zich uiten in een gevoelige huid en huidproblemen. Happy Belly Solid zorgt voor ondersteuning van de darm, een optimale vertering en een evenwichtige darmflora. Daarnaast ondersteunt het op deze manier een gezonde huid en vacht.

Geen goed werkende darmen? Dan is de kans op gezondheidsproblemen aanwezig. Denk aan dunne mest, koliek tot aan jeuk die lijkt op zomereczeem om maar iets te noemen. Een goed werkende darm is dĂŠ basis voor een goed functionerend immuunsysteem.

Eczeemdekens

Maar goed, die eczeemdekens; ik deed de deken af als het frisser werd. Ook op dagen dat er veel wind was ging er geen deken om bij mijn paard. Heerlijk even ‘bloot’ op het land. En ja, soms was ik iets te laat en schuurde mijn paard toch nog even. Dat is helaas het risico wat je loopt zo aan het einde van het seizoen. 

Maar soms word je ook verrast, dan schuurt je paard niet terwijl het eigenlijk nog wel ‘eczeem’ weer is. Leuke ontdekkingen zijn dat, daar leer je veel van. Want wellicht heeft er dan toch iets gewerkt. Iets wat je bent gaan geven, of hebt veranderd of… Denk er maar eens over na, ik weet zeker dat er iets is wat anders is. 

Dekens wassen

Eczeemdekens wassen, dit moet je regelmatig doen. Zo blijft je deken goed ademend en gaan ze niet zo stinken. Trekt het ook geen insceten aan.  De meeste dekens kunnen in de wasmachine, maar je kan ze ook naar een paardendeken wasserij brengen.

Eczeemdeken op of eczeemdeken af

Conclusie; is het fris onder de 10 graden en staat er veel wind, dan geen deken op. Is het warmer en veel wind, dan is het goed oppassen. Warm weer en weinig wind, dan de eczeemdeken weer op je paard leggen.

Heeft je paard buiten het eczeemseizoen jeuk? Dan eens nadenken over darmgezondheid, schimmel, luizen, mijten etcetera en wellicht de dierenarts even bellen.

Vragen over zomereczeem

Heb jij nog veel meer vragen of advies nodig over zomereczeem? Neem dan contact op het met Atorka Team. Zij hebben allen veel ervaring en kunnen goed advies geven. Of sluit je aan bij het Zomereczeem Advies Traject. Je krijgt voor slechts € 49,00 het hele jaarrond tips / adviezen, korting op je eczeemdekens, cadeaubon t.w.v. € 49,00 om Doderm producten te bestellen, iedere maand een online meeting. Allemaal om jou en je paard te helpen, inzicht te krijgen waarom de jeuk ontstaat en wat kan je er aan doen.

Wil je zomereczeem onder controle krijgen?

Dan heb je meer te doen dan alleen het knutje bestrijden en dekens opdoen. Bianca Rozendaal is ĂŠĂŠn van de volgers van het zomereczeem advies traject van verleden jaar, lees haar blog eens... ook wij zijn verrast door het resultaat. We weten dat het mogelijk is, maar zien dat het gebeurd dat is fantastisch.

En ja, ieder paard heeft zijn eigen verhaal, we geven geen garantie, maar tof is wel. 

Snuggy Hoods Eczeemdeken
Eczeemdeken
Botanica Herbal Cream 500 ml
Botanica
Happy Skin Huidspray
Happy Skin Huidspray
Goed werkende darmen
Een gezonde darm, de basis voor een gezond paard
Paard, Zomereczeem algemeen
Een gezonde darm is de basis voor een gezond paard

Een gezonde darm is de basis voor een gezond paard

Dat klinkt logisch, maar helaas is dit in de praktijk een ingewikkelde kwestie. 

Wij hebben al 25 jaar een fasinatie voor paarden met huidproblemen / zomereczeem of zomerkriebels. Hierdoor hebben wij erg veel producten gezien, getest en ervaring mee opgebouwd. En paarden met jeuk kunnen helpen, door deze ervaringen te delen. 

