Heeft mijn paard zomereczeem?

Heeft mijn paard zomereczeem? (Casus 1)

Dit is momenteel een veel gestelde vraag. In deze blog kun je een casus lezen. We geven jullie graag een beeld van welke vragen er op dit moment spelen. Vanmorgen sprak ik nog een klant, zij heeft een 17 jarige ijslander. Deze heeft ze vorig jaar november gekocht. De klant vertelde dat het paard bekend is met licht zomereczeem. Paard heeft nu twee kleine schuurplekjes onder de maantop. Er is dus wat twijfel en zorg bij deze eigenaar. Daarbij dacht iemand op stal dat het paard mogelijk luis heeft. 

Een paard dat kortgeleden is verhuisd kan ook wat lager in de weerstand zitten, zo’n verhuizing is voor sommige paarden erg ingrijpend. Verharen tijdens zo’n periode van lage weerstand is ook zwaar voor je paard. Zo’n 20 jaar geleden kocht ik een erg voorwaartse merrie, na een maand of drie brak de verharing aan. Wat een ander paard had ik in die periode. Ik herkende haar totaal niet. Achteraf bleek ook zij moeite te hebben met het verharen. De volgende periode was er nauwelijks verschil tijdens de verhaar periode.

Wie ben ik?

Mijn naam is Yvonne van Dijk, eigenaar van Atorka Ruitersport. Ik ben geen dierenarts of gediplomeerde therapeut, meer een goed geschoolde ervaringsdeskundige. Ik help waar ik kan, verwijs naar collega’s die ik ken, maar bij twijfel altijd de dierenarts inschakelen. 

Mijn advies

Samen met deze eigenaar heb ik in eerste instantie gekeken naar het rantsoen van het paard. De website voervergelijk.nl is daar erg handig voor. Dit paard staat 24/7 op het land en krijgt na arbeid een light muesli. Ik adviseerde om dit paard geen light muesli te voeren, maar een vitaminen mineralen brok te geven. Eerst zorgen dat de basis in orde is. Daarnaast bleek uit de vergelijking dat de light muesli toch een redelijk hoog percentage suiker/zetmeel bevatte. 

Vervolgens eens twee weken kijken of en wat er gebeurt met het paard. De eigenaar gaf al olie bij, dat is prima voor de verharing. Want ook het verharen kan er voor zorgen dat het paard wat jeukerig is. Blijft alles stabiel dan lijkt het dat er geen luis of mijt verdenking is. Wordt het toch erger, dan de dierenarts bellen voor een onderzoekje luis/mijt. Heeft het paard geen luis of mijt, dan toch preventief een deken om doen. Zeker omdat dit paard in een bosrijke omgeving staat en al bekend was met eczeem. 

Wat zegt NML Health over weerstand problemen?

Ik dacht, ik check nog even mijn verhaal en zocht in de kennisbank van NML Health. Zij leveren ons de PUUR en Phytonics producten. Zij starten de blog met de volgende tekst: 

Weerstand: de basis voor een gezonde paard en pony

Een goed functionerend immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers en houdt het paard weerbaar onder belastende omstandigheden. Denk hierbij ook aan de impact van veranderingen, eenzaamheid en stress. En de invloed van huisvesting. Een paard of pony met een goede weerstand zal minder snel ziek worden. Ondersteun je paard dagelijks met de juiste bouwstoffen en druppels.

Wil je de hele blog lezen? Klik dan hier. Mocht je producten die zij adviseren willen bestellen en vind je ze nog niet in onze webshop? Mail dan even naar de Atorka Klantenservice. Bellen mag ook, het nummer is 0348 446168.

Strong eczeemdeken
Eczeemdekens geven rust bij paarden met huidproblemen!

Meer blogs

workshop Hans van Dijk

Workshop Hans van Dijk

Workshop Hans van Dijk Een workshop van Hans van Dijk die gaat natuurlijk over zadels. Hans is een gediplomeerde zadelpasser met oog voor details. Past een zadel echt wel goed, zijn de kussens recht en gelijk gevuld. Is het zadel wel recht, zijn de singelstoten nog veilig, is de zadelboom niet getordeerd? Een fijn zadel

Lees verder »

Zaterdag 1 oktober Open Dag Najaar 2022

Zaterdag 1 oktober  Open Dag Najaar 2022 Noteer vast in je agenda: Zaterdag 1 oktober a.s. van 10:00 -16:00 uur Open Dag bij Atorka! Kom je ook langs om de nieuwste najaar / winter items te passen, te voelen en te shoppen?En wij presenteren op deze dag de nieuwe collecties Stierna en UHIP binnen te

Lees verder »
Recensie Let's talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa Tölum um hesta/ Unser Leben mit Pferden/ Let’s talk about horses  In juli 2022 kwam het (volgens mij 3e) boek van de bekende IJslandse ruiter Benedikt (Benni) Líndal en zijn vrouw Sigríður (Sigga) Ævarsdóttir uit. Verkrijgbaar in verschillende talen, en te bestellen bij Atorka Ruitersport. Niet zomaar

Lees verder »
Waterdichte ruiterjassen

Waterdichte ruiterjassen

Waterdichte ruiterjassen Bestaan die echt? Dat is vast de vraag die je stelt zo aan het begin van deze blog. Maar waterdichte ruiterjassen, bestaan echt. Het was even zoeken, maar we hebben zowel dames- als heren jassen die 100% waterdicht zijn. Want wie wil er nu kletsnat regenen tijdens een fijne buitenrit. Wij denken dat

Lees verder »
Scroll naar top