Hoe zomereczeem behandelen

Door: Yvonne van Dijk

Wat te doen tegen zomereczeem bij paarden

Er zijn verschillende opties; de meest bekende is het stappen plan met gebruik van de Happy Belly Solid en Happy Skin Huidspray. Voor veel paarden is dit een goed werkende manier. Jantine Stuiver vertelde onlangs (aprils 2024) nog dat twee van haar paarden nog niet of nauwelijks schuren. Vorige jaar was ze nog sceptisch, gaf ze niet consequent de Happy Belly Solid en deed het iets. Dit jaar is ze conseqent aan de slag gegaan met de Happy Belly en het resulaat is geweldig. De paarden staan deels zonder deken, en ze schuren niet of nauwelijks. Jantine gebruikt hiernaast de Happy Skin Buzz Off en niet eens de Happy Skin Huidspray. Maar ook Jefke de Shetlander van Shari doet het tot nu toe erg goed op de Belly met daarnaast de Huidspray. Uiteraard kennen we ook paarden die het (nog) niet redden op deze manier. 

Vandaar dat we verder zochten naar oplossingen. In het verleden deed mijn eigen paard het erg goed op Bye, Bye Itch. Hij kreeg het supplement en de lotion. Helaas leeft hij niet meer, anders had ik hem zeker ook op de Happy Belly Solid gezet. Bij hem zag ik zo vaak dat een paar uurtjes gras de boosdoener was. Of een ander pak ruwvoer, maar goed hij is er niet meer. En de Bye, Bye Itch deed het voor hem prima. 

Daarnaast zien we ook Helmosan veel besteld worden, hier hebben wij zelf geen ervaring mee. Maar op social media lezen we veel positieve reacties. Er bestaat een facebook pagina Zomereczeem Advies, daar vind tips en adviezen. 

HELTIE Horse

Sinds januari 2024 hebben wij ook de producten van HELTIE bij ons in de winkel. Zij schreven een behandelplan waarbij ze starten met het gebruik van een eczeemdeken. Leg deze tijdig op, zeker als de temperaturen stijden. Bij regenachtig weer kan je kiezen voor een vliegen- regendeken. Een fijne dunne deken is die van Harry’s Horse bijvoorbeeld.

Een detox kuur in het voor- en najaar is ook wat HELTIE adviseert. Om ontstekingen te remmen zetten zij bijvoorbeeld Cannabidol is, een kruidnagelextract waarmee je de weerstand ondersteunt. Er zijn producten die jouw paard minder aantrekkelijk maakt voor insecten. Insecten blijven dan meer op afstand waardoor jouw paard minder gestoken wordt en er minder allergische reacties zijn. Gebruik hiervoor liever geen knoflook, daarvan is niet bewezen dat het helpt tegen insecten en kan bloedarmoede bij paarden veroorzaken. De Happy Skin Buzz Off is een optie. 

Pas de voeding aan

Voor elk paard is het gezonder om een goed gewicht te hebben. Daarbij heeft een overvloed aan suikers geen positief effect op het paard. De darmflora raakt daardoor uit balans waardoor de weerstand van het paard omlaag gaat en er meer kleine ontstekingen ontstaan in het lichaam. Een dieet dat laag in suikers is kan een zeer goed effect hebben op paarden met zomereczeem. Voervergelijk is een mooie site om verschillende soorten voer te vergelijken. Florian Horsefood heeft ook een bijzonder mooie productenlijk. 

HELTIE Brandnetel is bloedzuiverend, ondersteunt het immuunsysteem en bevordert een goede darmflora. Het is een vloeibare, smakelijke brandneteltinctuur die geschikt is voor over het voer, maar ook voor in een mineralenbuffet.

Gezonde darm is de basis voor een gezond paard

Zo zie je er zijn veel manieren om zomereczeem te behandelen. Nogmaals de darmflora ondersteunen, dat is erg belangrijk en dat lezen wij in veel blogs. Dat is wat ons betreft het begin, om veel jeuk te voorkomen. We zijn dan ook super blij met de Happy Belly Solid, hiermee start de reis om allergische reacties onder controle te krijgen. Hoe lang het duurt voor je een reactie ziet? Dat gaat je paard vertellen, het ene paard doet er langer over dan het andere paard. 

Heeft je paard al jaren een minder geschikt rantsoen? Of veel medicatie gekregen? Veel verhuizingen daardoor stress ondervonden? Die paarden doen er langer over. 

Vragen over hoe zomerczeem behandelen, we hebben vast niet alle vragen kunnen beantwoorden, dus bel of mail ons gerust. 

Producten om zomereczeem te behandelen

Help mijn paard heeft jeuk - ook in de wintermaanden
Huidverzorging
help mijn paard heeft jeuk wat nu
Eczeemdekens
Florian HorseFood Logo
Florian Horsefood
InsektoVet Sprayfles
Vliegensprays

Meer blogs