Mocht je interesse hebben in onze kennis, die delen we middels het Zomereczeem Advies Traject. Dit traject start 1 januari 2025 en we hopen weer veel kennis te mogen delen. En hierdoor weer paarden te helpen jeuk en andere problemen te verminderen. En een gezonde paardendarm is van belang bij deze problemen…

Maar goed wij schreben een gezonde darm is de basis voor een gezond paard. Wij zijn zo’n 5 jaar geleden gaan samenwerken met Greenvalley Health products. Eerst zeer sceptisch, wij haddden immers al zo vaak gezien dat veel producten niet echt afdoende werkten. Het hele verhaal zullen we je besparen, maar het verhaal over de Happy Belly Solid delen wij graag. Door onze eigen paarden goed te monitoren zagen we bijvoorbeeld dat gras inname of een aanpassing in het rantsoen veel ellende kon veroorzaken of juist voor heel veel verbetering zorgde. Daar begon het verhaal over de darm…..

Ook Anne Lem van Eqinful heeft er een uitgebreide blog over geschreven. Daar wij kennis graag delen, delen wij deze blog. Zij vertelt goed waarom een gezonde darm zo belangrijk is, dat gaan we niet kopiÍren maar delen. 

Vieze paardenbillen

Een paard met een ongezonde darm herken je aan vieze billen, maar wist je dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. Wij spreken erg veel mensen, en horen zo vaak dat die darmen wel in orde zijn. De paarden hebben immers geen vieze billen… Maar als men dan toch een maand of 2 /3 de Happy Belly Solid voert, dan is er toch wel enig verschil. Uiteraard scheelt dit van paard tot paard. 

Hoe werkt de spijsvertering van het paard

We spraken Fleur Aarsse van de Horsup Company, zij deelde een blog over de spijsvertering van het paard.  onderwerp. Het is erg interessant om de hoeveelheid ruwvoer te wegen. De stelregel om 1,25-1,5% van het lichaamsgewicht in ruwvoer te voeren wordt vaak aangehouden. Bij een paard van 600 kilo is dat dus al snel 7,5-9 kilogram. 

Wat is Happy Belly Solid

Happy Belly Solid is een aanvullend diervoeder voor paarden en pony’s. Het zorgt voor ondersteuning van de darm en een optimale vertering. Happy Belly Solid is goed voor een evenwichtige darmflora van je paard en ondersteunt een gezonde huid en vacht. 

Hoe werkt het?

Wij vroegen Henk Faassen om uitleg, Henk is dierenarts bij Greenvalley Health Products.

De darm is een orgaan dat een belangrijke, maar complexe taak vervult, namelijk het zorgen voor de opname van voedingsstoffen, maar het blokkeren van de opname van schadelijke stoffen en bacteriÍn. Om deze functie goed te vervullen, moet de darmwand goed werken. Vooral het tegenhouden van schadelijke stoffen en bacteriÍn is belangrijk en vraagt veel energie. Bij ontsteking in de darm lekken de schadelijke stoffen naar het bloed en geven ernstige problemen. Calciumbutyraat, een verbinding van calcium en boterzuur, is een goede energiebron voor de darm en versterkt de afdichting van de darm waardoor problemen worden voorkomen. Het onderdrukt bovendien slechte bacteriÍn en bevoordeelt goede bacteriÍn. 

Samenhang met huidproblemen

We zien bij huidproblemen vaak ook darmklachten. Daarom adviseren wij bij behandeling van de huid met Happy Skin Huidspray, ook de Happy Belly Solid te gebruiken als ondersteuning van de darmen.

De werkzame stof in de Happy Belly Solid, calciumbutyraat, heeft ongeveer 3 tot 4 weken nodig om zijn werk te doen in de darm. Begin met 1 maatschepje om de paarden aan de smaak te laten wennen. Binnen een week kun je de gewenste dosering geven. 

Voor het beste resultaat raden we aan om Happy Belly Solid gedurende het hele jaar te voeren, ook in de wintermaanden. Zo behoudt je de zogenoemde ‘spiegel’ in de darm, uiteraard kun je in de wintermaanden wel de dosering wat naar beneden aanpassen. Aldus Henk Faassen. 

Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Door onze eigen ervaring met de Belly zijn we erg enthousiast over dit product. Maar er zijn meerdere producten op de markt. De Horsup Company heeft Natural’Digest op de markt gebracht, zij schrijven hierover:

De hedendaagse paarden hebben regelmatig last van ongemakken gerelateerd aan het verteringsstelsel. Denk hierbij aan dunne mest, maar ook maagzweren en koliek. De vertering is een heel belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid van het paard. 70% van het immuunsysteem van je paard is verbonden met het verteringsstelsel. Juist op dit vlak wil je dus je paard ondersteunen, zodat hij zo min mogelijk ongemakken ondervindt.

Natural’Digest is een supplement op basis van natuurlijke ingrediënten. Natural’Digest is een natuurlijke bron van prebioticum en algen om de spijsvertering en het verteringsstelsel te ondersteunen. Het zorgt ervoor dat jouw paard het optimale uit zijn voeding haalt en helpt ongemakken te beperken. Het ondersteunt het behoud van de zuurtegraad in de maag, en draagt bij aan de darmgezondheid.

Spijsvertering paard

Ook askHELTIE vroegen wij om informatie, wij kregen wederom een prachtige blog over dit onderwerp. En net als de blog van Anne, delen wij die ook.

Vragen over de gezonde paardendarm

Mail dan naar [email protected] wij helpen je graag, zoals je van ons gewend bent. En weten wij het antwoord niet? Dan verwijzen wij je door, ons netwerk is erg groot. Maar ons advies komt nooit in plaats van het advies van de dierenarts, wij adviseren op basis van kennis en ervaringen. 

Team Atorka

Paarden met jeuk in de winter
Zomereczeem algemeen, Zomereczeem kennisbank
Paarden met jeuk in de winter

Paarden met jeuk in de winter

Je paard heeft jeuk maar het is geen zomereczeem seizoen. Het is winter, maar een zachte natte en soms zelfs warme winter. Het is om gek van te worden, je paard heeft inmiddels bijna jaarrond huidproblemen. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je paard jeuk / huidproblemen heeft. Denk aan luizen en mijten, maar ook een niet passend rantsoen kan huidproblemen geven. Over mijten en luizen vonden we mooie blog, geschreven door Prof. dr. Marianne Sloet. Zij kwam jaren geleden regelmatig bij ons op stal met studenten van de Faculteit Utrecht i.v.m. de zomereczeem / huidproblemen die onze IJslandse paarden soms hadden. Wat een kennis en kunde heeft deze vrouw.

Paarden met luizen/mijt hebben vaak een verminderde weerstand, wij adviseren om daar eerst mee aan de slag te gaan. Want een paard met een goede weerstand, is ook minder vatbaar voor allerlei andere aandoening. Denk bijvoorbeeld aan mok, hoesten, regenschurft, huidproblemen. Verder hebben wij weinig ervaring met luizen en mijten, vandaar dat wij de blog van Prof. dr. Marianne Sloet graag delen. Een paard met jeuk is zo heftig om te zien. 

Jeuk en hierdoor huidproblemen

EĂŠn van onze eerste paarden had erg veel last van zomereczeem, door dit paard is zoektocht naar oplossingen ontstaan. Zij had geen jeuk in de winter, de winters waren immers kouder zo’n 25 jaar geleden. Hoe kon dit fijne paard toch zo’n jeuk hebben? Deze vraag was het begin van een langdurige zoektocht. Er zijn de afgelopen jaren heel wat soorten dekens en producten getest, door haar en later door een ander paard.  Hierdoor hebben wij zeer veel ervaring, gezien wat wel werkte en wat niet. Maar ook hebben we hierdoor een groot netwerk van deskundigen opgebouwd. Al onze kennis en ervaring delen wij graag in ons zomereczeem advies traject. 

Zomereczeem Advies Traject

Van 1 januari 2025 start ons Zomereczeem Advies Traject. Een traject waarbij je op ieder moment kan instappen, wij delen namelijk kennis passend bij het moment van instappen. Het traject zit boordevol tips en adviezen, die ontvang je in je emailbox. En iedere maand is er online meeting. Daarnaast kan je via de whats’app groep dagelijks vragen stellen. Dit doen wij niet alleen, wij delen kennis van ĂŠn met de deskundigen uit ons netwerk. 

Jeuk bij je paard in de winter

Het is vochtig en relatief warm weer. De eerste muggen zijn er al weer, of waren ze niet weg? Wij zien dat de vraag naar eczeemdekens en verzorgingsproducten nog altijd doorloopt. Om je te kunnen helpen hebben wij informatie over je paard nodig. Meld je aan voor het traject, mail ons de antwoorden en wij gaan kijken welke hulp wij kunnen bieden. Ieder paard vertelt zijn eigen verhaal. Daarmee bedoelen wij dat er voor geen ĂŠĂŠn paard dezelfde oplossing is. Huidproblemen bij paarden zijn zeer complex. Wij delen onze ervaringen, zijn ervaringsdeskundigen en geen arts of therapeut. Ben je benieuwd of wij iets voor jouw paard kunnen betekenen? Dan verder lezen hoor.

Vragen m.b.t. jeuk buiten eczeem seizoen

  1. Wat is de leeftijd, ras, geslacht, conditie score? Conditie score van 1 – 5 waarbij 3 betekent dat je paard netjes op gewicht is. 1 is erg mager en bij 5 is je paard echt veel te zwaar.

  2. Hoe lang heeft je paard jeuk/huidproblemen? Hoeveel weken, dagen, maanden, jaren?

  3. Heeft je paard opeens jeuk gekregen, of is dit geleidelijk erger geworden?  

  4. Waar bestaat het rantsoen uit:

  • Hoeveel kg hooi of voordroog of kuil geef je? Hoe is dit verdeeld over de dag, gebruik je slowfeeders? Wat is de kwaliteit van het ruwvoer?

  • Wat voer je nog meer? Muesli, luzerne, krachtvoer? Mineralenbrokjes? Of voer je alleen ruwvoer?

  • Krijgt het paard tussendoortjes die suikers bevatten? Denk aan appels, brood of paaardensnoepjes.
  • Krijgt het paard supplementen bijgevoerd, zo ja welke en waarom?

  • Hoe is huisvesting, heeft je paard een schuilstal, gebruik je regendekens? Of heeft je paard nog altijd een eczeemdeken op.

  1. Is het gedrag van het paard veranderd, zo ja sinds wanneer, rustiger of juist erg onrustig? Is je paard verhuisd, is er stress of zijn er stressvolle omstandigheden? Staat het paard in een kudde? Verveelt het paard zich?

  2. Hoe is de conditie van de vacht, staart en manen? Schuurt het paard zich tot er wonden ontstaan? Stuur ons foto’s. Graag in de bijlage, liever niet midden in een bericht.

Jantine Stuiver mochten wij ook helpen, zij schreef een blog over haar ervaring en haar paarden.

Paarden met jeuk in de winter

Kortom heeft je paard jeuk in de winter, is het geen mijt of een luis? Dan is er genoeg om uit te zoeken, vandaar onze vragen. We denken graag mee en delen onze kennis, maar het vervangt nooit het advies van een dierenarts.

Het Atorka team werkt samen met een team van (ervarings) deskundigen. Tenslotte zijn we samen sterker! 

NaturalRock
Natural Rock liksteen voor paarden digest
Doderm Hydro RepairGel Horse
RepairGel voor paarden
Zo helpt voeding bij de aanpak van zomereceem
Florian Horsefood
Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0